Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/07.11.2024 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, sa se desemneze proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti.
Potrivit prevederilor art.83 alin.(6), teza 1, introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/07.11.2024, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent (anterior, prevederea legala era reglementata de art.120 alin.(61) din Codul fiscal).
Conform art.1798 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata, care au fost inregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau, in lipsa acestora, prin lege.
Pentru aplicarea acestor prevederi legale a fost emis Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.114/2019, prin care a fost aprobata procedura de inregistrare a contractelor de locatiune la organul fiscal competent, precum si modelul si continutul formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune".
Ca urmare a obligatiei instituita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024, este necesara modificarea si completarea prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.114/2019.
Prin prezentul proiect de ordin se propune:
- completarea procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune cu prevederi privind desemnarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal care indeplineste obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, in cazul in care bunul este detinut in comun;
- completarea modelului si continutului formularului "Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune", precum si a instructiunilor de completare ale acestuia, in sensul celor mentionte mai sus.
Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune - Instructiuni de completare a formularului
Depunerea cererii
Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune se completeaza si se depune de catre:
- persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si care au obligatia inregistrarii contractului la organul fiscal, potrivit legii;
- locatorii care solicita inregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele si modalitatile stabilite in contract, sau in lipsa acestora, prin lege.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Manual de politici contabile - Stick USB
Cererea se depune, direct sau prin imputernicit, la registratura organului fiscal competent, prin posta cu scrisoare recomandata sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dupa caz, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Cererea se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Un exemplar al cererii, insotita de copia contractului de locatiune, se depune la organul fiscal competent si un exemplar se pastreaza de contribuabil.
Organul fiscal competent este:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica rezidenta are domiciliul fiscal, potrivit legii;
b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul imobil care face obiectul contractului de inchiriere, in cazul persoanelor fizice nerezidente/organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al imputernicitului, dupa caz, pentru persoanele fizice nerezidente;
c) organul fiscal in raza caruia se face constatarea inchirierii bunului mobil, conform dispozitiilor legale fiscale, in cazul persoanelor fizice nerezidente;
d) organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii locatorul persoana juridica/alta entitate fara personalitate juridica.
Atentie! Daca bunul a carui folosinta se cedeaza este detinut in comun, obligatia depunerii cererii la organul fiscal competent, in vederea inregistrarii contractului de inchiriere, potrivit legii, revine proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal desemnat.
Completarea cererii
Caseta “Anul” se completeaza anul calendaristic in care se depune cererea.
Caseta „Cerere rectificativa“ se completeaza cu X in cazul cererilor rectificative.
Casetele “Modificare/Incetare” se completeaza cu X in cazul mentiunilor privind modificarea sau incetarea contractului de locatiune.
Sectiunea A “DATE DESPRE LOCATOR”
Subsectiunea a. “DATE DE IDENTIFICARE A LOCATORULUI DESEMNAT PENTRU INREGISTRAREA CONTRACTULUI DE LOCATIUNE”
Caseta “Denumire/ Nume si prenume”
Se completeaza cu numele si prenumele locatorului care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si care a fost desemnat pentru indeplinirea obligatiei inregistrarii contractului incheiat intre parti. In cazul locatorilor, persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica, se inscrie denumirea locatorului.
Caseta “Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala al locatorului care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal si care a fost desemnat pentru indeplinirea obligatiei inregistrarii contractului incheiat intre parti. In cazul locatorilor, persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica, se completeaza codul de inregistrare fiscala al contribuabilului care are calitatea de locator.
Casetele “Judet”, “Localitate”, “Sector”, “Strada”, “Numar”, “Bloc”, “Scara”, “Etaj”, “Apartament”, ”Tara”, “Cod postal”, “Telefon”, “Fax” si “E-mail” se completeaza cu informatii privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilita potrivit legii sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entitatii fara personalitate juridica, dupa caz.
Subsectiunea b. “COTA-PARTE DETINUTA”
Se completeaza cu cota-parte detinuta de locator din bunul mobil sau imobil (procent sau fractie).
Subsectiunea c. “DATE DE IDENTIFICARE A LOCATORULUI (ALTUL DECAT LOCATORUL DESEMNAT)”
Caseta “Denumire/ Nume si prenume”
Se completeaza cu numele si prenumele locatorului coproprietar care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal. In cazul locatorilor, persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica, se inscrie denumirea locatorului.
Caseta “Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala al locatorului coproprietar care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal. In cazul locatorilor, persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica, se completeaza codul de inregistrare fiscala al contribuabilului care are calitatea de locator.
Casetele “Judet”, “Localitate”, “Sector”, “Strada”, “Numar”, “Bloc”, “Scara”, “Etaj”, “Apartament”, ”Tara”, “Cod postal”, “Telefon”, “Fax” si “E-mail” se completeaza cu informatii privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilita potrivit legii sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/entitatii fara personalitate juridica, dupa caz.
Subsectiunea d. “COTA-PARTE DETINUTA”
Se completeaza cu cota-parte detinuta de locator din bunul mobil sau imobil (procent sau fractie).
Atentie! In situatia in care intr-un contract de locatiune sunt mai multi locatori, se completeaza cate o subsectiune "date de identificare" si "cota-parte detinuta" pentru fiecare locator, astfel incat suma cotelor parti detinute sa fie 100%.
Sectiunea B “DATE DE IDENTIFICARE A LOCATARULUI (CHIRIASULUI)”
Caseta “ Nume si prenume/Denumire”
Se completeaza cu numele si prenumele/denumirea persoanei care are calitatea de locatar.
Caseta “Cod de identificare fiscala” se completeaza cu codul numeric personal al persoanei fizice care are calitatea de locatar sau codul de inregistrare fiscala al persoanei juridice/entitatii fara personalitate juridica care are calitatea de locatar, dupa caz. In situatia in care persoana fizica nu detine cod numeric personal sau persoana juridica/entitatea fara personalitate juridica este in curs de infiintare, nu este obligatorie completarea codului de identificare fiscala.
Casetele “Judet”, “Localitate”, “Sector”, “Strada”, “Numar”, “Bloc”, “Scara”, “Etaj”, “Apartament”, ”Tara”, “Cod postal”, “Telefon”, “Fax” si “E-mail” se completeaza cu informatii privind adresa de domiciliu a persoanei fizice, stabilita potrivit legii sau adresa domiciliului fiscal al persoanei juridice/ entitatii fara personalitate juridica, dupa caz.
Atentie! In situatia in care intr-un contract de locatiune sunt mai multi locatari, se completeaza cate o sectiune "date de identificare" pentru fiecare locatar.
Sectiunea C “DATE DESPRE CONTRACTUL DE LOCATIUNE”
Subsectiunea a. “CONTRACTUL DE LOCATIUNE INITIAL”
Casetele “Nr.”, “Data”, “Perioada contractului”, “Cuantumul chiriei lunare”, “Moneda”, “Adresa bunului imobil care face obiectul contractului” si “Date de identificare ale bunului mobil care face obiectul contractului” se completeaza cu informatii conform contractului de inchiriere.
Casetele “Data” si “Perioada contractului” se completeaza sub forma zz/ll/aaaa.
Atentie! In situatia in care prin contractul de locatiune s-a prevazut prelungirea tacita/automata a acestuia, nu se completeaza data de sfarsit (caseta “pana la”).
Caseta “Moneda” se completeaza cu codul ISO al monedei (RON (LEU), EUR).
Caseta “Adresa bunului imobil care face obiectul contractului” se completeaza cu adresa completa a bunului imobil.
Caseta “Date de identificare ale bunului mobil care face obiectul contractului” se completeaza cu date de identificare ale bunului mobil (exemplu: numar inmatriculare, serie sasiu, serie certificat, etc).
Subsectiunea b. “MODIFICARI ALE CONTRACTULUI DE LOCATIUNE”
Atentie! Se completaza numai in cazul in care s-a bifat caseta “Modificare”.
Casetele “Contract conex nr.”, “Data”, “Perioada contractului”, “Cuantumul chiriei lunare” si “Moneda” se completeaza cu informatii conform actului aditional al contractulului de inchiriere.
Subsectiunea c. “INCETAREA CONTRACTULUI DE LOCATIUNE”
Atentie! Se completaza numai in cazul in care s-a bifat caseta “Incetare”.
Casetele “Documentul care atesta incetarea”,” Nr.” , “Data”, “Perioada contractului” si “Motivul incetarii” se completeaza cu informatii conform actului de incetare a contractulului de inchiriere.
Declaratia este insotita in mod obligatoriu de copia contractului de inchiriere.
Atentie! In cazul modificarii/incetarii, dupa caz, a contractului de locatiune, toate casetele de la Sectiunea A. “DATE DE IDENTIFICARE A LOCATORULUI” si B “DATE DESPRE CONTRACTUL DE LOCATIUNE” se completeaza in mod obligatoriu.
Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune - Modelul poate fi descarcat AICI >>