autor drd. Raymonda Elena Hagiu, expert Revista Romana de Monografii
In cadrul relatiilor comerciale dintre intreprinderi sunt intalnite doua categorii de reduceri de pret:
· reduceri de natura comerciala (sub forma rabaturilor, remizelor si risturnurilor);
· reduceri de natura financiara.
Rabatul reprezinta reducerea de pret care se acorda pentru defecte de calitate sau de neconformitate a bunurilor comercializate si se practica asupra pretului de vanzare convenit anterior intre furnizor si client.
Remiza reprezinta reducere de pret acordata asupra pretului de vanzare stabilit intre furnizor si client, in cazul unor vanzari superioare volumului convenit, dar se poate acorda si in situatia in care clientul are un statut preferential.
Risturnul reprezinta reducere de pret calculata asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi cumparator in decursul unei perioade determinate, pentru a recompensa fidelitatea acestuia fata de produsele furnizorului.
Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile de pret se delimiteaza, totodata , in functie de momentul in care se acorda, respectiv, la momentul vanzarii initiale sau ulterior acesteia.
Delimitarea reducerilor de pret conform celor doua criterii (al naturii si al momentului acordarii) prezinta o importanta deosebita, deoarece modul de inregistrare in contabilitate si de prezentare in situatiile financiare anuale a reducerilor difera in functie de categoriile din care fac parte.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Prezentam in continuare tratamentul contabil al reducerilor comerciala, prevazut de Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, in vigoare de la 1 ianuarie 2010 (denumite, in continuare, Reglementari contabile):
Inregistrarea in contabilitate a reducerilor comerciale
Se efectueaza la momentul acordarii/primirii acestora pe baza documentelor care le atesta, astfel:
a) daca in factura initiala sunt evidentiate distinct reducerile comerciale acordate, respectiv primite, atat furnizorul, cat si cumparatorul inregistreaza in contabilitate factura la valoarea neta, aceasta reprezentand valoarea initiala, mai putin reducerile acordate.
Potrivit Reglementarilor contabile, cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri. ( conform punctului 33, alin. (1)).
Totodata, reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. ( conform punctului 51 alin. (3)).
b) in situatia in care, ulterior facturarii initiale, vanzatorul acorda clientului reduceri de pret, conform clauzelor contractuale, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate, indiferent de perioada la care se refera, cu ajutorul conturilor: 609 „ Reduceri comerciale primite”, respectiv 709 „ Reduceri comerciale acordate”, pe seama conturilor de terti ( conform punctului 51 alin. (4) din Reglementarile contabile).
Aceste conturi au fost introduse in Planul de conturi general, odata cu intrarea in vigoare a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009.
Â
Potrivit acestor reglementari, inregistrarea in contabilitate a reducerilor comerciale acordate/primite ulterior facturarii initiale, se prezinta sintetic (Conform Capitolului VII „Functiunea conturilor” din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009), astfel:
a) in contabilitatea clientului
D 609 „Reduceri comerciale primite” C |
|
 |
valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401) |
D 401 „Furnizori” C |
|
valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (609) |
b) in contabilitatea furnizorului
D 709 „Reduceri comerciale acordate” C |
|
valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii (4111) |
D 4111 „Clienti” C |
|
valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii (709) |
Conturile 609 „Reduceri comerciale primite” si 709 „Reduceri comerciale acordate” se inchid la sfarsitul perioadei prin contul 121 „Profit sau pierdere”.
Â
Reflectarea in contul de profit si pierdere a reducerilor comerciale
Potrivit Reglementarilor contabile, contul de profit si pierdere cuprinde:
· cifra de afaceri neta,
· veniturile si cheltuielile exercitiului, grupate dupa natura lor, precum si
· rezultatul exercitiului (profit sau pierdere).
In acest context, si avand in vedere modalitatea diferita de inregistrare in contabilitate a reducerilor comerciale, in functie de momentul acordarii, rezulta ca si in contul de profit si pierdere acestea sunt prezentate diferit, astfel:
ü reducerile comerciale inscrise in factura de livrare initiala nu apar evidentiate ca structuri distincte in Contul de profit si pierdere, deoarece atat in contabilitatea furnizorului, cat si a cumparatorului, factura se inregistreaza la valoarea neta;
ü reducerile comerciale acordate/primite ulterior sunt prezentate ca elemente separate in contul de profit si pierdere, la pozitiile „Reduceri comerciale acordate (ct. 709)”, respectiv „Reduceri comerciale primite (ct. 609)” in cadrul indicatorilor „Cifra de afaceri neta” si „Cheltuieli de exploatare”, corectand valoarea acestora.
EXEMPLU
SC„PRODUCTIA”SA , care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei alimentare, a efectuat in cursul exercitiului financiar 2010, operatiuni de livrare a bunurilor catre clienti, acordand acestora, conform contractelor incheiate, unele reduceri de pret de natura comerciala, astfel:
1. Reduceri comerciale acordate initial, la momentul intocmirii facturii de vanzare-cumparare
Societatea „PRODUCTIA” a livrat clientului „ALFA”, in data de 15 ianuarie 2010, conform contractului de vanzare-cumparare incheiat, o cantitate de 16.000 unitati produse, la pretul unitar de 100 lei.
Factura de livrare (F1) contine urmatoarele elemente:
· valoarea totala a produselor vandute: 1.600.000 lei;
· reducere comerciala sub forma de rabat, in procent de 4% din pretul de vanzare al produselor, ca urmare a identificarii unor produse necorespunzatoare din punct de vedere calitativ;
· remiza totala in procent de 15%, din care: 5%, pentru vanzari superioare sumei de 1.000.000 lei; 10%, tinand cont de pozitia preferentiala a cumparatorului in clientela intreprinderii;
· TVA 19%.
Factura simplificata se prezinta astfel:
Pretul de vanzare al produselor (conform contractului) 1.600.000 lei
Rabat (4%) 64.000 lei
Net comercial 1 1.536.000 lei
Remiza (5% + 10%) 230.400 lei
Net comercial 2 1.305.600 lei
TVA 19% 248.064 lei
Total de plata 1.553.664 lei
Calculul reducerilor comerciale s-a efectuat tinand cont de urmatoarele reguli:
- reducerile comerciale se determina in cascada, in urmatoarea ordine: rabaturi, remize si, apoi risturnuri; astfel, procentele sau sumele absolute ale fiecarei categorii de reducere se aplica asupra “netului” stabilit anterior.
- in cazul acordarii de reduceri financiare, acestea se stabilesc ulterior reducerilor comerciale.
Taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile din Romania si pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate in Romania se determina si se inregistreaza in contabilitate potrivit legii ( conform punctului 199 din Reglementarile contabile).
Astfel, conform prevederilor art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, coroborate cu cele ale punctului 19 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei, nu se cuprind in baza de impozitare, daca sunt acordate de furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii si nu constituie, in fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrari.
Factura F1, care cuprinde reducerile comerciale acordate, se inregistreaza astfel:
· In contabilitatea societatii „PRODUCTIA” (furnizor):
4111 = % 1.553.664 lei
„Clienti” 701 1.305.600 lei
„Venituri din vanzarea produselor finite”
Â
4427 248.064 lei
„TVA colectata”
· In contabilitatea societatii „ALFA” (cumparator):
% = 401 1.553.664 lei
301 „Furnizori” 1.305.600 lei
„Materii prime”
4426 248.064 lei
„TVA deductibila”
2. Reduceri comerciale acordate dupa facturare
Aspecte contabile:
Reducerile comerciale pot fi acordate ulterior facturarii, deci dupa derularea tranzactiei de vanzare-cumparare. In acest caz, conform reglementarilor contabile in vigoare, reducerile se inregistreaza distinct in contabilitate cu ajutorul conturilor: 609 „Reduceri comerciale primite” si 709 „Reduceri comerciale .....DETALII CLICK AICI