Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Imprumuturi intre afiliati: Conditii si reguli pentru o tranzactie reusita

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Imprumuturi intre afiliati: Conditii si reguli pentru o tranzactie reusita
imprumuturi afiliatitranzactii intre persoane afiliateprincipiul valorii de piatadobanda imprumut

In exemplul de mai jos vom analiza imprumuturile intre persoane afiliate, care sunt conditiile si, mai ales, regulile care trebuie sa guverneze astfel de tranzactii.

Regula generala stabilita de Codul fiscal este ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata, adica, in mod obligatoriu, prin stabilirea unei dobanzi, deoarece, indiferent de scopul si destinatia imprumutului, pretul pietei pentru asemenea servicii este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile.

Imprumuturi intre afiliati - studiu de caz

Intrebare: "Societatea A este asociat unic in societatea B. Poate societatea B sa acorde un imprumut catre societatea A?"

Raspuns:

Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. (2) din Codul civil, care prevede ca, atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

Daca imprumutul este acordat intre persoane juridice afiliate, trebuie avute in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, care mentioneaza ca tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.

De asemenea, imprumutul trebuie dat in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si sa fie utilizat in acest scop.


Se va intocmi obligatoriu un contract de imprumut in forma scrisa care va mentiona: suma imprumutata, moneda imprumutului, termenul de rambursare si dobanda stabilita, precum si clauze referitoare la:

  • identitatea partilor
  • scopul imprumutului
  • procedura de restituire
  • garantii, daca exista
  • alte clauze privind modul de finalizare a contractului.


Art. 11 alin. (4) din Codul fiscal prevede:

Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.

In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricarei dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala.

Normele de aplicare, la pct. 5 alin. (11):

Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea servicii este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv a imprumutului.

In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.

Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca, la data acordarii imprumutului, nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.

Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.

Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.

Imprumuturi intre afiliati - concluzie

In concluzie, societatea B poate sa acorde un imprumut catre societatea afiliata A, fara sa-si modifice codul CAEN sau sa autorizeze operatiunea la ONRC, in conditiile aratate – contract incheiat, in care sa fie mentionate scopul, moneda, termenul de rambursare si dobanda.

Imprumuturile intre afiliati se fac obligatoriu prin stabilirea unei dobanzi, deoarece, indiferent de scopul si destinatia imprumutului, pretul pietei pentru asemenea servicii este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile. In caz contrar, exista riscul ca diferentele intre valoarea de piata a ratelor de dobanda si valoarea perceputa in realitate sa fie considerate drept cheltuieli nedeductibile in cadrul unei inspectii fiscale.

O.G. nr. 13/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata a unei obligatii banesti.

Rata de dobanda de piata se verifica prin utilizarea surselor de informatii publice (datele publicate de Banca Nationala a Romaniei).

Acest studiu de caz a aparut in Revista Monitorul Contabil, singura publicatie dedicata exclusiv profesionistilor din contabilitate

Rezolva profesionist orice provocare fiscal-contabila cu Monitorul Contabil!

Revista Monitorul Contabil este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X