email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anuntata crestere a TVA de la 19% la 22% va adanci evaziunea fiscala in Romania cu cel putin 10%-20%

O treime din afaceri se fac in prezent in zona subterana a economiei

Eventuala crestere a TVA la 22% ii ingrozeste pe producatorii din industriile afectate cel mai mult de evaziunea fiscala. Aceasta se ridica acum la 35% si se preconizeaza o noua crestere din cauza majorarii taxelor.

In industria alimentara sau a alcoolului se asteapta un salt de pana la 70%. Startul ultimelor cresteri ale economiei „negre“ l-a dat devalorizarea leului de la sfarsitul anu­lui trecut.

Politicienii iau in discutie in aceasta perioada o posibila crestere a TVA de la 19% la 22% pentru a creste inca­sarile la Bugetul de stat, „ciuruit“ de criza economica. Masura ar putea avea insa un efect invers in industriile unde evaziunea fiscala a fost mereu la cote ridicate, iar in ultima perioada a atins un nivel ingrijorator. 

Startul ultimelor cresteri ale economiei „negre“ l-a dat devalorizarea leului de la sfarsitul anu­lui trecut, care a continuat in primavara acestui an si este influentata acum de instabilitatea de pe scena politica. In acest moment, in jur de 35% din eco­nomia Romaniei functioneaza la negru, iar saltul de trei procente al TVA va creste ponderea evaziunii fiscale.

In­dustria alimentara, a al­coolului, a tiga­rilor sunt printre cele mai afectate, deoa­rece aici vorbim de produse la con­sumul carora romanii nu pot sau nu vor sa renunte. In aceste conditii, consu­matorii se orienteaza spre produsele cu preturi mai mici provenite din zona subterana a eco­nomiei.

Pierderi de un miliard de euro in panificatie

Industria alimentara se situeaza in topul evaziunii fiscale, doar jumatate dintre producatori desfasurandu-si activitatea legal. „Cresterea TVA va duce la o scadere a incasarilor, la o crestere a preturilor si a evaziunii. Este una dintre cele mai mari tampenii pe care le-am vazut“, ne-a declarat Sorin Manea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara „Romalimenta“.

Potrivit acestuia, o marire a TVA-ului cu trei procente va provoca o crestere in cascada a preturilor, de minimum 4%-5%, iar evaziunea fiscala, care acum este de peste 50%, va ajunge la peste 70%.

La sfarsitul anului trecut, evaziunea era de 30% in industria alimentara, insa acea­sta a inceput sa creasca odata cu devalo­rizarea accentuata a leului care s-a in­re­gistrat atunci. Fenomenul s-a accentuat si din cauza crizei economice, care a de­terminat o reducere drastica a profi­turilor producatorilor, acestia tre­cand si pe pierderi in unele cazuri. In aceste conditii, chiar si marii pro­ducatori vor fi tentati sa incalce legea.
Sursa: Infoportal

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Anuntata crestere a TVA de la 19% la 22% va adanci evaziunea fiscala in Romania cu cel putin 10%-20%":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X