Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitia de actiuni si criptomonede - Monografie contabila pentru investitii pe termen scurt si lung

Data aparitiei: 14 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitia de actiuni si criptomonede - Monografie contabila pentru investitii pe termen scurt si lung
investitii pe termen scurtinvestitii pe termen lungactiunicriptomonede

Achizitia de actiuni si criptomonede prin intermediul unei microintreprinderi ridica aspecte importante atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal. In continuare, prezentam cadrul general si principalele obligatii contabile si declarative care intervin atunci cand asociatul unic al unei microintreprinderi intentioneaza sa efectueze astfel de investitii din veniturile societatii.

Investitiile financiare

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Investitiile financiare

Investitiile financiare de natura participatiilor si actiuni/ unitati ale fondurilor de investitii sunt:

  • pe termen lung si
  • pe termen scurt;

Conform pct. 135 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, prezentarea activelor ca active imobilizate sau ca active circulante depinde de scopul caruia ii sunt destinate si intentia de pastrare, potrivit politicilor contabile aprobate de administratori sau de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii.

134. - Actiunile proprii, precum si cele detinute la entitatile afiliate trebuie prezentate numai in cadrul elementelor prevazute in acest scop.
135. - (1) Prezentarea activelor ca active imobilizate sau ca active circulante depinde de scopul caruia ii sunt destinate si intentia de pastrare, potrivit politicilor contabile aprobate de administratori sau de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii.
(2) Modificarea naturii unui activ, in baza deciziei managementului, trebuie sustinuta de elemente precum existenta unui contract, modificarea destinatiei activului etc.
(3) Prin politicile contabile se stabileste, de asemenea, natura diferitelor categorii de active imobilizate.
136. - Depozitele bancare se prezinta la imobilizari financiare, investitii pe termen scurt sau la elementul "Casa si conturi la banci", in functie de perioada si conditiile de detinere aferente acestora.

Astfel, investitiile pot aparea in contabilitate, in functie de scopul si durata mentinerii lor atat ca imobilizari financiare, cat si ca investitii pe termen scurt, astfel
a) Pe termen lung: Actiuni detinute cu scop strategic (de exemplu, control, influenta) si pentru obtinerea de venituri din dividende pe termen lung, inregistrate in conturile de imobilizari financiare (clasa 26).
b) Pe termen scurt: Actiuni achizitionate pentru speculatii (revanzare rapida pentru castiguri din diferente de pret), inregistrate in conturile din clasa 50.

Conform pct. 264 alin. (1) din aceleasi Reglementari contabile, in categoria imobilizarilor financiare se cuprind actiunile detinute la entitatile afiliate, imprumuturile acordate entitatilor afiliate, actiunile detinute la entitati asociate si entitati controlate in comun, imprumuturile acordate entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun, alte investitii detinute ca imobilizari, alte imprumuturi.

In contabilitate, imobilizarile, indiferent de felul lor, sunt delimitate pe obiecte de evidenta. In cazul imobilizarilor financiare constituie obiecte de evidenta fiecare categorie de titluri (actiuni cotate, actiuni necotate etc.) si tipuri de creante imobilizate, iar in cadrul acestora pe entitati la care sunt detinute, individualizate dupa valoarea de intrare in patrimoniu (pretul de cumparare), data achizitiei, emitentul titlurilor etc.

Categorie de titluri reprezinta titlurile detinute la un moment dat care au acelasi emitent, indiferent de data achizitiei lor.
In cadrul creantelor imobilizate, fiecare creanta constituie obiect distinct de evidenta in contabilitate, indiferent ca este vorba despre creante legate de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung sau alte creante imobilizate.

Investitiile financiare pe termen scurt reprezinta, de obicei, titluri de valoare (actiuni, obligatiuni sau alte titluri de plasament) pe care entitatea economica le achizitioneaza pentru o perioada scurta de timp, de regula sub un an.
Aceste titluri sunt procurate in scop speculativ, fie pentru a fi vandute in momentul cand valoarea lor creste, in vederea obtinerii de venituri financiare din diferentele de pret (cum este cazul actiunilor) fie pentru a realiza venituri financiare din dobanzi (in cazul obligatiunilor) fie pentru a fi anulate (in situatia obligatiunilor proprii rascumparate). In aceasta categorie se includ si certificatele verzi primite.

In cazul in care respectivele investitii financiare sunt pe termen scurt (sub un an) si sunt procurate in scop speculativ, contabilitatea lor se organizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 50 Investitii pe termen scurt

Conform OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sectiunea 3.2 punctul 91, alin. 1 si 2, evaluarea titlurilor depinde de natura acestora, fie ca sunt pe termen scurt sau lung, si de faptul daca sunt sau nu tranzactionate pe o piata reglementata.

Astfel:
a) Daca sunt tranzactionate pe o piata reglementata, se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare.
b) daca sunt netranzactionate pe o piata reglementata, se evalueaza la costul istoric, diminuat cu eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

Valoarea de cotatie reprezinta pretul la care un titlu este cumparat sau vandut pe piata reglementata.

Costul istoric este valoarea initiala la care un activ a fost cumparat sau produs, excluzand orice ajustare ulterioara pentru depreciere sau pierdere de valoare.

Ajustarile pentru pierdere de valoare reflecta o reducere in valoarea unui activ ca urmare a deteriorarii, obsolescentei, sau altor factori care pot reduce valoarea acestuia.

Monografia contabila pentru investitii pe termen scurt

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Monografia contabila pentru investitii pe termen scurt

1. Plasarea ordinului de achizitie de valori mobiliare catre un intermediar si cumpararea de valori mobiliare:
5081 Alte titluri de plasament = 5092 Varsaminte de efectuat pentru alte investitii pe termen scurt

2. Depunerea sumelor in contul intermediarului:
5092 Varsaminte de efectuat pentru alte investitii pe termen scurt = 5121 Conturi la banci in lei

3. Vanzarea actiunilor cu castig:
461 Debitori diversi = %5081 Alte titluri de plasament 7642 Castiguri din investitii pe termen scurt cedate

4. Vanzarea actiunilor in pierdere:
% = 5081 Alte titluri de plasament
461 Debitori diversi
6642 Pierderi din investitiile pe termen scurt cedate

5. Retinerea comisioanelor datorate catre broker:
622 Cheltuieli privind comisioanele si onorariile = 461 Debitori diversi

6. Incasarea sumelor din contul brokerului, reprezentand castigul net din vanzari (sume incasate comisioane retinute) sau la lichidarea contului:
5121 Conturi la banci in lei = 461 Debitori diversi

7. Evaluarea titlurilor la data bilantului se face la cursul ultimei zile de tranzactionare:
inregistrarea diferentei pozitive din evaluare (valoarea de tranzactionare a stocului de actiuni este mai mare decat valoarea de inventar determinata prin una din metodele FIFO, LIFO, CMP:
508 Alte titluri de plasament = 768 Alte venituri financiare

Inregistrarea diferentei negative din evaluare (valoarea de tranzactionare a stocului de actiuni este mai mare decat valoarea de inventar determinata prin una din metodele FIFO, LIFO, CMP:
668 Alte cheltuieli financiare = 508 Alte titluri de plasament

- Pct. 297 alin 1 si 2 din Ordinul 1802/2014 prevede ca:
(1) Pentru deprecierea investitiilor detinute ca active circulante, la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii, se recunosc ajustari pentru pierdere de valoare, inregistrate pe seama cheltuielilor.
(2) La sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, ajustarile pentru pierderile de valoare inregistrate se suplimenteaza, se diminueaza sau se anuleaza, dupa caz. La iesirea din entitate a investitiilor pe termen scurt, eventualele ajustari pentru pierdere de valoare se anuleaza.

Ca urmare, nu se evalueaza lunar, trimestrial, ci anual , la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii

Investitii pe termen lung - monografie contabila

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Investitii pe termen lung - monografie contabila

1. inregistrarea achizitiei actiunilor in scopul obtinerii de dividende pe termen lung:
265. Alte titluri imobilizate = 2695. Varsaminte de efectuat pentru alte imobilizari financiare
Sau
261. Actiuni detinute la entitatile afiliate = 2691. Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitatile afiliate
262. Actiuni detinute la entitati asociate = 2692. Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitati asociate
Sau
263. Actiuni detinute la entitati controlate in comun = 2693. Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitati controlate in comun

2. evidentierea platii efectuate pentru achizitia actiunilor:
2695 Varsaminte de efectuat pentru alte imobilizari financiare = 5121 Conturi la banci in lei

3 inregistrarea dividendelor cuvenite:
461 Debitori diversi = 7615 Venituri din alte imobilizari financiare sau ( 7611,7612,7613, dupa caz)

4. incasarea dividendelor:
5121 Conturi la banci in lei = 461 Debitori diversi

5. inregistrarea ajustarilor pentru pierderi de valoare la sfarsitul exercitiului financiar, in masura in care valoarea de cotatie a actiunilor este mai mica fata de valoarea contabila initiala (cea de achizitie):

6863 Cheltuieli financiare privind ajustarile pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare = 2693 Ajustari pentru pierderea de valoare a altor titluri imobilizate

6. inregistrarea la veniturilor a ajustarilor de depreciere care nu se mai justifica:
2693 Ajustari pentru pierderea de valoare a altor titluri imobilizate = 7863 Venituri financiare din ajustari pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare

7. vanzarea actiunilor detinute pe termen lung, scoaterea din evidenta si incasarea contravalorii actiunii vandute:
461 Debitori diversi = 7641 Venituri din imobilizari financiare cedate
6641 Cheltuieli privind imobilizarile financiare cedate = 265 Alte titluri imobilizate
5121 Conturi la banci in lei = 461 Debitori diversi

Criptomonede

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Criptomonede

In Romania, exista un set de propuneri privind inregistrarea in contabilitate a unei categorii particulare de criptoactive (criptomonedele), elaborate de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), in conformitate cu reglementarile contabile in vigoare.

Asadar, inregistrarile contabile solicitate de dvs sunt doar la stadiu de propuneri si pot fi consultate in revista CECCAR, accesand urmatorul link >>

In lipsa unor reglementari legale si contabile, evidentiati in contabilitate investitiile pe termen scurt, cu ajutorul contului 508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate", sau cu ajutorul contului 265 Alte titluri imobilizate, investitiile pe termen lung.

Monografia contabila:

1. Cumparare criptomonede"
508 = 462

2. Vanzarea valorilor mobiliare in castig (pret de vanzare > pret achizitie):
461 = % 508X, 764

3. Vanzarea valorilor mobiliare in pierdere (pret de vanzare < pret achizitie):
% 461, 664 = 508X

Din punct de vedere fiscal, aceste investitii financiare, nu se declara in mod special, ci in declaratiile din vectorul fiscal al societatii sau in cele declarative.

Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X