email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Jumatate dintre microintreprindei dau oameni afara

microintreprinderi

 

Primul efect negativ al renuntarii la impozitul de 3% pentru microintreprinderi va fi cresterea somajului, potrivit unui sondaj IMM Romania. Mai mult de o treime din microintreprinderile care plateau, pana anul trecut, un impozit de 3% pe venit se pregatesc sa dea afara oameni, din cauza costurilor mai mari pe care le vor suporta odata cu impozitul de 16% pe profit.

Asta rezulta dintr-un sondaj realizat, la solicitarea EVZ, de IMM Romania, portalul de solutii pentru IMM-uri al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). La chestionar au raspuns peste 430 de mici intreprinzatori, in perioada 1-5 februarie 2010. Potrivit rezultatelor sondajului, 45,83% dintre respondenti optasera, pana anul trecut, sa plateasca impozitul pe venit, iar restul de 54,17% achitau cota unica de 16% pe profit.

• Dintre cei care nu mai au optiunea de a plati impozitul pe venit, aproape 30% spun ca isi vor inchide firma.
• Circa 17% au decis ca vor deveni persoane fizice autorizate (PFA).
•Restul, peste 50% dintre respondenti, sunt hotarati sa continue sa activeze ca SRL si sa plateasca un impozit de 16% pe profit.

Potrivit sondajului realizat de Portalul IMM Romania, aproape 40% din firmele mici vor da oameni afara din cauza renuntarii, de la inceputul acestui an, la sistemul de taxare de 3% pe venitul microintreprinderilor.

Astfel, un prim efect va fi cresterea somajului. 56,25% nu iau in calcul sa faca reduceri de personal, iar putin peste 4% dintre respondenti nu au decis pana acum ce vor face.

Dintre patronii care vor da oameni afara, 52,63% spun ca vor concedia una sau doua persoane, aproape 37% - intre trei si patru angajati, iar peste 10% vor da afara un numar cuprins intre cinci si noua salariati.

Florea Pirvu, vicepresedinte al CNIPMMR, spune ca disponibilizarile „sunt un efect logic” al modificarii sistemului de taxare. „Cei care plateau un impozit de 3% pe venit isi mentineau salariatii, iar in noile conditii lucrurile s-au schimbat si ei vor incerca sa-si reduca personalul la maximum”.

In opinia reprezentantului patronatului micilor intreprinzatori, circa 95% dintre cei care vor ramane sa functioneze ca SRL-uri nu vor inregistra profit. Asta deoarece ei vor trece prin contabilitate cheltuieli pe care Fiscul le considera deductibile.

„Evaziunea fiscala se va accentua si mai mult”, concluzioneaza el. Reprezentantii patronilor admit faptul ca o parte din firmele care se vor desfiinta vor continua sa presteze aceleasi servicii fara sa acorde facturi, adica la negru.

„Pe langa evaziune, va fi tot mai multa concurenta neloiala pentru firmele care isi vor continua legal activitatea”, afirma Florea Pirvu.

Sursa: evz.ro

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprinderi


Data aparitiei: 08 Februarie 2010

Votati articolul "Jumatate dintre microintreprindei dau oameni afara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X