email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluarea unui apartament

reevaluarereevaluareaamortizarea cumulata

Intrebare:

O societate achizitioneaza in anul 2005 un apartament, de la o persoana fizica, cu pretul de 55.000 lei, pentru a fi inchiriat.

La 31.12.2008 s-a efectuat reevaluarea acestuia, pentru a beneficia de 1,5% impozit pe cladiri. Dupa reevaluare valoarea apartamentului devine 222.000 lei.

S-a efectuat urmatoarea inregistrare:

212 = 105 167.000.

Pana la data de 30.04.2009, valoarea amortizarii s-a considerat cheltuiala deductibila,

(atat valoarea initiala 114,58 - 40 ani - cat si diferenta de 347,92 aferenta reevaluarii).

De la 01.05.2009, diferenta de amortizare aferenta reevaluarii s-a considerat cheltuiala nedeductibila.

In luna mai 2010, societatea vinde apartamentul unei persoane fizice, cu valoarea de 152.000 lei (fara TVA).

 Ce inregistrari contabile trebuie efectuate cu ocazia vanzarii apartamentului, tinand cont de cele mentionate mai sus?

Raspuns:

Valoarea initiala a fost 55.000 lei in anul 2005, iar dupa reevaluare a devenit 222.000 lei. Nu cunoastem daca exemplul de mai sus se doreste a fi unul foarte precis in privinta sumelor sau este doar pentru exemplificare generala. Este de mentionat faptul ca, in perioada 2005-2008, apartamentul s-a amortizat si, la data reevaluarii, era imposibil ca intreaga diferenta de reevaluare sa ajunga in rezerva - cont 105.

La momentul reevaluarii exista doua metode de lucru:

1. Pe sume nete, adica se inchide amortizarea cumulata si se compara valoarea neta cu valoarea reevaluata:

2812 = 212 amortizare cumulate

212 = 105 diferenta intre valoarea reevaluata si valoarea neta ramasa in contul 212

 
2. Pe sume brute, adica se majoreaza si valoarea initiala si amortizarea cumulata, astfel pe suma neta sa fie acelasi rezultat ca la reevaluare:

 212 = 105

105 = 2812

212 - 2812 = valoare reevaluata

Baza legal a :

Ordinul nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene

122. - (1) Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.

(2) La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:

a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau

b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

Din punct de vedere fiscal, s-a procedat in mod corect, adica pana la data de 30.04.2009, valoarea amortizarii a fost cheltuiala deductibila.

De la 01.05.2009, diferenta de amortizare aferenta reevaluarii devine cheltuiala nedeductibila.

Baza legal a :

Cod Fiscal Art. 22 - Provizioane si reserve

(51) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

La momentul vanzarii, in mai 2010, descarcarea din gestiune se inregistreaza:

 

2812 = 212 amortizarea cumulata pana la data mai 2010

6583 = 212 valoarea ramasa neamortizata (222.000 lei - amortizarea cumulata pana la mai 2010)

105 = 1065 valoarea rezervei din reevaluare aferenta apartamentului

 
Cheltuiala din contul 6583 va fi integral deductibila, iar partea din rezerva din reevaluare ramasa neimpozitata (care s-ar fi impozitat pe masura amortizarii, daca nu s-ar fi vandut apartamentul) se va impozita la acest moment ca element similar veniturilor.

Norme metodologice:

572. Nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (51) din Codul fiscal rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul 1065 la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

573. Nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (51) din Codul fiscal partea din rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, dedusa la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, si care nu a fost capitalizata prin transferul direct in contul 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare” pe masura ce mijloacele fixe au fost utilizate. Aceasta parte a rezervei se impoziteaza potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

De asemenea, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (51) din Codul fiscal rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, aferenta mijloacelor fixe transferate in cadrul operatiunuilor de reorganizare, potrivit legii, la momentul scaderii din gestiune a acestora la persoana juridica ce efectueaza transferul, in conditiile in care rezerva respectiva este preluata de societatea beneficiara, prevederile art. 22 alin. (51) aplicandu-se in continuare la societatea beneficiara.

Important

Daca politica societatii a fost sa preia in contul 1065 pe masura amortizarii si nu numai acum la final la vanzare, atunci contul 1065 ar trebui sa aiba 2 analitice, pentru partea neimpozitata (2008 - aprilie 2009) si partea impozitata (mai 2009 - mai 2010). La momentul utilizarii rezervei din contul 1065 se va impozita si partea neimpozitata.

Baza legala:

Ordinul nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene

124 (3) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve ( contul 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare”), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluarereevaluareaamortizarea cumulata


Data aparitiei: 07 Septembrie 2010

Votati articolul "Reevaluarea unui apartament":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X