email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare reevaluare cladire. Provizioane

reevaluareprovizioaneinregistrari contabileOMFP 3055/2009

 

de Adriana Simion, valabil la 13-Aug-2010

Intrebare: Societatea Alfa la 31 decembrie N detine o cladire pe care intentioneaza sa o cedeze. Cladirea este libera si societatea a intreprins actiuni pentru gasirea unui cumparator. Societatea clasifica cladirea la data bilantului ca disponibila pentru vanzare. Valoarea de intrare a cladirii este de 100.000 lei, iar amortizarea cumulata 20.000 lei.
Situatia a) La data bilantului societatea stabileste valoarea justa a cladirii la 120.000 lei. Costurile estimate pentru organizarea licitatiei de vanzare sunt estimate la 5.000 lei iar cheltuielile de cadastru la 3.000 lei.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Raspuns:
Atunci cand se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale. Asadar, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului supus reevaluarii. Cu alte cuvinte, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte de efectuarea reevaluarii acelui activ veti avea valoarea rezultata din reevaluare. In acest caz, amortizarea activului respectiv se va efectua avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.
 
Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci surplusul din reevaluare fata de valoarea contabila neta se va inregistra in contul 105 Rezerve din reevaluare.
 


Valoarea contabila neta se determina ca diferenta dintre valoarea de intrare si amortizarea inregistrata.
 
Inregistrari contabile:
 
inregistrarea achizitiei constructiei:
 
212 Constructii = 404 Furnizori de imobilizari 100.000
 
inregistrarea amortizarii:
 
6811 Cheltuieli de exploatare = 2812 Amortizarea constructiilor  20.000
privind amortizarea
imobilizarilor
 
eliminarea amortizarii cumulate din valoarea bruta a activului:
 
2812 Amortizarea constructiilor = 212 Constructii 20.000
 
inregistrarea reevaluarii stabilindu-se o valoare justa de 120.000 lei:
 
Valoarea contabila neta = 100.000 20.000 = 80.000 lei
Rezerva din reevaluare = 120.000 80.000 = 40.000 lei
 
212 Constructii = 105 Rezerve din reevaluare 40.000
 
In ceea ce priveste costurile estimate pentru organizarea licitatiei de vanzare estimate la 5.000 lei si cheltuielile de cadastru estimate la 3.000 lei, potrivit pct. 115 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, in cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari corporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia.
In consecinta, cheltuielile cu organizarea licitatiei si cele de cadastru nu vor fi incluse in valoare constructiei, deoarece in momentul vanzarii, acestea vor fi recunoscute distinct in contabilitate.
 
Problema care se ridica este daca se vor inregistra datorii contingente sau provizioane pentru aceste cheltuieli viitoare.
Potrivit pct. 211 alin. (3) din reglementarile contabile amintite, o datorie contingenta este:
a) o obligatie potentiala, aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi in totalitate sub controlul entitatii; sau
b) o obligatie curenta aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului, dar care nu este recunoscuta deoarece:
- nu este sigur ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea acestei datorii; sau
- valoarea datoriei nu poate fi evaluata suficient de credibil.
 
Datoriile contingente se disting de provizioane prin faptul ca:
a) provizioanele sunt recunoscute ca datorii (presupunand ca pot fi realizate estimari corecte), deoarece constituie obligatii curente la data bilantului si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor; si
b) datoriile contingente nu sunt recunoscute ca datorii, deoarece sunt:
- obligatii posibile, dar pentru care trebuie sa se confirme daca entitatea are o obligatie curenta care poate genera o iesire de resurse; sau
- obligatii curente care nu indeplinesc criteriile de recunoastere in bilant (deoarece fie nu este probabil sa fie necesara o reducere a resurselor entitatii pentru stingerea obligatiei, fie nu poate fi realizata o estimare suficient de credibila a valorii obligatiei).
 
Deoarece cladirea este libera si societatea a intreprins actiuni pentru gasirea unui cumparator, iar societatea clasifica cladirea la data bilantului ca disponibila pentru vanzare, pentru cheltuielile legate de organizarea licitatiei si pentru cele de cadastru, in contabilitate se va inregistra un provizion deoarece s-au putut realiza estimari corecte (5.000 lei, respectiv 3.000 lei) si este posibil sa existe iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor.
 
Inregistrarea costurilor estimate pentru organizarea licitatiei de vanzare (5.000 lei) si a cheltuielilor de cadastru (3.000 lei):
 
681 Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, = 151 "Provizioane" 8.000
provizioanele si ajustarile pentru depreciere"

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluareprovizioaneinregistrari contabileOMFP 3055/2009

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 August 2010


Votati articolul "Inregistrare reevaluare cladire. Provizioane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 August 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X