email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tranzactii cu monede virtuale: Prejudiciu de 10 milioane lei constatat de inspectorii antifrauda

Tranzactii cu monede virtuale: Prejudiciu de 10 milioane lei constatat de inspectorii antifrauda
moneda virtualatranzactii criptomonededeclaratia unica

Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala reprezinta venituri impozabile si le sunt aplicabile prevederile Cap. X Venituri din alte surse din Titlul IV - Impozitul pe venit din Codul fiscal. Pentru venitul realizat din tranzactii cu criptomonede se datoreaza impozit pe venit de 10% din castigul realizat, dupa deducerea cheltuielilor si comisioanelor cu tranzactiile. Astfel, persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea ”Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Inspectorii antifrauda au stabilit un prejudiciu de peste 10 milioane de lei in tranzactiile cu monede virtuale

Astfel, ANAF informeaza ca "inspectorii antifrauda au identificat, in luna mai a.c, la un singur agent economic, venituri de peste 100 milioane lei provenind din tranzactii cu monede virtuale care au fost omise de la declarare. Potrivit unui comunicat al ANAF, au fost, astfel, stabilite obligatii fiscale suplimentare de aproximativ 10 milioane lei, suma ce a fost achitata integral la bugetul de stat in timpul verificarilor.

Directia generala antifrauda fiscala desfasoara permanent actiuni de analiza si control, in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor cu monede virtuale, verificari specifice care vizeza atat persoane juridice cat si persoane fizice, pentru identificarea fenomenelor de neconformare fiscala."

Tranzactii cu monede virtuale: ce trebuie sa stiti

In acest context, va reamintim ca, potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care obtin venituri din tranzactiile cu criptomonede au obligatia declararii si platii impozitului pentru aceste tranzactii.

Declararea veniturilor din tranzactii cu criptomonede se realizeaza dupa incheierea anului fiscal, prin completarea capitolului 1 din Declaratia Unica, sectiunea venituri din alte surse obtinute din Romania. Din punct de vedere fiscal, castigurile din tranzactionarea monedelor virtuale sunt considerate venituri impozabile din alte surse, asa cum se precizeaza la art. 114(2) lit. m) din Codul fiscal.

Tranzactii cu monede virtuale: impozitul pe venit 

Conform art. 116 din Codul fiscal, in cazul transferului de moneda virtuala, impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului din transferul de moneda virtuala, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. 

Atentie! Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

In vederea declararii, sumele inscrise in declaratia unica se exprima in moneda nationala a Romaniei.

Sumele exprimate intr-o moneda straina, se convertesc in lei prin utilizarea cursului de schimb valutar al BNR valabil la momentul incasarii pretului, conform art. 9 alin. 2 si alin. 3 lit. b) in Codul fiscal.

Monede virtuale - recomandare ANAF

ANAF recomanda tuturor persoanelor care au realizat venituri din transferul de moneda virtuala sa declare veniturile obtinute din aceste activitati, respectiv sa achite taxele si impozitele datorate in termenele legale, evitand astfel initierea de controale fiscale si implicit stabilirea de dobanzi si penalitati suplimentare debitelor principale datorate.

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
moneda virtualatranzactii criptomonededeclaratia unica


Data aparitiei: 24 Mai 2024

Votati articolul "Tranzactii cu monede virtuale: Prejudiciu de 10 milioane lei constatat de inspectorii antifrauda":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa sintetica pe platitor - TOP 5 avantaje. Cum sa cunoasteti temeinic situatia financiar-contabila a firmei

    • Obtinerea unei fise pe platitor de la administratia financiara de care apartine entitatea respectiva va ofera informatii pretioase despre cum si-a indeplinit acea societate obligatiile fiscale pana la momentul preluarii. In fisa de platitor puteti observa daca societatea are declaratiile depuse, daca isi achita la timp declaratiile, frecventa declaratiilor sau daca are obligatii platite in plus.   Atentie...» citeste mai departe aici

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?

    • Deducerea TVA de pe documentul justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului (inclusiv TVA) este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Decontarea bonurilor care nu au CUI-ul beneficiarului trecut Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor ...» citeste mai departe aici

  • Achizitia unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA: 3 pasi de urmat si temeiul legal

    • Prezentam, mai jos, procedura in cazul achizitiei unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA, facturat cu mentiunea "regim special bunuri second-hand - Cod Fiscal art. 312". Regim special pentru bunurile second-hand - studiu de caz Intrebare: "Am achizitionat un produs second-hand de la o firma platitoare de TVA. Firma furnizoare mi-a facut factura cu 0 (zero) TVA si cu mentiunea "regim special bun...» citeste mai departe aici

  • CECCAR solicita abrogarea ordonanțelor de urgenta privind unele masuri fiscale

    • Intr-un context tensionat si controversat, CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) solicita abrogarea ordonantelor de urgenta referitoare la masurile fiscale publicate recent, pe 21 iunie, in Monitorul Oficial. Organizatia cere initierea unui dialog real si constructiv cu toate partile interesate pentru a identifica solutii fiscale sustenabile. Actualele masuri sunt criticate vehement de catre mediul de afaceri si profesionistii contabili, care se simt trat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X