Circa 15%-20% dintre locuintele din marile orase sunt inchiriate, dar doar 4% dintre proprietari le declara si platesc impozite, ceea ce genereaza o evaziune fiscala uriasa, a declarat ieri consultantul imobiliar Ion Bejan, la un seminar pe teme imobiliare. Potrivit unui alt expert, doar 1% dintre veniturile declarate la Fisc de contribuabili provin din inchirieri.
Evaziunea este la nivelul platii taxei pe valoare adaugata pentru tranzactiile imobiliare facute in scop comercial, spun consultantii fiscali, estimand ca pierderile pentru stat s-ar ridicat in intervalul 2006-2008 la circa 3 miliarde de euro. Avocatii declara ca este nevoie de o mai buna clarificare a legii, astfel incat contribuabilii sa-si inteleaga indatoririle fata de stat.
“Peste 97% dintre locuintele din Romania sunt in proprietate privata, afectand semnificativ flexibilitatea fortei de munca, cu efecte corespunzatoare in plan economic. De aici marea evaziune fiscala care se inregistreaza la nivelul locuintelor in proprietate privata ce sunt inchiriate. Potrivit Institutului National de Statistica, circa 4% dintre unitatile locative sunt declarate ca fiind inchiriate.
In realitate, 15-20% dintre locuintele din marile centre urbane sunt inchiriate”, a declarat Ion Bejan, consultant Institute Real Estate& Construction Viena. Si directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, a precizat ca, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, doar 1% dintre veniturile declarate de contribuabili provin din inchirieri, noteaza Mediafax. “Evaziunea fiscala este sport national in Romania. Vorbim de un impozit in plus, iar proprietarii nu sunt in stare sa negocieze cu chiriasii pentru introducerea acestui impozit in valoarea chiriei. Astfel, contractele de inchiriere se inregistreaza doar daca proprietarul este foarte scrupulos sau daca chiriasul are nevoie de dovada pentru a deconta la serviciu chiria”, ne-a spus analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Biris: E nevoie de clarificarea legislatiei
Situatia este similara si la nivelul tranzactiilor imobiliare, au declarat recent consultantii Nexia, precizand ca in intervalul 2006-2008, statul ar fi trebui sa incaseze circa 3 miliarde de euro din TVA aferenta tranzactiilor imobiliare realizate in scop comercial. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat saptamana aceasta finalizarea primei inspectii si emiterea unor decizii de impunere pentru plata TVA de 94,78 milioane de lei. Avocatul Gabriel Biris considera ca este nevoie de o legislatie mai transparenta, astfel incat contribuabilii sa inteleaga ca orice venit suplimentar este supus impozitarii.
“Trebuie mai intai clarificata situatia persoanelor fizice care fac tranzactii imobiliare, deoarece prevederile actuale sunt interpretabile: sunt argumente atat in favoarea Fiscului, dar si in favoarea persoanelor fizice. Rolul statului este de a clarifica legislatia si de a-i da o interpretare unitara, astfel incat contribuabilul sa stie ce are de facut.
Nu se poate insa in nici un caz vorbi de evaziune fiscala in cazul vanzarilor, chiar si repetate, de imobile. Nedeclararea unui venit este evaziune fiscala. Toate aceste venituri au fost insa declarate la notar. Este cu totul altceva fata de cazul veniturilor din inchiriere, unde nedeclararea sau declararea partiala a venitului este intr-adevar evaziune fiscala”, sustine Biris.
Sursa:
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB