Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

ANAF revizuieste criteriile de evaluare a riscului fiscal

Data aparitiei: 16 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF revizuieste criteriile de evaluare a riscului fiscal
criterii de evaluare risc fiscalcontroale anafrisc fiscal

Modificarile propuse de ANAF au drept scop revizuirea criteriilor de risc fiscal prevazute in Ordinul nr. 417/1204/2025, in vederea realizarii unei evaluari mai corecte, echitabile si relevante a operatorilor economici care activeaza in domeniul produselor accizabile, cu accent pe identificarea reala a comportamentului fiscal inadecvat.

Potrivit referatului de aprobare care insoteste proiectul de act normativ, "in urma analizelor efectuate ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor Ordinului 417/1204/2025, am constatat faptul ca exista operatori economici pentru care desi au fost identificate riscuri fiscale ca urmare analizelor si/sau controalelor efectuate, acestea nu se incadreaza in criteriile pentru evaluarea riscului prevazute in Ordin. Pe de alta parte, au fost identificati operatori economici care, desi nu au prezentat riscuri fiscale ca urmare analizelor si/sau controalelor efectuate, sunt incadrati la risc fiscal in baza criteriilor pentru evaluarea riscului prevazute in Ordin.

Aceasta situatie evidentiaza o necorelare intre criteriile de evaluare si realitatea datelor rezultate ca urmare a analizelor si/sau a constatarilor din teren, ceea ce poate influenta acuratetea clasificarii din punct de vedere al riscului fiscal a operatorilor economici. 

Pentru a corecta acesta neconcordanta si a asigura o evaluare cat mai obiectiva si eficienta a riscului fiscal, se impune revizuirea criteriilor de evaluare a riscului fiscal prevazute in Ordinul comun 417/1204/2025, astfel incat acestea sa reflecte in mod real comportamentul fiscal al operatorilor economici, inclusiv avand la baza rezultatele controalelor efectuate anterior. Ar fi utila introducerea unei componente calitative, care sa tina cont de istoricul fiscal al operatorului economic, abaterile constatate si gravitatea acestora."

In plus, ANAF are in vedere urmatoarele:
- Introducerea unui mecanism de actualizare periodica a incadrarii in risc, pe baza informatiilor rezultate in urma verificarilor antifrauda/verificarilor organelor vamale/inspectiilor fiscale si din alte surse de date relevante.

- Introducerea unei proceduri de reevaluare periodica, cel putin anuala, a incadrarii in risc fiscal, in baza datelor actualiazate 

- Corelarea evaluarii riscului fiscal cu rezultatele controalelor efectuate.

Criterii de evaluare a riscului fiscal: Modificari ANAF

"Art. I - Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane nr. 417/1.204/2025 privind aprobarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in vederea determinarii operatorilor economici care prezinta risc fiscal ridicat, prevazuti la art 375 alin.(11) si la art. 435 alin. (31) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 262 din 26 martie 2025, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, punctele 4, 5 si 7 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


„4. operatorii economici care au declarat domiciliul fiscal la sediul unui cabinet de avocatura;
 5. operatorii economici care au fost autorizati si/sau inregistrati in domeniul comercializarii produselor accizabile in ultimele 12 luni; (...)
 7. operatorii economici cu un istoric fiscal inadecvat care se incadreaza in una dintre situatiile de mai jos:
a) care in ultimii 5 ani au inregistrat obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in sensul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care s-a dispus executarea garantiei ;
b) care in ultimele 12 luni au depus declaratiile fiscale cu o intarziere mai mare de 10 zile de la termenul legal;
c) care in ultimii 5 ani au beneficiat de esalonari si/sau restructurari la plata si care se incadreaza in una din urmatoarele situatii:
i) nu au respectat termenele stabilite prin graficul de esalonare/graficul de plata, chiar daca acestea au fost stinse in termenul suplimentar prevazut de lege;
ii) nu au achitat obligatiile fiscale declarate dupa data acordarii esalonarii si/sau restructurarii, in termenul prevazut de lege, chiar daca acestea au fost stinse in termenul suplimentar prevazut de lege;
iii) care inregistreaza obligatii fiscale/bugetare altele decat cele prevazute la lit. i) si ii) si care reprezinta conditie de mentinere valabilitatii esalonarii si/sau restructurarii la plata;
iv) au pierdut valabilitatea esalonarii si/sau restructurarii la plata, iar ulterior au solicitat mentinerea valabilitatii acesteia, potrivit legii;  
d) care au asociati sau administratori care in ultimii 10 ani au mai fost asociati sau administratori in societati care au fost autorizate si/sau inregistrate in domeniul comercializarii produselor accizabile ale caror autorizatii/atestate, au fost revocate si care se incadreaza intr-una dintre urmatoarele situatii:
i) la data radierii sau cesionarii partilor sociale/actiunilor societatile inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
ii) s-a deschis procedura insolventei, respectiv perioada de observatie, reorganizare judiciara sau faliment;
e) care au solicitat restituirea sau compensarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat, fara ca acestea sa fie cuvenite, fapta constatata prin actiuni de control ale organelor fiscale;
f) care nu au fonduri financiare necesare achizitiilor de produse accizabile;

2. Dupa articolul 1, se introduce un nou articol, articolul 1¹, cu urmatorul cuprins:
”Art. 1¹. In situatia in care in urma actiunilor de control ale organelor fiscale se constata faptul ca un operator economic autorizat/inregistrat, care nu a fost incadrat initial in categoria de risc fiscal ridicat, se incadreaza, ulterior, intr-unul dintre criteriile de risc prevazute la art. 1, in termen de maxim 5 zile se comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala - Structura Centrala, riscul fiscal identificat, in vederea analizarii si informarii autoritatii vamale teritoriale competente.”

3. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) In cazul operatorilor economici care solicita autorizarea ca destinatar inregistrat, autoritatea vamala teritoriala competenta pentru autorizare, in termen de 2 zile de la data emiterii autorizatiei solicita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala - Structura Centrala analizarea criteriilor de risc fiscal pentru operatorul economic.”






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X