Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum se inregistreaza o factura in valuta: iata explicatiile specialistului!

Data aparitiei: 19 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se inregistreaza o factura in valuta: iata explicatiile specialistului!
factura in valutatranzactii valutadiferente de curs valutar

Potrivit prevederilor pct. 318 -323 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in vederea aplicarii regulilor privind contabilizarea operatiunilor in valuta, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate elementelor exprimate in valuta.

Factura in valuta - studiu de caz

Intrebare: "Cum se inregistreaza o factura primita de la un furnizor cu sediul in Romania, avand CUI cu RO, emisa in euro, cu termen de plata de 30 de zile? Cum o inregistrez in luna august? Este vorba despre o taxa de parteneriat. Stiu ca, potrivit legii, valoarea TVA trebuia trecuta si in lei pe factura incarcata in SPV, dar nu este.

Este obligatoriu sa se listeze PDF-ul generat de ANAF in SPV sau pot folosi vechea forma de PDF a facturilor primite? Mentionez ca salvez baza de date a facturilor (XML + semnatura ANAF) din SPV."

Raspuns: 

O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.

Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare.

Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.

Atunci cand creanta sau datoria este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.

Potrivit art. 290 din Codul Fiscal, daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

Prin urmare, factura se va inregistra in lei la cursul BNR valabil in data emiterii facturii (cursul comunicat in ziua anterioara), TVA se determina prin aplicarea cotei de TVA de 19% la baza de calcul astfel determinata.

Incepand cu data de 1 iulie este sanctionata utilizarea facturilor primite altfel decat prin sistemul RO e-factura.

Nu este obligatorie pastrarea acestora pe suport hartie atat timp cat este asigurata pastrarea adecvata a acestora pe suport electronic.

Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X