Cu o investitie de circa 52 milioane lei, Registrul Comertului va implementa 34 de servicii online, cel mai important dintre ele fiind cel de plati electronice. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) va finanta cu fonduri structurale de 21,5 milioane lei implementarea a 34 de noi servicii online pentru pagina de web a Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Proiectul, in valoare totala de 51,9 milioane lei, prevede si modernizarea a inca zece servicii publice, scopul fiind cresterea anuala cu 5% a numarului de utilizatori, dupa cum estimeaza oficialii ONRC. Pentru 2015, ei asteapta o crestere de 25% a persoanelor care folosesc serviciile online.
Una dintre cele mai importante schimbari este implementarea unui sistem de plati online (e-payment), care sa acopere toate serviciile comerciale oferite de ONRC.
In prezent, platile se fac fie la sediul nostru, fie la trezorerie, intrucat clientii trebuie sa faca dovada platii. Un serviciu de e-payment, care sa elimine aceste drumuri, ar fi extraordinar, a precizat, pentru Cuget Liber, Corina Tapu, directorul ONRC Constanta.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
MCSI urmareste si eficientizarea fluxului de informatii dintre ONRC si 16 institutii publice, care vor beneficia de o reducere a timpului necesar obtinerii informatiilor din Registrul Comertului. Pe langa modernizarea infrastructurii informatice, MCSI va pregati in jur de 100 de angajati ai Oficiului, atat la nivel central cat si in judete, pentru a face fata noilor provocari din era 2.0. Nu in ultimul rand, vor fi achizitionate 384 de calculatoare si software-ul necesar.
Important este sa imbunatatim capacitatea de prelucrare si stocare a datelor si accesul la aplicatii. Proiectul va fi implementat in urmatoarele 12 luni. La final, cele 34 de servicii online vor fi integrate in platforma e-Romania, spun oficialii MCSI. Desigur, cei de la ONRC spera ca majoritatea serviciilor accesate sa fie cele de inregistrare de noi firme, in loc de dizolvari si suspendari de activitate. In orice caz, estimarea de crestere cu 25% a celor care vor folosi serviciile electronice se mentine, fie ca va fi fost vorba de inregistrari sau radieri. Deocamdata, mediul autohton de afaceri a raspuns apelului Ministerului Finantelor Publice, de depunere a situatiilor financiare pe anul 2009. Dintr-un total de 789.548 firme inregistrate, peste 585.000 (aproape 75%) au depus documentele necesare, potrivit datelor publicate de ONRC.