email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlesniri fiscale, repunere in termen: Repunere in termen la inlesnirile la plata obligatiilor fiscale

repunere in termeninlesniri fiscale

Debitorii carora li s-au acordat inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante din cauza crizei economice beneficiaza de o noua repunere in termen pentru plata restantelor. Inlesnirile pentru sumele ramase de plata vor fi mentinute pana la data de 25 decembrie 2009. 

Potrivit legislatiei anterioare, termenul expirase la 31 iulie 2009. Noile dispozitii sunt cuprinse in Legea nr. 324, din 20 octombrie 2009, pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale.

Inlesnirile care se pot acorda

La cererea temeinic justificata a contribuabililor, organul fiscal competent poate acorda inlesniri la plata pentru obligatiile fiscale restante. Conform Codului de procedura fiscala, asemenea inlesniri la plata se pot acorda pentru cei care au datorii la bugetele locale. Inlesnirile pot consta in esalonari sau amanari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redeventelor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local; esalonari, amanari, reduceri sau scutiri la plata majorarilor de intarziere de orice fel (cu exceptia majorarilor de intarziere datorate pe perioada de esalonare), scutiri sau reduceri de impozite si taxe locale, in conditiile legii.

Repunerea in termen se aplica in mod corespunzator si pentru debitorii care au beneficiat de inles-niri la plata obligatiilor reprezentand creante proprii ale institutiilor publice implicate in procesul de privatizare, precum si creante fiscale sau de alta natura preluate in vederea recuperarii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Organul fiscal va comunica:

a) graficele de esalonare refacute pentru sumele ramase de plata, fara a se depasi termenul de finalizare a inlesnirii la plata aprobata initial;

b) cuantumul sumelor scutite la plata ca urmare a producerii efectelor inlesnirilor la plata acordate initial.

Conditii pentru beneficiarii Inlesnirilor

a) Pana la data de 30 septembrie 2008 au respectat termenele de plata si conditiile de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata acordate in baza prevederilor legale in materie;

b) Au depus la organul fiscal competent in a carui administrare fiscala se afla, conform legii, pana cel tarziu la data de 30 noiembrie 2009 inclusiv, o cerere prin care solicita mentinerea efectelor inlesnirilor la plata, precum si o cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice.

In certificatele de atestare fiscala pentru persoane juridice organele fiscale emitente vor mentiona distinct atat sumele ramase de plata din esalonarile la plata acordate in baza reglementarilor legale in materie, cat si celelalte obligatii fiscale care nu au facut obiectul acestor inlesniri la plata in cadrul bugetului pentru care a fost aprobata inlesnirea.

Masurile de executare silita se suspenda in perioada cuprinsa intre data depunerii si data solutionarii cererii debitorului,  in termen de 45 de zile de la data inregistrarii;

c) Pana la data de 25 decembrie 2009 inclusiv fac dovada stingerii, prin orice modalitate prevazuta de lege, a sumelor restante cuprinse in rate si neachitate pana la aceasta data, precum si a altor obligatii fiscale decat cele care au facut obiectul inlesnirilor la plata in cadrul bugetului pentru care a fost aprobata inlesnirea la plata, cu termene de plata pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala mentionate in acesta;

d) Fac dovada constituirii garantiei prevazute de lege.  Pentru acordarea inlesnirilor la plata creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garantii. In cazul persoanelor fizice, pentru obligatiile la bugetul local, datorate si neachitate dupa data de 1 iulie 2003, garantia este:

- o suma egala cu doua rate medii din esalonare, reprezentand obligatii bugetare locale esalonate si majorari de intarziere calculate, in cazul esalonarilor la plata;

- o suma rezultata din raportul dintre contravaloarea debitelor amanate si majorarile de intarziere calculate si numarul de luni aprobate pentru amanare la plata, in cazul amanarilor la plata.

In cazul persoanelor juridice, pentru obligatiile la bugetul local, datorate si neachitate dupa data de 1 iulie 2003, garantia este de 100% din totalul creantei bugetare locale pentru care s-a acordat inlesnirea;

e) Acordarea initiala a inlesnirilor la plata s-a realizat cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat.

Majorarile de intarziere

Sumele restante urmeaza sa fie platite pana la data de 25 decembrie 2009. Pentru acestea se datoreaza majorari de intarziere, care se comunica de catre organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie 2010 si se achita nu mai tarziu de 31 martie 2010.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
repunere in termeninlesniri fiscale


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2009

Votati articolul "Inlesniri fiscale, repunere in termen: Repunere in termen la inlesnirile la plata obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X