email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trei din patru proprietari care inchiriaza locuinte fac evaziune fiscala

evaziune fiscala

Circa 15%-20% dintre locuintele din marile orase sunt inchiriate, dar doar 4% dintre proprietari le declara si platesc impozite, ceea ce genereaza o evaziune fiscala uriasa, a declarat ieri consultantul imobiliar Ion Bejan, la un seminar pe teme imobiliare. Potrivit unui alt expert, doar 1% dintre veniturile declarate la Fisc de contribuabili provin din inchirieri.

Evaziunea este la nivelul platii taxei pe valoare adaugata pentru tranzactiile imobiliare facute in scop comercial, spun consultantii fiscali, estimand ca pierderile pentru stat s-ar ridicat in intervalul 2006-2008 la circa 3 miliarde de euro. Avocatii declara ca este nevoie de o mai buna clarificare a legii, astfel incat contribuabilii sa-si inteleaga indatoririle fata de stat.

“Peste 97% dintre locuintele din Romania sunt in proprietate privata, afectand semnificativ flexibilitatea fortei de munca, cu efecte corespunzatoare in plan economic. De aici marea evaziune fiscala care se inregistreaza la nivelul locuintelor in proprietate privata ce sunt inchiriate. Potrivit Institutului National de Statistica, circa 4% dintre unitatile locative sunt declarate ca fiind inchiriate.

In realitate, 15-20% dintre locuintele din marile centre urbane sunt inchiriate”, a declarat Ion Bejan, consultant Institute Real Estate& Construction Viena. Si directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, a precizat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, doar 1% dintre veniturile declarate de contribuabili provin din inchirieri, noteaza Mediafax. “Evaziunea fiscala este sport national in Romania. Vorbim de un impozit in plus, iar proprietarii nu sunt in stare sa negocieze cu chiriasii pentru introducerea acestui impozit in valoarea chiriei. Astfel, contractele de inchiriere se inregistreaza doar daca proprietarul este foarte scrupulos sau daca chiriasul are nevoie de dovada pentru a deconta la serviciu chiria”, ne-a spus analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Biris: E nevoie de clarificarea legislatiei

Situatia este similara si la nivelul tranzactiilor imobiliare, au declarat recent consultantii Nexia, precizand ca in intervalul 2006-2008, statul ar fi trebui sa incaseze circa 3 miliarde de euro din TVA aferenta tranzactiilor imobiliare realizate in scop comercial. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat saptamana aceasta finalizarea primei inspectii si emiterea unor decizii de impunere pentru plata TVA de 94,78 milioane de lei. Avocatul Gabriel Biris considera ca este nevoie de o legislatie mai transparenta, astfel incat contribuabilii sa inteleaga ca orice venit suplimentar este supus impozitarii.

“Trebuie mai intai clarificata situatia persoanelor fizice care fac tranzactii imobiliare, deoarece prevederile actuale sunt interpretabile: sunt argumente atat in favoarea Fiscului, dar si in favoarea persoanelor fizice. Rolul statului este de a clarifica legislatia si de a-i da o interpretare unitara, astfel incat contribuabilul sa stie ce are de facut.

Nu se poate insa in nici un caz vorbi de evaziune fiscala in cazul vanzarilor, chiar si repetate, de imobile. Nedeclararea unui venit este evaziune fiscala. Toate aceste venituri au fost insa declarate la notar. Este cu totul altceva fata de cazul veniturilor din inchiriere, unde nedeclararea sau declararea partiala a venitului este intr-adevar evaziune fiscala”, sustine Biris.
Sursa:

Infoportal

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaziune fiscala


Data aparitiei: 20 Octombrie 2009

Votati articolul "Trei din patru proprietari care inchiriaza locuinte fac evaziune fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X