O treime din afaceri se fac in prezent in zona subterana a economiei
Eventuala crestere a TVA la 22% ii ingrozeste pe producatorii din industriile afectate cel mai mult de evaziunea fiscala. Aceasta se ridica acum la 35% si se preconizeaza o noua crestere din cauza majorarii taxelor.
In industria alimentara sau a alcoolului se asteapta un salt de pana la 70%. Startul ultimelor cresteri ale economiei negre l-a dat devalorizarea leului de la sfarsitul anului trecut.
Politicienii iau in discutie in aceasta perioada o posibila crestere a TVA de la 19% la 22% pentru a creste incasarile la Bugetul de stat, ciuruit de criza economica. Masura ar putea avea insa un efect invers in industriile unde evaziunea fiscala a fost mereu la cote ridicate, iar in ultima perioada a atins un nivel ingrijorator.
Startul ultimelor cresteri ale economiei negre l-a dat devalorizarea leului de la sfarsitul anului trecut, care a continuat in primavara acestui an si este influentata acum de instabilitatea de pe scena politica. In acest moment, in jur de 35% din economia Romaniei functioneaza la negru, iar saltul de trei procente al TVA va creste ponderea evaziunii fiscale.
Industria alimentara, a alcoolului, a tigarilor sunt printre cele mai afectate, deoarece aici vorbim de produse la consumul carora romanii nu pot sau nu vor sa renunte. In aceste conditii, consumatorii se orienteaza spre produsele cu preturi mai mici provenite din zona subterana a economiei.
Pierderi de un miliard de euro in panificatie
Industria alimentara se situeaza in topul evaziunii fiscale, doar jumatate dintre producatori desfasurandu-si activitatea legal. Cresterea TVA va duce la o scadere a incasarilor, la o crestere a preturilor si a evaziunii. Este una dintre cele mai mari tampenii pe care le-am vazut, ne-a declarat Sorin Manea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara Romalimenta.
Potrivit acestuia, o marire a TVA-ului cu trei procente va provoca o crestere in cascada a preturilor, de minimum 4%-5%, iar evaziunea fiscala, care acum este de peste 50%, va ajunge la peste 70%.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
La sfarsitul anului trecut, evaziunea era de 30% in industria alimentara, insa aceasta a inceput sa creasca odata cu devalorizarea accentuata a leului care s-a inregistrat atunci. Fenomenul s-a accentuat si din cauza crizei economice, care a determinat o reducere drastica a profiturilor producatorilor, acestia trecand si pe pierderi in unele cazuri. In aceste conditii, chiar si marii producatori vor fi tentati sa incalce legea.
Sursa: Infoportal