Multumim Revistei de Monografii Contabile
conf. dr. Cristina Nicolaescu
Â
In multe lucrari de specialitate, IAS 39 „Instrumente financiare: recunoastere si prezentare” este considerat promotorul revolutiei in contabilitate datorita modului de tratare a problemelor legate de recunoasterea instrumentelor derivate si de abordare a contabilitatii pentru acoperirea riscurilor.
Inainte de aparitia IAS 39, instrumentele derivate erau recunoscute in afara bilantului, iar efectele contabile ale managementului riscurilor erau minore. Un set de inovatii importante se refera la:
- recunoasterea instrumentelor derivate de acoperire a riscurilor in Situatiile financiare anuale,
- evaluarea acestor intrumente derivate la valoarea justa si
- recunoasterea variatiilor valorii juste a instrumentelor derivate, in functie de gradul de eficienta al acoperirii riscurilor.
Evident toate aceste modificari implica nu numai rationamente profesionale diferite, ci si un suport informational corespunzator, care sa sustina strategiile manageriale de acoperire a riscurilor.
Clasificarea, definirea si recunoasterea instrumentelor financiare derivate
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
O prima clasificare din cadrul IAS/IFRS imparte instrumentele financiare in:
- instrumente primare: titluri de creanta, de debit sau participatie (actiuni, obligatiuni);
- instrumente derivate: titluri de transfer al riscului intre cele 2 parti, pe baza schimbului unui instrument financiar (de exemplu, contracte de optiuni, contracte futures, forward, swap).
Astfel, primele instrumente financiare derivate care au aparut la bursa de marfuri din Chicago, prin anii ‘30, sunt contractele „forward” si contractele „futures”, asociate cumpararilor si vanzarilor de marfuri la termen.
Produsele derivate reprezinta instrumente financiare a caror valoare depinde de evolutia unui indice, a ratei dobanzii, a ratingului de credit sau a valorii unui activ de care sunt legate. Exista instrumente derivate legate de valoarea actiunilor, a cursului valutar sau a contractelor futures si options.
Pentru utilizarea acestor instrumente pe piata romaneasca este nevoie de un sistem legal, fiscal si contabil adecvat.
Conform prevederilor IAS/IFRS, o intreprindere trebuie sa recunoasca un activ financiar sau o datorie financiara in bilant numai atunci cand aceasta devine parte la prevederile contractuale ale instrumentului.
In ceea ce priveste tratamentul national al instrumentelor financiare, acestea sunt reglementate la pct. 7.2.5.2 „Evaluarea la valoarea justa a instrumentelor financiare” din O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Conform acestei reglementari, acele elemente din situatiile financiare care indeplinesc conditiile de instrumente financiare sunt evaluate conform regulilor generale de baza, utilizate la recunoasterea si evaluarea activelor si datoriilor financiare. Aceleasi reguli generale sunt utilizate si la evaluarea instrumentelor financiare derivate.
In ceea ce priveste regulile de evaluare ale instrumentelor financiare la valoarea justa, acestea sunt folosite numai in situatiile financiare consolidate. Astfel, in situatiile financiare individuale regulile de evaluare a instrumentelor financiare derivate sunt regulile generale folosite la evaluarea activelor si datoriilor financiare.
In intelesul prezentelor reglementari, prin combinarea de intreprinderi se intelege gruparea unor entitati individuale intr-o singura entitate raportoare, determinata de obtinerea controlului de catre o entitate asupra uneia sau mai multor intreprinderi.
La pct. 114 din reglementarile nationale sunt definite instrumentele financiare.
Un instrument financiar reprezinta orice contract ce genereaza simultan un activ financiar pentru o entitate si o datorie financiara sau un instrument de capitaluri proprii pentru o alta entitate.
Un activ financiar este orice activ care reprezinta:
- trezorerie;
- un instrument de capitaluri proprii al unei alte entitati;
- un drept contractual:
- de a primi numerar sau un alt activ financiar de la o alta entitate sau
- de a schimba active sau datorii financiare cu alta entitate in conditii care sunt potential favorabile entitatii; sau
- un contract care va fi sau poate fi decontat in propriile instrumente de capitaluri proprii si este:
- un instrument financiar nederivat pentru care entitatea este sau poate fi obligata sa primeasca un numar variabil al propriilor instrumente de capitaluri proprii; sau
- un instrument financiar derivat care va fi sau poate fi decontat in alt fel decat prin schimbul unei sume fixe de numerar sau alt activ financiar pentru un numar fix din instrumentele de capital ale entitatii. In acest scop, instrumentele de capital ale entitatii nu includ instrumente care sunt ele insele contracte pentru primirea sau livrarea propriilor instrumente de capitaluri proprii ale entitatii.
O datorie financiara este orice datorie care reprezinta:
- obligatie contractuala:
- de a ceda lichiditati sau alt activ financiar unei alte entitati; sau
- de a schimba active sau datorii financiare cu alta entitate in conditii care sunt potential nefavorabile pentru entitate; sau
- un contract care va fi sau poate fi decontat in propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii si este:
- un instrument financiar nederivat pentru care entitatea este sau poate fi obligata sa livreze un numar variabil din propriile sale instrumente de capitaluri proprii; sau
- un instrument financiar derivat care va fi sau poate fi decontat altfel decat prin schimbul unei sume fixe de numerar, sau alt activ financiar in schimbul unui numar fix din propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii. In acest scop, propriile instrumente de capitaluri proprii ale entitatii nu includ instrumente care pot fi ele insele contracte pentru primirea sau livrarea viitoare a propriilor instrumente de capitaluri proprii ale entitatii.
 De asemenea, in intelesul reglementarilor contabile nationale, contractele bazate pe marfa care dau oricareia dintre partile contractante dreptul de decontare in numerar sau prin alte instrumente financiare se considera instrumente financiare derivate, cu exceptia cazurilor in care:
- acestea au fost incheiate si continua sa indeplineasca cerintele asteptate ale entitatii privind cumpararea, vanzarea sau utilizarea produsului de baza;
- acestea au fost initial destinate unui astfel de scop si
- se asteapta ca acestea sa fie decontate prin livrarea marfii.
Evaluarea la valoarea justa se aplica numai datoriilor care sunt:
- detinute ca parte a unui portofoliu de tranzactionare sau
- instrumente financiare derivate.
Evaluarea la valoarea justa nu se aplica:
- instrumentelor financiare nederivate detinute pana la scadenta;
- imprumuturilor si creantelor generate de entitate si nedetinute in scopul tranzactionarii si
- intereselor in filiale, intreprinderi asociate si asocieri in participatie, instrumentelor de capital emise de entitate, contractelor cu plata contingenta intr-o combinare de intreprinderi, precum si altor instrumente financiare cu astfel de caracteristici speciale si care, in concordanta cu ceea ce este general acceptat, se contabilizeaza diferit fata de alte instrumente financiare.
ATENTIE!
Avand in vedere aceste prevederi, rezulta ca in situatiile financiare individuale instrumentele financiare derivate nu sunt recunoscute la valoarea justa, iar efectele acestora sunt recunoscute la data scadentei in contul de profit si pierdere.
Drept consecinta, o intreprindere recunoaste in bilantul sau toate drepturile si obligatiile contractuale potrivit regulilor din reglementarea nationala, ceea ce inseamna ca la acest moment pentru instrumentele financiare derivate de natura activelor sau datoriilor financiare nu exista obligatia evaluarii lor la valoarea justa.
Acoperirea riscurilor prin instrumentele financiare derivate
Operatiunea de acoperire a riscurilor, din punct de vedere contabil, inseamna desemnarea unuia sau mai multor instrumente de acoperire, astfel incat modificarea valorii juste a acestora sa constituie o compensare totala sau partiala, a modificarilor valorii juste sau a fluxurilor de numerar ale unui element de acoperire (de exemplu, valoarea justa a instrumentului primar creste, iar valoarea justa a instrumentului derivat scade).
Un instrument de acoperire impotriva riscurilor, din punct de vedere contabil, inseamna un instrument derivat desemnat sau (in situatii limitate) un alt activ financiar sau datorie financiara a carui (carei) valoare justa sau fluxuri de numerar se preconizeaza sa compenseze modificarile valorii juste sau a fluxurilor de numerar aferente unui element desemnat ca element acoperit.
Eficienta activitatii de acoperire reprezinta gradul in care compensarea modificarilor in valoarea justa sau in fluxurile de numerar atribuibile unui risc acoperit se realizeaza prin instrumentul de acoperire.
Urmatoarele tipuri de riscuri trebuie cunoscute de catre utilizatorii situatiilor financiare:
Riscul de pret (pierdere / castig potentiale) este reprezentat de:
- riscul valutar: riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze datorita schimbarilor nivelului de piata al cursului valutar;
- riscul ratei dobanzii: riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze, ca urmare a schimbarii dobanzii pe piata;
- riscul de piata: riscul ca valoarea unui instrument financiar sa fluctueze ca rezultat al schimbarii preturilor pietei, chiar daca aceste schimbari sunt cauzate de factori specifici ai respectivelor titluri sau de factori generali ai pietei.
Riscul de credit este riscul ca una dintre partile semnatare ale contractului privind instrumentul financiar sa nu execute obligatia asumata, cauzand celeilalte parti o pierdere financiara.
Riscul de lichiditate (de finantare) este riscul ca o societate sa intalneasca dificultati in procurarea fondurilor pentru indeplinirea angajamentelor asociate instrumentelor financiare. Poate fi reprezentat, de asemenea, prin incapacitatea de a vinde un activ financiar repede, la valoarea justa (sau aproape).
Riscul fluxului de numerar este riscul ca valoarea fluxurilor de numerar viitoare asociate unui instrument financiar monetar sa fluctueze (instrumente de debit cu rata variabila – schimbarea ratei dobanzii fara schimbarea corespunzatoare a valorii juste).
Relatiile de acoperire a riscului sunt de 3 tipuri:
Acoperirea valorii juste : acoperirea riscului aferent modificarilor valorii juste a unui activ sau datorii recunoscut(e) sau a unui segment identificat al unui astfel de element, ce poate fi atribuit unui risc particular si care va afecta venitul net raportat;
Acoperirea fluxului de numerar : acoperirea riscului aferent variabilitatii fluxului de numerar care:
- poate fi atribuit unui risc particular, asociat cu un activ sau datorie recunoscut(a) sau cu o tranzactie prognozata si care
- va afecta profitul net raportat sau pierderea neta raportata.
Acoperirea unei investitii nete intr-o entitate straina , conform definitiei din IAS 21 „Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar”.
EXEMPLU
O intreprinderea achizitioneaza, in anul 2008, un titlu de participare in valoare de 80 lei, care va fi clasificat ca instrument financiar detinut pe termen lung.
NOTA
Pentru inregistrarea instrumentului financiar, se foloseste de obicei un cont din grupa 26 „Imobilizari financiare”, in functie de natura acestuia si de gradul de participare (entitate afiliata sau intreprindere asociata). Daca detinerea este pe termen scurt, atunci contabilizarea se face cu ajutorul conturilor din grupa 50 „Investitii pe termen scurt”. In situatia in care actiunile detinute pe termen scurt sunt si cotate, atunci evaluarea in situatiile financiare se face la valoarea justa.
EXEMPLU
Sa presupunem ca aceleasi titluri de participare detinute sunt cotate la bursa de valori. La sfarsitul anului, valoarea justa (valoarea de cotatie) a respectivelor instrumente este de 90 lei. Cresterea valorii juste fata de recunoasterea initiala este de 10 lei.
Instrumentele detinute reprezinta imobilizari financiare pe termen lung. In ceea ce priveste obligatia actualizarii valorii acestora la valoarea de cotatie de la data bilantului, potrivit pct. 107 din aceleasi reglementari, acestea nu se vor evalua la valoarea justa de la data bilantului, ci se vor prezenta in continuare la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate pentru pierderea de valoare.
EXEMPLU
Sa presupunem ca daca aceleasi titluri de participare cotate ar fi fost detinute pe termen scurt in vederea vanzarii, atunci reflectarea in contabilitate la data achizitiei s-ar fi facut in conturile din clasa 5, astfel:
Daca respectivele titluri sunt cotate la bursa, in aceasta situatie instrumentele financiare vor fi prezentate in bilant la valoarea de cotatie, adica de 90 de lei. Diferenta de cotatie este de 10 lei si va fi recunoscuta la venit, astfel:
Daca intreprinderea doreste sa se acopere impotriva riscului de modificare a valorii juste, va achizitiona in anul 2008 un instrument financiar derivat, cu data scadenta in iunie 2009. Astfel, la momentul achizitiei valoarea acestui instrument financiar derivat va fi zero si va fi inregistrat extracontabil.
In bilantul anului 2008 nu vor fi incluse influentele de valoare generate de instrumentul de acoperire, cunoscute la data bilantului. Singura inregistrare generata de instrumentul financiar derivat va fi efectuata la data scadentei (termenul fixat pentru desfasurarea tranzactiilor – iunie 2009). Astfel, la momentul scadentei se va inregistra in contul de profit si pierdere intreaga valoare a influentelor generate de instrumentul financiar derivat, conform conditiilor contractuale.
Prezentarea instrumentelor financiare derivate in situatiile financiare anuale
Instrumentele financiare derivate pot avea un impact major asupra situatiei financiare a societatilor comerciale, de aceea Directiva 2001/65/CE a Parlamentului European si a Consiliului precizeaza ca raportarea instrumentelor financiare derivate si a valorii reale a acestora este recomandata chiar si in cazul in care respectiva societate nu foloseste un sistem de contabilitate la valoarea reala.
Atunci cand o intreprindere a contabilizat un instrument financiar derivat ca un instrument de acoperire a unor riscuri asociate cu tranzactii viitoare anticipate, respectiva intreprindere va prezenta in notele explicative de la situatiile financiare anuale urmatoarele aspecte referitoare la:
- descrierea tranzactiilor anticipate, inclusiv perioada de timp pana in momentul in care se estimeaza aparitia riscurilor;
- descrierea instrumentelor de acoperire a riscurilor;
- valoarea oricaror castiguri sau pierderi amanate sau nerecunoscute si momentul in care se asteapta recunoasterea ca venit sau cheltuiala.
ATENTIE!
De asemenea, o intreprindere trebuie sa prezinte in notele explicative toate castigurile sau pierderile angajate in instrumentele financiare destinate acoperirii riscului tranzactiilor viitoare anticipate, indiferent daca acele castiguri sau pierderi au aparut sau nu in situatiile financiare.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 e caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro"si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala