In prezent, aproape ca nu mai exista firma care sa nu efectueze achizitii intracomunitare. Indiferent ca este vorba despre simpla achizitie a unui echipament sau despre livrarea regulata a unor bunuri catre o companie dintr-o tara UE, aceste tranzactii sunt foarte frecvente si ridica probleme atunci cand vine vorba despre inregistrarea lor.
Asadar, iti prezentam in continuare noutatile privind inregistrarea in 2023 a achizitiilor intracomunitare.
Achizitii intracomunitare - inregistrare: raspunsul specialistului
Achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii se inregistreaza in mod obisnuit, ca orice achizitii de la furnizori/prestatori externi.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Ceea ce le particularizeaza este TVA datorata aferenta achizitiilor intracomunitare, in functie de inregistrarea/neinregistrarea in scopuri de TVA in regim obisnuit a persoanei care realizeaza achizitiile in calitate de beneficiar.
Daca persoana care realizeaza achizitia intracomunitara este inregistrata in scopuri de TVA (platitor de TVA) conform art. 316 din Codul fiscal:
- in cazul in care achizitioneaza intracomunitar bunuri in sensul definitiei de la art. 273 alin. 1 din Codul fiscal, persoana respectiva datoreaza TVA conform art. 308 alin. 1 din Codul fiscal, pe care o va achita prin mecanismul taxarii inverse prevazut de art. 326 alin. 2 din Codul fiscal. Achizitia intracomunitara de bunuri se declara in decontul de TVA D300 la rd. 5, 5.1, 20 si 20.1 din formularul de decont), precum si in declaratia recapitulativa 390 VIES prevazuta de art. 325 alin. 1 lit. d din Codul fiscal;
- in cazul in care achizitioneaza servicii intracomunitare servicii ce intra pe regula generala B2B de la art. 278 alin. 2 din Codul fiscal, persoana respectiva este obligata la plata TVA in conformitate cu prevederile art. 307 alin. 2 din Codul fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Taxa aferenta va fi achitata prin taxare inversa potrivit art. 326 alin. 2 din Codul fiscal. In decontul de TVA D300 achizitia serviciului intracomunitar se declara la rd. 7, rd. 7.1, rd. 22 si rd. 22.1 din Codul fiscal. De asemenea, operatiunea se va declara si in declaratia recapitulativa D390 VIES ca achizitie intracomunitara de servicii taxabila, conform pct. 15 alin. 13 din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal si art. 325 alin. 1 lit. e din Codul fiscal.
Citeste si: Achizitii intracomunitare de servicii si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA. Studiu de caz
Inregistarile contabile sunt:
- achizitia bunurilor/serviciilor
3xx Stocuri /6xx Cheltuieli = 401 Furnizori
- plata TVA datorata prin taxare inversa
4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata
Daca persoana care realizeaza achizitia intracomunitara nu este inregistrata in scopuri de TVA (platitor de TVA) conform art. 316 din Codul fiscal:
- in cazul in care achizitioneaza intracomunitar bunuri ce depasesc plafonul de scutire de 10.000 euro prevazut la art. 268 alin. 4-5 din Codul fiscal, achizitia respectiva este impozabila in Romania conform art. 268 alin. 3 lit. a din Codul fiscal sunt impozabile in Romania, iar persoana in cauza trebuie sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. a din Codul fiscal inaintea efectuarii achizitiei. Persoana respectiva Romania va fi obligata la plata TVA conform art. 308 alin. 1 din Codul fiscal, pe care o va achita prin plata efectiva pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare realizarii achizititiei pe baza decontului special de TVA D301, in conformitate cu prevederile art. 324 alin. 1 lit. a si art. 326 alin. 1 din Codul fiscal. De asemenea, achizitia intracomunitara de bunuri va fi declarata si in declaratia recapitulativa 390 VIES prevazuta de art. 325 alin. 1 lit. d din Codul fiscal;
- in cazul in care achizitioneaza servicii intracomunitare servicii ce intra pe regula generala B2B de la art. 278 alin. 2 din Codul fiscal, impozabile in Romania prin indeplinirea conditiilor cumulative de la art. 268 alin. 1 din Codul fiscal, persoana beneficiara respectiva este obligata sa se inregistreze special in scop de TVA art. 317 alin. 1 lit. c din Codul fiscal inainte de primirea/prestarea serviciilor. Persoana in cauza va fi obligata la plata TVA in Romania in calitate de beneficiar potrivit art. 307 alin. 2 din Codul fiscal, pe care o va achita prin plata efectiva tot prin intermediul decontului special de TVA D301 conform art. 324 alin. 1 lit. d si art. 326 alin. 1 din Codul fiscal. De asemenea, achizitia intracomunitara de servicii va fi declarata si in declaratia recapitulativa 390 VIES prevazuta de art. 325 alin. 1 lit. e din Codul fiscal.
Inregistarile contabile sunt:
- achizitia bunurilor/serviciilor:
3xx Stocuri /6xx Cheltuieli = 401 Furnizori
- inregistrarea TVA datorata (pentru neplatitorii de TVA este o taxa nerecuperabila si, in consecinta, se include in costul bunurilor/serviciilor achizitionate):
3xx Stocuri /6xx Cheltuieli = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
- plata TVA datorata:
446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 5121 Conturi la banci in lei /5311 Casa in lei.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.