Moneda nationala este pusa la grea incercare de nevoile de finantare ale statului, de instabilitatea politica si de constrangerile acordului cu Fondul Monetar International.
Oamenii de afaceri trag un semnal de alarma, pregatindu-si bugetele de anul viitor pentru un un leu depreciat si aratand ca prognozele luate in calcul de Guvern pentru bugetul de anul viitor sunt prea optimiste. Chiar daca premisele pentru o intarire a leului ar fi create de scaderea deficitului de cont curent, problemele de finantare a cheltuielilor statului, mai ales cele aparute in acordul cu FMI, adauga presiuni suplimentare de depreciere. Oamenii de afaceri se asteapta la un curs mediu de 4,47 lei pe euro in 2010, in crestere fata de anul acesta (4,238 pana acum). Bugetul statului se bazeaza insa pe o apreciere a leului, Guvernul facandu-si calculele la un curs de 4,2 lei.
Tinte greu de atins in 2010
Nevoile uriase de finantare a cheltuielilor bugetare obliga Banca Nationala sa faca emisiune monetara pentru a preschimba in lei valuta imprumutata de la FMI si Comisia Europeana. Situatia s-ar putea inrautati daca Guvernul nu indeplineste conditiile impuse de Fond. „Chiar si in cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui sa formuleze un buget cu deficit de 5,9%, ceea ce va fi foarte greu avand in vedere cheltuielile estimate pentru 2010“, spune Victor Safta, director X-Trade Brokers. In plus, la grea incercare e pusa si rabdarea agentiilor de rating, care pot influenta increderea in moneda.
Politicile eronate ale guvernelor perindate la carma economiei autohtone au creat o parghie colosala de presiune asupra monedei nationale prin sumele atrase pentru finantarea cheltuielilor bugetare.
Cursul mediu din 2009 a ajuns, saptamana trecuta, la 4,2380 lei pentru un euro. Fata de valoarea medie a anului trecut, de 3,6827 lei, moneda europeana consemneaza o apreciere de 15%. In prezent, insa, nu cresterea de cincisprezece procente este cea care ingrijoreaza, ci perspectivele pe termen mediu si lung ale perechii valutare.
Proiectiile pe curs au reusit din nou sa divizeze lumea financiara, parerile fiind impartite intre crestere si scadere. In timp ce managerii companiilor vad un leu supraapreciat, reprezentatii sistemului bancar sunt de parere ca moneda nationala mai are loc de crestere fata de euro. Cu un singur lucru par sa fie toti de acord: presiuni asupra leului exista si vor exista in continuare.
Din perspectiva fundamentelor economice, leul nu pare sa aiba prea multe probleme. Analistii considera ca moneda nationala este usor subapreciata in conditiile in care principalul element de presiune, deficitul de cont curent, s-a ajustat chiar mai mult decat era nevoie. Deficitul de cont a scazut cu 78,6% in primele opt luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2008, coborand pana la 2,45 miliarde euro, conform datelor BNR. Principala componenta a ramas deficitul comercial, diferenta dintre importuri si exporturi, care a ajuns la 3,9 miliarde euro, fiind in scadere cu 68,6%. Lipsa din contul curent a fost finantata integral de investitiile directe ale nerezidentilor, care s-au ridicat la 3,15 miliarde euro. „In conditiile in care fundamentele economice nu s-au agravat in ultima perioada, ba chiar dau semne de usoara redresare, presiunile pe cursul de schimb apar din incertitudinile in ceea ce priveste acordul cu organismele internationale si temerile legate de derapaje ale deficitelor in perioada urmatoare“, spune Dragos Cabat, managing partner eFin.ro.
Estimari putin mai bune pentru 2010
Optimism in legatura cu indicatorii macroeconomici avem si din partea Fondului Monetar International (FMI), care a revizuit in scadere prognoza deficitului de cont din 2010, de la 6,5% la 5,6%, iar pentru acest an se asteapta la 5,5%. Imbunatatirea prognozelor este in linie cu estimarile Comisiei Europene asupra evolutiei economiei Uniunii in urmatorii doi ani, fiind asteptata o iesire din criza inca din acest an si o redresare progresiva in continuare. De redresarea UE se leaga si cresterea economica a Romaniei, reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, declarand ca se asteapta ca prima sursa de revenire de anul viitor sa vina din partea exporturilor. Din pacate, pana la cresterea exporturilor de anul viitor mai este ceva timp, iar pana atunci, leul are de suferit daca Romania nu primeste sau se amana prea mult urmatoarea transa de imprumut de la FMI. „Lipsa de angajament politic in recuplarea la conditiile acordului cu FMI poate fi un factor de presiune asupra cursului“, spune Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen.
BNR tipareste bani pentru statul roman
Problemele legate de acord ar putea fi insa mult mai mari, in opinia altor analisti. „Intarzierea sau neacordarea celei de-a treia transe de imprumut poate arunca in aer atat economia Romaniei, cat si moneda nationala, din pacate, pe termen lung“, considera Victor Safta, directorul X-Trade Brokers Romania. Acesta adauga ca in cazul in care euro depaseste pragul de 4,33 lei, va incerca sa ajunga la 4,5 lei si apoi la 5 lei, singurul sprijin posibil fiind interventiile sustinute ale BNR. Ajutorul dat de BNR monedei nationale ne duce insa la una dintre principalele parghii de presiune asupra cursului, mai putin discutata de analisti, anume emisiunea de masa monetara sau, mai simplu, tiparirea de bani.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Practic, statul roman este vinovat pentru aceasta situatie. Nevoia acuta de bani pentru finantarea cheltuielilor bugetare si posibilitatile reduse de accesare a unor fonduri externe au obligat Guvernul sa se imprumute de pe piata interna. Inclusiv banii de la FMI si de la Comisia Europeana au ajuns in fondurile de salarii si pensii. Insa, banii nu ajung direct in buzunarele statului, ci se opresc la BNR. Problema este ca banca centrala trebuie sa faca emisiune de masa monetara ca contraparte a acestor sume, marind numarul leilor din piata. „Atunci cand Ministerul Finantelor primeste bani in valuta de la Comisia Europeana si de la FMI, acei bani sunt schimbati cu BNR contra lei, si BNR face intr-adevar emisiune monetara“, spune Ionut Dumitru, care adauga ca „BNR are insa un control bun al lichiditatii, prin operatiuni in piata.“
Cu alte cuvinte, Banca Nationala trebuie sa gaseasca modalitati de sterilizare a excesului de moneda din piata, exces provocat de masurile eronate ale Guvernului. „Suntem intr-o situatie care ne conduce la concluzia ca vor fi ceva fluctuatii ale cursului, dar sunt convins ca BNR are experienta necesara sa-l domoleasca“, spune si Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Practic, banca centrala ar trebui sa ramana ultima reduta in calea unei deprecieri masive a leului.
Sursa: Capital