email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contul 418 'Clienti – facturi de intocmit': monografie contabila pentru activitatea de prestari servicii

Contul 418 'Clienti – facturi de intocmit': monografie contabila pentru activitatea de prestari servicii
clienti - facturi de intocmitmonografie prestari serviciicredit 418debit 418

Va prezentam, in cele ce urmeaza, monografia contabila referitoare la contul 418 "Clienti - facturi de intocmit", specifica prestarilor de servicii.

Pentru reflectarea in contabilitate a activitatii de prestari servicii, se vor avea in vedere prevederile pct. 53, pct. 310 si pct. 446 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 referitoare la principiul contabilitatii de angajamente si la recunoasterea veniturilor din prestarile de servicii.

Conform principiului contabilitatii de angajamente detaliat la pct. 53 din Normele contabile adoptate prin OMFP 1802/2014:
53. -
(1) Principiul contabilitatii de angajamente. Efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.
(2) Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor. Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
(3) Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.

Instrumentul de lucru indispensabil oricarui contabil: „Planul de Conturi General. Functiunea si corespondenta conturilor”, in format tiparit! Planul de conturi este ghidul vital care iti permite exprimarea corecta si exacta, in cifre, a tot ceea ce se intampla in firma din punct de vedere economic. Este ghidul care, pana la urma, iti permite sa iti faci meseria. Detalii aici >>

Deci, in baza principiului contabilitatii de angajamente, se evidentiaza distinct creantele si, fata de clientii pentru care, pana la finele lunii, nu au fost intocmite facturile, prin intermediul contului 418 Clienti - facturi de intocmit , pe baza documentelor care atesta prestarea serviciilor.

Pct.310, alin.3 din OMFP nr.1802/2014 prevede: Creantele fata de clientii pentru care, pana la finele lunii, nu au fost intocmite facturile se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 418 "Clienti facturi de intocmit"), pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor.

Din punct de vedere al veniturilor realizate din prestari servicii, trebuie sa se tina cont de prevederile pct. 446 din reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca :

Veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.
In cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".

Asadar, pentru situatia in care serviciile sunt prestate in luna iulie, de ex. dar sunt facturate in luna august, inregistrarile contabile sunt:

- in luna iulie
418 = 704
418 = 4428

- in luna august
4111 = 418
4111 = 4428 (in rosu)
4111 = 4427

Potrivit functiunii contului, cu ajutorul contului 418 se evidentiaza livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, pentru care nu sau intocmit facturi.

Ce se inregistreaza in debitul si creditul contului 418

Contul 418 "Clienti facturi de intocmit" este un cont de activ.

In debitul contului 418 "Clienti facturi de intocmit" se inregistreaza:

  • valoarea livrarilor de bunuri sau a serviciilor prestate catre clienti, pentru care nu sau intocmit facturi, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, precum si a altor creante fata de acestia (701 la 708, 4428, 758);
  • diferentele favorabile de curs valutar, aferente creantelor in valuta inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (765);
  • diferentele favorabile aferente creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (768).


In creditul contului 418 "Clienti facturi de intocmit" se inregistreaza:

  • valoarea facturilor intocmite (411);
  • diferentele nefavorabile de curs valutar aferente clientilor facturi de intocmit, inregistrate la primirea facturii sau la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (665);
  • diferentele nefavorabile aferente creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, inregistrate la primirea facturii sau la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (668).

Soldul contului reprezinta valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, pentru care nu sau intocmit facturi.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cat de sigur sunteti ca intelegeti si aplicati perfect litera legii?


Cele mai des intalnite si mai controversate probleme generate de calculul, declararea si plata obligatiilor fiscal-contabile ce va revin, sunt rezolvate acum pentru dvs. in deplina conformitate cu cerintele noului Cod Fiscal.

Lucrarea 60 de probleme fiscal-contabile, explicate si solutionate supune atentiei dvs. cele mai frecvent intalnite probleme din activitatea fiscal-contabila zilnica structurate in 5 domenii principale:
1. TVA
2. Impozitul pe venit
3. Impozitul pe profit
4. Contabilitate
5. Monografii contabile

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clienti - facturi de intocmitmonografie prestari serviciicredit 418debit 418


Data aparitiei: 30 Septembrie 2024

Votati articolul "Contul 418 'Clienti – facturi de intocmit': monografie contabila pentru activitatea de prestari servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X