Studiul de caz prezentat in randurile de mai jos are drept tema reevaluarea mijloacelor fixe si completarea formularul F40 cu acest rezultat.
Expertul nostru va interpreta prevederile legislative privind - reevaluarea imobilizarilor corporale.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Reevaluarea mijloacelor fixe - formularul F40: raspunsul specialistului
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 cuprind dispozitii cu privire la reevaluarea imobilizarilor corporale, astfel:
102. - Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.
103. - La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
104. - In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei altei valori atribuite inainte acelui activ. In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.
In cazul in care pentru inregistrarea reevalarii mijloacelor s-a utilizat metoda valorii nete, care presupune eliminarea amortizarii calculate pana la momentul reevaluarii si inregistrarea diferentei de valoare pe seama contului 105. Rezerve din reevaluare, completarea formularului F40 se face, in opinia noastra, cu urmarirea evidentierii in contabilitate.
In Situatia amortizarii activelor imobilizate, pag. 2 din F40, pe coloana 8 se va completa valoarea totala a amortizarii calculate la data situatiilor financiare, astfel ca amortizarea la sfarsitul anului este zero.
La pag. 1, pe coloana 3 se va completa valoarea reducerii de valoare a mijlocului fix la acelasi nivel al amortizarii cumulate, iar pe coloana 2 se va complete diferenta constatata pana la valoarea reevaluata.
Reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar se face astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Expert Contabil.