Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de moneda virtuala reprezinta venituri impozabile si le sunt aplicabile prevederile Cap. X Venituri din alte surse din Titlul IV - Impozitul pe venit din Codul fiscal. Pentru venitul realizat din tranzactii cu criptomonede se datoreaza impozit pe venit de 10% din castigul realizat, dupa deducerea cheltuielilor si comisioanelor cu tranzactiile. Astfel, persoanele care realizeaza venituri din transferul de moneda virtuala au obligatia de a declara aceste venituri prin completarea si depunerea ”Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
Inspectorii antifrauda au stabilit un prejudiciu de peste 10 milioane de lei in tranzactiile cu monede virtuale
Astfel, ANAF informeaza ca "inspectorii antifrauda au identificat, in luna mai a.c, la un singur agent economic, venituri de peste 100 milioane lei provenind din tranzactii cu monede virtuale care au fost omise de la declarare. Potrivit unui comunicat al ANAF, au fost, astfel, stabilite obligatii fiscale suplimentare de aproximativ 10 milioane lei, suma ce a fost achitata integral la bugetul de stat in timpul verificarilor.
Directia generala antifrauda fiscala desfasoara permanent actiuni de analiza si control, in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor cu monede virtuale, verificari specifice care vizeza atat persoane juridice cat si persoane fizice, pentru identificarea fenomenelor de neconformare fiscala."
Tranzactii cu monede virtuale: ce trebuie sa stiti
In acest context, va reamintim ca, potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care obtin venituri din tranzactiile cu criptomonede au obligatia declararii si platii impozitului pentru aceste tranzactii.
Declararea veniturilor din tranzactii cu criptomonede se realizeaza dupa incheierea anului fiscal, prin completarea capitolului 1 din Declaratia Unica, sectiunea venituri din alte surse obtinute din Romania. Din punct de vedere fiscal, castigurile din tranzactionarea monedelor virtuale sunt considerate venituri impozabile din alte surse, asa cum se precizeaza la art. 114(2) lit. m) din Codul fiscal.
Tranzactii cu monede virtuale: impozitul pe venit
Conform art. 116 din Codul fiscal, in cazul transferului de moneda virtuala, impozitul pe venit datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului din transferul de moneda virtuala, determinat ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei.
Atentie! Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.
In vederea declararii, sumele inscrise in declaratia unica se exprima in moneda nationala a Romaniei.
Sumele exprimate intr-o moneda straina, se convertesc in lei prin utilizarea cursului de schimb valutar al BNR valabil la momentul incasarii pretului, conform art. 9 alin. 2 si alin. 3 lit. b) in Codul fiscal.
Monede virtuale - recomandare ANAF
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
ANAF recomanda tuturor persoanelor care au realizat venituri din transferul de moneda virtuala sa declare veniturile obtinute din aceste activitati, respectiv sa achite taxele si impozitele datorate in termenele legale, evitand astfel initierea de controale fiscale si implicit stabilirea de dobanzi si penalitati suplimentare debitelor principale datorate.
Foto: pixabay.com