email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curs valutar 2010: Afaceristii isi fac bugetele pentru 2010 la un curs de 4,5 lei pe euro

curs valutar

Moneda nationala este pusa la grea incercare de nevoile de finantare ale statului, de instabilitatea politica si de constrangerile acordului cu Fondul Monetar International.

Oamenii de afaceri trag un semnal de alarma, prega­tindu-si bugetele de anul viitor pentru un un leu depreciat si aratand ca prognozele luate in calcul de Guvern pentru bugetul de anul viitor sunt prea optimiste. Chiar daca premisele pentru o intarire a leului ar fi create de scaderea deficitului de cont  curent, problemele de finantare a cheltuielilor statului, mai ales cele aparute in acordul cu FMI, adauga presiuni suplimentare de depreciere. Oamenii de afaceri se asteapta la un curs mediu de 4,47 lei pe euro in 2010, in crestere fata de anul acesta (4,238 pana acum). Bugetul statului se bazeaza insa pe o apreciere  a leului, Guvernul facandu-si calculele la un curs de 4,2 lei.

Tinte greu de atins in 2010

Nevoile uriase de finantare a cheltuielilor bugetare obliga Banca Nationala sa faca emisiune monetara pentru a pre­­schimba in lei valuta imprumu­tata de la FMI si Comisia Europeana. Situatia s-ar putea inrau­tati daca Guvernul nu indeplineste conditi­ile impuse de Fond. „Chiar si in cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui sa formuleze un buget  cu deficit de 5,9%, ceea ce va fi foarte greu avand in vedere cheltuie­lile estimate pentru 2010“, spune Vic­tor Safta, director X-Trade Brokers. In plus, la grea incercare e pusa si rabdarea agen­tiilor de rating, care pot influenta increderea in moneda.

Politicile eronate ale guvernelor perindate la carma economiei autohtone au creat o parghie colosala de presiune asupra monedei nationale prin sumele atrase pentru finantarea cheltuielilor bugetare.

Cursul mediu din 2009 a ajuns, saptamana trecuta, la 4,2380 lei pentru un euro. Fata de valoarea medie a anului trecut, de 3,6827 lei, moneda europeana consemneaza o apreciere de 15%. In prezent, insa, nu cresterea de cincisprezece procente este cea care ingrijoreaza, ci perspectivele pe termen mediu si lung ale perechii valutare.

Proiectiile pe curs au reusit din nou sa divizeze lumea financiara, parerile fiind impartite intre crestere si scadere. In timp ce managerii companiilor vad un leu supraapreciat, reprezentatii sistemului bancar sunt de parere ca moneda nationala mai are loc de crestere fata de euro. Cu un singur lucru par sa fie toti de acord: presiuni asupra leului exista si vor exista in continuare.

Din perspectiva fundamentelor economice, leul nu pare sa aiba prea multe probleme. Analistii considera ca moneda nationala este usor subapreciata in conditiile in care principalul element de presiune, deficitul de cont curent, s-a ajustat chiar mai mult decat era nevoie. Deficitul de cont a scazut cu 78,6% in primele opt luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2008, coborand pana la 2,45 miliarde euro, conform datelor BNR. Principala componenta a ramas deficitul comercial, diferenta dintre importuri si exporturi, care a ajuns la 3,9 miliarde euro, fiind in scadere cu 68,6%.  Lipsa din contul curent a fost finantata integral de investitiile  directe ale nerezidentilor, care s-au ridicat la 3,15 miliarde euro. „In conditiile in care fundamentele economice nu s-au agravat in ultima perioada, ba chiar dau semne de usoara redresare, presiunile pe cursul de schimb apar din incertitudinile in ceea ce priveste acordul cu organismele internationale si temerile legate de derapaje ale deficitelor in perioada urmatoare“, spune Dragos Cabat, mana­ging partner eFin.ro.

Estimari putin mai bune pentru 2010

Optimism in legatura cu indicatorii macroeconomici avem si din partea Fondului Monetar International (FMI), care a revizuit in scadere prognoza deficitului de cont din 2010, de la 6,5% la 5,6%, iar pentru acest an se asteapta la 5,5%. Imbunatatirea prognozelor este in linie cu estimarile Comisiei Europene asupra evolutiei economiei Uniunii in urmatorii doi ani, fiind asteptata o iesire din criza inca din acest an si o redresare progresiva in continuare. De redresarea UE se leaga si cresterea economica a Romaniei, reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, declarand ca se asteapta ca prima sursa de revenire de anul viitor sa vina din partea exporturilor.  Din pacate, pana la cresterea exporturilor de anul viitor mai este ceva timp, iar pana atunci, leul are de suferit daca Romania nu primeste sau se amana prea mult urmatoarea transa de imprumut de la FMI. „Lipsa de angajament politic in recuplarea la conditiile acordului cu FMI poate fi un factor de presiune asupra cursului“, spune Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen.

BNR tipareste bani pentru statul roman

Problemele legate de acord ar putea fi insa mult mai mari, in opinia altor analisti. „Intarzierea sau neacordarea celei de-a treia transe de imprumut poate arunca in aer atat economia Romaniei, cat si moneda nationala, din pacate, pe termen lung“, considera Victor Safta, directorul X-Trade Brokers Romania. Acesta adauga ca in cazul in care euro depaseste pragul de 4,33 lei, va incerca sa ajunga la 4,5 lei si apoi la 5 lei, singurul sprijin posibil fiind interventiile sustinute ale BNR. Ajutorul dat de BNR monedei nationale ne duce insa la una dintre principalele parghii de presiune asupra cursului, mai putin discutata de analisti, anume emisiunea de masa monetara sau, mai simplu, tiparirea de bani.

Practic, statul roman este vinovat pentru aceasta situatie. Nevoia acuta de bani pentru finantarea cheltuielilor bugetare si posibilitatile reduse de accesare a unor fonduri externe au obligat Guvernul sa se imprumute de pe piata interna. Inclusiv banii de la FMI si de la Comisia Europeana au ajuns in fondurile de salarii si pensii. Insa, banii nu ajung direct in buzunarele statului, ci se opresc la BNR. Problema este ca banca centrala trebuie sa faca emisiune de masa monetara ca contraparte a acestor sume, marind numarul leilor din piata. „Atunci cand Ministerul Finantelor primeste bani in valuta de la Comisia Europeana si de la FMI, acei bani sunt schimbati cu BNR contra lei, si BNR face intr-adevar emisiune monetara“, spune Ionut Dumitru, care adauga ca „BNR are insa un control bun al lichiditatii, prin operatiuni in piata.“

Cu alte cuvinte, Banca Nationala trebuie sa gaseasca modalitati de sterilizare  a excesului de moneda din piata, exces provocat de masurile eronate ale Guvernului. „Suntem intr-o situatie care ne conduce la concluzia ca vor fi ceva fluctuatii ale cursului, dar sunt convins ca BNR are experienta necesara sa-l domoleasca“, spune si Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Practic, banca centrala ar trebui sa ramana ultima reduta in calea unei deprecieri masive a leului.
Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
curs valutar


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2009

Votati articolul "Curs valutar 2010: Afaceristii isi fac bugetele pentru 2010 la un curs de 4,5 lei pe euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X