Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Evaziune fiscala in imobiliare si constructii: Prejudicii uriase pentru bugetul de stat

Data actualizarii: 15 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evaziune fiscala in imobiliare si constructii: Prejudicii uriase pentru bugetul de stat
control antifraudacontrol anafinsepectie fiscala

Controlul antifrauda are ca obiect prevenirea si combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Organele de control antifrauda fiscala exercita activitati de control operativ, fara informarea prealabila a contribuabilului/platitorului cu privire la efectuarea controlului.

Dezvoltator imobiliar fraudeaza bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Dezvoltator imobiliar fraudeaza bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei

Inspectorii antifrauda din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au finalizat verificarile la o societate din Suceava, care activeaza in domeniul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale.

Inspectorii DGAF au constatat ca dezvoltatorul in cauza a vandut imobilele catre persoane fizice si nu a fiscalizat intreaga valoare prevazuta in contractele de vanzare, incasand o parte din sume in contul bancar personal al administratorului.

Pe langa sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, prin neinregistrarea acestor venituri in evidentele contabile, societatea a urmarit sa-si pastreze calitatea de microintreprindere si sa nu devina platitor de impozit pe profit.
Astfel, inspectorii DGAF au estimat sume suplimentare de plata de peste 2,2 milioane de lei, reprezentand taxe si impozite. Au fost initiate demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmarire penala, in vederea analizarii aspectelor constatate si a aplicarii masurilor legale corespunzatoare.

Frauda de peste 5 milioane de lei identificata in tranzactii cu firme fantoma

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Frauda de peste 5 milioane de lei identificata in tranzactii cu firme fantoma

Ca urmare a valorificarii rezultatelor digitalizarii, respectiv prelucrarii datelor din RO e-Factura, inspectorii antifrauda din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au initiat verificari la o societate din Bucuresti.

Inspectorii DGAF au constatat ca operatorul economic a declarat achizitii fictive de servicii in valoare de peste 17,8 milioane de lei de la un numar de opt societati, care nu au declarat tranzactiile comerciale efectuate si impozitele datorate la bugetul statului si care nu aveau capacitatea de a efectua serviciile in cauza. In acest fel, operatorul economic a beneficiat de un avantaj fiscal in valoare de peste 5 milioane de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit.



Societatea verificata s-a conformat pe parcursul controlului, inregistrand in contabilitate corectiile necesare si declarand impozitele si taxele datorate.

Control antifrauda: Ce drepturi are contribuabilul

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Control antifrauda: Ce drepturi are contribuabilul

Pe durata controlului antifrauda, contribuabilul/platitorul are urmatoarele drepturi:
a) de a solicita legitimarea organelor de control antifrauda fiscala care efectueaza actiunea de control antifrauda;
b) de a beneficia de asistenta de specialitate;
c) de a fi informat pe parcursul desfasurarii controlului antifrauda asupra constatarilor efectuate;
d) ca activitatea sa sa fie cat mai putin afectata pe timpul desfa su rarii controlului antifrauda;
e) de a primi dovada scrisa in cazul retinerii unor documente ca urmare a activitatii de control antifrauda.

La finalizarea controlului antifrauda se incheie proces-verbal de control, in conditiile legii. Un exemplar al procesului-verbal de control se comunica contribuabilului/platitorului.

Totul despre controale fiscale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Totul despre controale fiscale

"Am primit un aviz de inspectie fiscala si am intrat in panica, nu stiu ce trebuie sa fac! Din nou, firma pe care o administrez face obiectul unei inspectii fiscale. Controale si iar controale, m-am saturat!" De cate ori auzim astfel de replici si nu intelegem de ce anumite firme se afla permanent sub lupa inspectorilor fiscali, iar altele nu sunt verificate niciodata?

E momentul sa aflati cauzele acestor inspectii aparent anormale si sa actionati in consecinta! Detalii in "Cartea Neagra a Controlului Fiscal" >>

Este evident ca nu va putem spune daca in perioada urmatoare veti face sau nu obiectul unei inspectii fiscale de fond sau inopinate, dar cu siguranta va vom ajuta sa intelegeti care sunt factorii de risc care atrag aceste controale repetate si cum sa procedati in vederea iesirii din zona de risc care va arunca permanent in planul de inspectie fiscala. De retinut este faptul ca metodologiile si procedurile privind efectuarea analizei de risc in vederea selectarii contribuabililor pentru inspectie fiscala nu sunt transparente (nefiind publice).

Lucrarea prezinta modul in care decurge o inspectie fiscala sau un control inopinat, ce drepturi aveti pe parcursul derularii controlului, inclusiv dreptul de a solicita amanarea acestuia, precum si posibilitatile de a contesta actul administrativ fiscal rezultat in urma inspectiei. ...Click aici pentru detalii >>

De asemenea, va punem in garda cu situatiile in care se dispun masuri asiguratorii in timpul controlului sub forma popririlor bancare si a sechestrelor, pentru a cunoaste procedura si a contesta eventualele abuzuri care va pot duce chiar la faliment. 

Asadar, aceasta lucrare, care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca niciunui contabil sau administrator de firma, va va feri de multe necazuri cauzate de controale care vi se efectueaza din cauza unor erori in contabilitate sau din cauza incadrarii intr-un grad de risc fiscal in care ati intrat de multe ori nemeritat.

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X