email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tanasescu: Cursul nu va evolua spectaculos in viitoarele trimestre

schimb valutar

Moneda nationala nu va avea evolutii spectaculoase in urmatoarele trimestre fata de nivelul actual al cursului de schimb, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care crede ca, pe baza fundamentelor economice, paritatea de echilibru se situeaza intre 4,2 si 4,3 lei/euro.

"E clar ca rata de schimb valutar, asa cum arata fundamentele economiei romanesti, are o variatie intre 4,2 si 4,3 lei/euro, si am vazut acest lucru in perioada ultimelor luni. Pentru fundamentele existente ale economiei romanesti este un curs de echilibru.

Eu nu cred ca vor fi evolutii spectaculoase in perioada trimestrelor urmatoare in ceea ce priveste actualul curs", a spus Tanasescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro Tv.

Oficialul FMI considera ca este o mare greseala in a face speculatii  cu privire la un anumit nivel al cursului, asa cum procedeaza foarte multi oameni de afaceri.

"Cursul de schimb leu/euro sau leu/dolar este o consecinta a pietei  si cred ca astfel de semnale nu fac decat sa inrauteasca", a aratat Tanasescu.

In acest context, el a explicat ca politica Bancii Nationale a Romaniei privind cursul de schimb este una corecta, la fel ca si cea a bancii centrale din zona euro.

"BNR joaca acest rol de stabilizator, iar evolutia cursului este conforma cu ceea ce se intampla pe piata romaneasca la ora actuala. Nu cred ca banca centrala e un instrument care intervine frecvent si tine (cursul - n.r.)", a mai spus Tanasescu.

Intrebat daca moneda nationala s-ar putea deprecia pana la un nivel al cursului de 5 lei/euro in cazul in care Romania nu mai beneficiaza de urmatoarele transe din imprumut, Tanasescu a raspuns ca nu crede acest lucru.

El a precizat ca nu se pune problema neacordarii urmatoarelor transe din acord, ci doar daca virarea fondurilor se va realiza in decembrie sau in luna ianuarie.

"Comisia Europeana nu ca nu ne mai da banii. CE ne da banii. Comisia nu poate sa ne mai dea banii pana la sfarsitul anului 2009, care este cu totul si cu totul altceva", a mentionat Tanasescu.

Oficialul FMI a explicat ca procedurile CE sunt mai complicate decat cele ale institutiei pe care o reprezinta, in sensul ca executivul Uniunii Europene trebuie sa atraga initial banii de pe piata de capital si apoi sa-i acorde Romaniei, procedura care provoaca o intarziere.

"Dar nu se pune problema ca fondul, CE sau Banca Mondiala sa nu mai dea banii Romaniei, ci probabil este un decalaj de cateva saptamani in acordarea acestor sume", a aratat Tanasescu.

El a aratat ca un scenariu economic in care Romnania nu ar fi incheiat un acord cu FMI ar fi pus o presiune foarte mare pe cursul de schimb.

"Multi s-au intrebat. Este clar ca nu ar fi rezistat cursul de schimb (...) sa evolueze intr-un palier cat de cat acceptabil. Fara acesti bani de la finantatorii externi ar fi fost o presiune mult mai mare pe cursul de schimb", a conchis Tanasescu.
SURSA: Mediafax

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
schimb valutar


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2009

Votati articolul "Tanasescu: Cursul nu va evolua spectaculos in viitoarele trimestre":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X