Din punct de vedere contabil, reducerile comerciale (discount-urile) sunt primite ulterior facturarii marfii. Astfel, potrivit prevederilor de la pct. 76 alin. 2 din Reglementarile contabile, aprobate de OMFP 1802/2014, reducerile comerciale primite ulterior facturarii corecteaza costul stocurilor la care se refera, daca acestea mai sunt in gestiune.
Daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 - "Reduceri comerciale primite"), pe seama conturilor de terti.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Pornim de la urmatorul studiu de caz: un furnizor de marfa din UE trimite la 3 luni o factura cu un discount ulterior de volum pentru marfa achizitionata in acel trimestru. Cum se declara aceasta factura in declaratia 390 si 300?
Discount acordat de un furnizor din UE - inregistrari contabile
-in situatia in care bunurile pentru care ati primit reducerile respective se afla in stoc se ajusteaza costul respectiv:
3xx=401 cu suma in rosu
-sau daca nu mai sunt in gestiune, veti inregistra:
401=609 in negru (sau in rosu 609=401)
- evidentierea TVA aferenta:
4426 = 4427 (in rosu).
Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
Dpdv fiscal, potrivit prevederilor de la art. 287 lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor.
Potrivit prevederilor pct. 32 alin. (4) din NM, beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e) din Codul fiscal.
Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare.
Din punct de vedere declarativ, reducerea primita sub forma de discount va fi prezentata atat in formularul D300 cat si in formularul D390.
In decontul 300 TVA, operatiunea se evidentiaza la rd.5 si 20, cu preluare la rd.5.1 si 20.1. iar in Declaratia recapitulativa VIES formular 390 evidentierea se face ca achizitii intracomunitare, deoarece se refera la rulajul marfii aprovizionate, corecteaza stocul sau reprezinta un venit nu o prestare de serviciu (furnizorul nu efectueaza niciun serviciu).
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com