email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzare de certificate de emisie de gaze. Inregistrari contabile. TVA

inregistrari contabileDeclaratia 390TVA
de Adrian Benta, valabil la 28-Oct-2010

Intrebare:

SC X SA vinde certificate de emisii de gaze cu efect de sera unei societati din EU (Franta) si unei societati din afara UE (Elvetia). Va rugam sa precizati inregistrarile contabile ca operatiune de vanzare, precum si obligatia declarativa din punct de vedere TVA, respectiv la care rand din decontul de TVA (300) trebuiesc incluse?

Raspuns:

Potrivit art. 3 lit.b) din HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, aceste certificate reprezinta dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon. Astfel, intreaga noastra analiza porneste de la faptul ca dvs. comercializati o prestare de servicii, vanzarea acestor drepturi fiind considerata prestare de servicii din punct de vedere al TVA conform art. 129 din Codul fiscal.
 
Detalierea raspunsului porneste de la principiul ca vanzarea se face catre o “persoana impozabila” in intelesul definitiei de la art. 127 alin.(1) din Codul fiscal, in esenta o entitate economica ce desfasoara activitate de maniera independenta indiferent de locul de desfasurare a activitatii. Pornim de la principiul ca persoana fizica si persoana neimpozabila nu pot utiliza aceste certificate.
 
Din punct de vedere al TVA sunt aplicabile prevederile de la art. 133 alin.(2) din Codul fiscal ce stabileste:
“Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita. “
 
Altfel spus, locul prestarii de servicii pentru livrarile catre beneficiarul din Franta este la sediul beneficiarului din Comunitate, fapt pentru care factura se va emite fara TVA. Ambele societati au obligatia depunerii declaratiei VIES, cunoscuta la noi sub denumirea de Declaratia 390 cu termen de depunere pana pe data de 15 a lunii urmatoare, conform art. 156^4 din Codul fiscal. In declaratia 300 se preia la randul 3 si 3.1, beneficiarul avand obligatia efectuarii masurii de taxare inversa.
 
Dorim sa dezvoltam analiza privind persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii, conform prevederilor de la pct. 13 alin.(8) din normele metodologice de aplicare a art 133 alin.(2) din Codul fiscal, redate in continuare:

“(8) Serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Comunitatii, sau, dupa caz, sunt prestate de prestatori stabiliti in afara Comunitatii catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. art. 153 si 1531 din Codul fiscal. “
 
Prin urmare, locul prestarii de servicii este de asemenea la sediul beneficiarului din afara Comunitatii, nu se inregistreaza conditia de la art. 126 din Codul fiscal si anume indeplinirea serviciului pe teritoriul Romaniei, astfel factura se emite fara TVA. Se inregistreaza in Decontul 300 doar la randul 3.
 
Se necesita din partea societatii posibilitatea demonstratiei documentare a faptului ca este o persoana impozabila, cum ar fi eventuale situatii financiare sau documente care atesta ca si in statul tert se aplica un sistem de TVA sau alte documente ce atesta caracterul economic al activitatii desfasurate de beneficiar.
 
Din punctul de vedere al monografiei contabile, in ambele situatii se face inregistrarea contabila:
4111 “Clienti” = 704 “Venituri din prestari servicii”.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileDeclaratia 390TVA


Data aparitiei: 28 Octombrie 2010

Votati articolul "Vanzare de certificate de emisie de gaze. Inregistrari contabile. TVA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X