Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici: Cum se acorda si ce conditii trebuie indeplinite

Data aparitiei: 15 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bonificatie de 3% pentru contribuabilii bun-platnici: Cum se acorda si ce conditii trebuie indeplinite
bonificatie 3%bonificatie impozitimpozit microimpozit pe profit

Procedura oficiala de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, precum si din impozitul pe profit determinat la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, aferente anului fiscal 2024 s-a aprobat prin OMF nr. 540/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 331 din 14 aprilie 2025. 

Ordinul MF nr. 540/2025 a venit, in sfarsit, cu lamuririle asteptate privind aplicarea bonificatiei de 3% din impozitul pe profit sau din impozitul datorat de microintreprinderi, pentru anul fiscal 2024. Facilitatea este destinata companiilor care au un comportament fiscal corect – mai exact, celor care au depus declaratiile fiscale la termen, au achitat impozitul la scadenta si nu au datorii restante catre stat.

Organul fiscal central competent constata din oficiu indeplinirea conditiilor pentru acordarea bonificatiilor prevazute prin emiterea unei decizii, astfel:
a) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit anual, potrivit legii, aferenta anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;
b) in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, dupa expirarea termenului de depunere a declaratiei privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Cui se adreseaza bonificatia?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cui se adreseaza bonificatia?

"Bonificatia de 3% se acorda:
- firmelor care aplica sistemul de impozit pe profit;
- microintreprinderilor care platesc impozit pe veniturile realizate.
Important de retinut: facilitatea se aplica exclusiv pentru impozitele aferente anului fiscal 2024 sau anului fiscal modificat care incepe in 2024.", a precizat Laura Profeanu, consultant fiscal.

Ce conditii trebuie indeplinite?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce conditii trebuie indeplinite?

Bonificatia se acorda de catre organul fiscal central competent, cu respectarea de catre contribuabil a urmatoarelor conditii:
a) are depuse toate declaratiile conform vectorului fiscal.
Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal;

b) are stins integral, la termenele prevazute de lege, impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz;

c) nu inregistreaza nicio alta obligatie fiscala restanta ori creante bugetare restante individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii, la termenul legal pentru depunerea declaratiilor prin care se declara impozitul pe profit anual aferentmanului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, respectiv prin care se declara impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii. Prin obligatie bugetara restanta se intelege obligatia fiscala/bugetara, astfel cum este reglementata de art. 157 dinmLegea nr. 207/2015 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Bonificatia nu necesita cerere – se acorda din oficiu, prin suprasolvire in fisa sintetica pe platitor. Atentie, insa: nu se restituie, ci se compenseaza cu alte obligatii fiscale", a explicat Ionut Jinga, consultant fiscal.

Pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit care redirectioneaza sume din impozitul pe profit anual potrivit legii, acestea nu sunt luate in calcul la stabilirea bonificatiei.

Cum se acorda bonificatia?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cum se acorda bonificatia?

Bonificatia se calculeaza prin aplicarea procentului de 3% asupra:

a) impozitului pe profit anual/impozitului pe profit anual declarat de persoana juridica responsabila, in cazul grupului fiscal, din care se scad sumele redirectionate potrivit legii;

b) impozitului datorat pe intregul an fiscal, determinat prin insumarea impozitelor pe veniturile microintreprinderilor datorate trimestrial, potrivit legii;

c) atat a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, cat si a impozitului pe profit anual, impozite determinate potrivit lit. a) si b), in cazul microintreprinderilor care devin platitoare de impozit pe profit in anul 2024;

d) impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri daca, la sfarsitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, acesta se datoreaza potrivit art. 181 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Compartimentul de specialitate intocmeste un referat, precum si „Decizia de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024”, prin care se acorda bonificatia pentru fiecare dintre contribuabilii cuprinsi in lista.

Compartimentul de specialitate intocmeste borderoul de adaugare/scadere a obligatiilor fiscale, pentru efectuarea operatiunii de adaugare a platii in plus aferente bonificatiei prevazute de lege, precum si referatul de aprobare a acestei operatiuni. 

Important! Sumele care fac obiectul bonificatiei nu se restituie, ci se utilizeaza pentru compensarea cu obligatiile fiscale ale contribuabilului, in conformitate cu prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratii rectificative dupa acordarea bonificatiei

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Declaratii rectificative dupa acordarea bonificatiei

In cazul in care, ulterior emiterii deciziei de acordare a bonificatiei, se depun declaratii rectificative pentru impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferent anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, compartimentul de specialitate procedeaza astfel:

a) in situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu diminuare de obligatie fiscala, compartimentul de specialitate verifica evidenta fiscala si modifica in mod corespunzator suma acordata initial drept bonificatie, prin diminuarea valorii acesteia si emiterea „Deciziei de modificare a Deciziei de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024”,

In acest scop, se adauga in evidenta fiscala diferenta dintre suma acordata initial drept bonificatie si cea rezultata dupa verificare;

b) in situatia depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative cu suplimentare de obligatie fiscala, compartimentul de specialitate verifica evidenta fiscala si anuleaza valoarea bonificatiei acordate initial, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a bonificatiei.
Bonificatia acordata initial se anuleaza si in situatia depunerii unei declaratii rectificative potrivit careia nu inregistreaza obligatie fiscala. In acest scop, se emite „Decizia de anulare a Deciziei de acordare a bonificatiei de 3% din impozitul pe profit anual/impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024”, conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la ordin, si se adauga in evidenta fiscala valoarea bonificatiei acordate;

c) deciziile prevazute la lit. a) si b) se intocmesc de catre compartimentul de specialitate in doua exemplare, se aproba de conducatorul organului fiscal, iar ulterior se comunica contribuabilului potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, un exemplar al acestora arhivandu-se la dosarul fiscal al contribuabilului.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X