Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Monografie contabila reevaluare cladiri. Ce procedura urmam?

Data aparitiei: 04 Noiembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografie contabilareevaluareinregistrari contabileamortizarecodul fiscal

Analiza noastra face referire la o firma care detine o cladire cu valoarea de 583.924 lei. Cladirea va fi amortizata integral in luna august 2067. In luna decembrie 2016 valoarea amortizata a cladirii este 32.641,58 lei. Durata de amortizare ramasa este de 608 luni. In anul 2016 cladirea trebuie reevaluata. Vom vedea ce se intampla daca reevaluarea se face la valoare de 600.000 lei si cum se inregistreaza, precum si ce inseamna capitalizarea rezervelor din reevaluare si care este monografia contabila.

Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.     
Amortizarea calculata  pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza  in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s‐a efectuat reevaluarea.
 
Pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata amortizarea cumulata  la data reevaluarii este eliminata  din valoarea contabila  bruta  a activului, iar valoarea neta, determinata  in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului.
 
Diferenta dintre valoarea rezultata in urma evaluarii pe baza costului de achizitie sau a costului de productie si valoarea rezultata in urma reevaluarii trebuie prezentata  in bilant  la rezerva din reevaluare, contul 105 "Rezerve din reevaluare".     

Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat, contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare", atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat. Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s‐a constituit rezerva din reevaluare.
 
Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura  ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
 
Valoare cladire: 583.924 lei.


valoarea amortizata a cladirii: 32.641,58 lei
Durata de amortizare ramasa este de 608 luni.
valoare reevaluata: 600.000 lei
 
Valoarea neta a cladirii: 583.924 lei - 32.641,58 lei = 551.282,42 lei
Rezerva din reevaluare: 600.000 lei - 551.282,42 lei = 47.717,58 lei
 
Eliminarea amortizarii  din valoarea contabila  bruta  a activului :
2812 = 212 32.641,58 lei
 
Inregistrarea rezervei din reevaluare:
212 = 105 47.717,58 lei
 
Valoarea cladirii in balanta va fi valoarea reevaluata: 551.282,42 lei + 47.717,58 lei = 600.000 lei
Noua valoare se amortizeaza pe durata ramasa. Amortizare lunara incepand cu ianuarie anul urmator va fi: 600.000/608 luni = 986,84 lei (amortizarea noua este mai mare decat amortizarea la cost istoric).

Astfel, lunar se deduce prin amortizare si o parte din rezerva legala: 47.717,58/608 luni= 78,48 lei (diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului).
 
Capitalizarea rezervei:
105 = 1175 78,48 lei
 
Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, conform art. 26 alin. (6) din Codul fiscal
, fiind considerate elemente similare veniturilor, potrivit punctului 5 alin. (2) lit. b) din Normele metodologice ale Codului fiscal.
 
Norme metodologice
"5. (1) In aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte sume care, din punct de vedere fiscal, sunt elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
(2) Exemple de elemente similare veniturilor:

b) rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe si a imobilizarilor necorporale, potrivit prevederilor art. 26 alin. (6) si (7) din Codul fiscal;"
 
Cod fiscal
"ART. 26  (6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz."
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X