email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indicatorii de performanta manageriala

Intrebare:

Care sunt indicatorii de performanta manageriala intr-un contract de management? Cum se calculeaza acestia?

Raspuns: (dat in noiembrie 2005)

Tendinta ultimilor decenii este aceea ca o afacere sa fie condusa, gestionata, organizata de catre echipe manageriale angajate intr-un astfel de proiect prin incheierea de contracte de management. Proprietarii capitalului social al unor astfel de societati analizeaza performantele echipei de management angajate in functie de utilitatea pe care acestia o asteapta de la companie. Actionarii masoara performantele echipei manageriale prin cresterea bunastarii / utilitatii proprii care se cuantifica fie prin cresterea profitului care duce la cresterea dividendelor, fie prin consolidarea pozitiei companiei urmata de cresterea valorii de piata a actiunilor detinute (uneori in deficitul autofinantarii).

De multe ori, echipa de management constienta de scopurile pe care le are de atins in fata actionarilor trebuie sa organizeze compania intr-un mod optim pentru a obtine rezultatele dorite, sa-si motiveze angajatii, sa creeze relatii cu furnizorii si clientii in vederea pastrarii si/sau a consolidarii relatiilor cu acestia asigurandu-si posibilitatea fortarii creditului comercial, incasarea cat mai rapida a creantelor–clienti fara a ajunge la litigii, achizitii optime calitativ etc. Toate acestea necesita costuri suplimentare care trebuie justificate in fata echipei de management. De multe ori poate aparea un conflict intre echipa manageriala si proprietarii afacerii datorita acestor costuri suplimentare.

In consecinta, performantele echipei manageriale nu trebuie analizate doar din perspectiva maximizarii profitului sau a dividendelor, cel putin in primii ani de la instalarea echipei manageriale. Proprietarii trebuie sa permita echipei manageriale de a le maximiza bunastarea/ utilitatea prin aplicarea tehnicilor de management financiar.

In vederea obtinerii de catre proprietari a rezultatelor asteptate de la echipa de management, este important a se stabili de comun acord un plan de afaceri pe perioada pentru care echipa este angajata in proiect. Planul de afaceri va cuprinde obiective clare de atins, precum si sursele de finantare a eventualelor investitii, precum si a activitatii curente. Echipa de management va trebui sa identifice resursele, altele decat cele financiare, si metodele prin care va pune in aplicare planul de afaceri. Tot in aceasta faza, echipa manageriala va stabili sau revizui regulamentele interne pentru a evita eventualele conflicte cauzate de deciziile sale viitoare.

Analiza performantelor echipei de management in acest stadiu se poate face prin calculul:

indicatorilor financiari de lichiditate daca echipa manageriala a avut drept scop redresarea lichiditatilor companiei;

ratelor de rotatie daca echipa manageriala a avut de stabilit succesiunea corecta a perioadelor de rotatie aferente ciclului de exploatare (stocuri, incasare clienti, plata furnizori);

ratelor de rentabilitate daca scopul echipei manageriale a fost de a imbunatati rentabilitatea activitatii societatii.

La analiza performantelor echipei manageriale nu se va tine cont doar de o categorie de indicatori, ci se vor analiza rezultatele obtinute, in ansamblu, din punct de vedere financiar. Se poate recurge la analiza echilibrului financiar pe baza de bilant, la analiza rezultatelor pe baza contului de profit si pierdere, la analiza cifrei de afaceri, la analiza ratelor de rentabilitate, de lichiditate, de piata etc.

Important este ca echipa de management sa obtina performantele dorite insa nu in detrimentul altor aspecte financiare, cum ar fi de exemplu cazul cresterii nesustenabila. De asemenea, se va tine cont de strategia pe termen mediu sau lung stabilita pentru realizarea careia echipa de manegement face eforturi graduale.

In situatia in care toate aceste obiective primare au fost atinse, iar compania se afla in faza de maturitate a ciclului sau de viata, echipei de management i se poate stabili ca scop definitiv cresterea profitului si a dividendelor cuvenite proprietarilor afacerii respective. In aceasta faza se pot analiza urmatorii indicatori:

profit net per actiune care ofera imaginea randamentului pe care l-a obtinut echipa de management prin utilizarea activelor companiei;

dividend per actiune care ofera imaginea randamentului pe care l-au obtinut actionarii prin investirea capitalului in societatea respectiva.

In concluzie, analiza performantelor echipei de management se face in functie de obiectivele fixate in planul de afaceri. Analiza se face prin observarea atenta a rezultatelor ce reflecta obiectivul propus, precum si prin observarea in ansamblu a activitatii companiei. Echipa de management trebuie sa instruiasca personalul companiei, astfel incat fiecare angajat sa fie constient de rolul sau in cadrul organizatiei in vederea atingerii obiectivelor propuse.

Proprietarii trebuie sa co-intereseze echipa de management daca doreste ca aceasta sa depuna toate diligentele in vederea indeplinirii misiunii. O metoda ar fi remunerarea acestora in functie de rezultatele obtinute sau prin acordarea unei cote-parti din profitul obtinut, dupa caz. De asemenea, exista companii care ofera echipei de management actiuni in functie de valoarea indicatorului profit per actiune.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "Indicatorii de performanta manageriala":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X