O persoana juridica poate acorda un imprumut unei alte persoane juridice, inclusiv unei persoane afiliate, in baza art. 2158 din Codul civil, potrivit caruia:
(1) Imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
(2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca imprumutul nu este acordat cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
In Codul fiscal exista mai multe referiri la imprumuturi: imprumuturi intre societati afiliate, dobanzi aferente imprumuturilor primite de la alte persoane decat institutiile financiare bancare, plati in contul altor societati.
Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, prevede la art.272:
(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) lit. c), daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.
Imprumut intre societati afiliate - studiu de caz
Intrebare: "Societatea noastra a fost cumparata de o alta societate, care la cumparare a platit datoriile societatii noastre: credit bancar si credit fata de asociatii anteriori. Platile facute reprezinta imprumut acordat, cu o rata a dobanzii de 10% - imprumut care este acum de la o persoana afiliata (avand in vedere tranzactia de cumparare). In aceste conditii, creditul acordat este considerat ca fiind efectuat pentru finantarea activitatii. Iar mai departe, dobanda calculata intra in plafonul de 1.000.000 euro plus 30% din baza de calcul, in ceea ce priveste calculul de impozit pe profit.
Am incadrat corect creditul de la persoana afiliata - ca fiind pentru finantarea activitatii? Aplicam corect plafonul pentru dobanda calculata?"
In situatia descrisa, avand in vedere faptul ca datoriile societatii au fost platite de catre societatea cumparatoare a titlurilor de participare printr-un credit primit de la aceasta, fara titlu profesional, rezulta ca tranzactia este legala, in baza art. 2158, C.C. si respectiv, Legea 31/1990, explica specialistii PortalContabilitate.ro.
Consider ca cele doua firme incheie un contract de imprumut in care stipuleaza conditiile acordarii imprumutului, daca imprumutul se acorda cu dobanda sau fara, termenul la care imprumutul trebuie rambursat.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Asa cum ati mentionat, dobanda stabilita pentru creditul respectiv este de 10%, ceea ce inseamna ca au fost respectate conditiile de piata, potrivit art. 7 pct. 26 din Codul fiscal.
Pentru a evita orice consecinte, recomand ca in contractul de imprumut sa se mentioneze necesitatea, scopul si eficienta imprumutului, operatiunea avand un caracter ocazional, nefacand parte din activitatea curenta a firmei. Societatea care acorda lunar imprumuturi poate fi acuzata ca deruleaza operatiuni economice pentru care nu este autorizata sau poate fi intrebata de ce nu participa la capitalul social al firmei pe care o imprumuta.
Din punct de vedere fiscal, art. 11 alin. 4) din Codul fiscal prevede:
Art. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
In completare, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad:
(11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.
In cazul dobanzilor aferente furnizorilor de bunuri si de servicii este necesar sa se examineze daca costul dobanzii reprezinta o practica comerciala obisnuita sau daca partile care fac tranzactia cer dobanda acolo unde, in tranzactii comparabile, bunurile si serviciile sunt transferate reciproc. Aceste elemente de analiza se au in vedere si la alte forme de venituri sau costuri asimilate dobanzilor.
Imprumut intre societati afiliate - 4 aspecte importante de retinut
In cazul unui contract de imprumut intre doua persoane afiliate, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
1. Respectarea principiului valorii de piata, respectiv partile semnatare sa convina de o maniera cat mai transparenta asupra modului de formare a pretului in raport cu pretul de piata aplicabil unor tranzactii similare dintre entitati independente(in cazul imprumutului a dobanzii).
Recomand ca dobanda practicata sa fie la nivelul dobanzii de politica monetara a BNR si nu la nivelul dobanzilor practicate de catre banci, asadar din acest punct de vedere sunteti in regula-dobanda stabilita in contract de 10% este corecta luand in considerare ca dobanda de politica monetara comunicata de INS este de 6,75% in acest moment.
2. Imprumutul sa fie acordat in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si sa fie utilizat in acest scop
Si din acest punct de vedere, consider ca sunteti in regula-creditul a fost primit pentru achitarea datoriilor societatii, ceea ce se poate demonstra usor, deci dupa parerea mea poate fi incadrat ca imprumut pentru finantarea si buna desfasurare a activitatii.
3. In contract sa fie prevazuta durata acordarii imprumutului, datele si conditiile de rambursare, moneda de plata, eventualele garantii.
4. Atentie, este posibil sa fie nevoie si de intocmirea dosarului preturilor de transfer.
Potrivit art. 108 alin 2) din Codul de procedura fiscala, in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer. La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.