Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

6. Facilitati privind intreprinderile mici si mijlocii

Data actualizarii: 02 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuvinte cheie:

FACILITATI PRIVIND INTREPRINDERILE MICI SI MIJLOCII

Intreprinderile mici si mijlocii sunt societati comerciale, autorizate potrivit legilor de infiintare sa dezvolte o activitate economica, autonoma, patrimoniala in scopul obtinerii de profit.

Intreprinderile mici si mijlocii sunt definite ca fiind acele intreprinderi care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;

In functie de numarul mediu anual de salariati, intreprinderile mici si mijlocii se impart in:

-microintreprinderi – cele care au pana la 9 salariati;

-intreprinderi mici – societatile care au intre 10 si 40 de salariati;

-intreprinderi mijlocii – societatile care au intre 50 si 249 de salariati.

Prin angajat se intelege persoana care a lucrat cu norma intreaga pe toata durata anului de referinta. Durata concediului de maternitate sau pentru cresterea copilului nu este luata in considerare.

ATENTIE!

Numarul mediu de salariati reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva – inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale , impartita la numarul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau sarbatoare egala se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

In efectivele zilnice de salariati avute in vedere la calcularea numarului mediu de salariati se includ salariatii temporari care lucreaza in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat intre intreprindere si un agent de munca temporara, pe durata acestui contract.

Salariatii cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma sunt inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca cu timp partial.

La calcularea numarului mediu anual de salariati nu se au in vedere salariatii pentru perioada in care contractul individual de munca al acestora este suspendat conform prevederilor legale.

Incadrarea in plafoanele referitoare la numarul mediu anual de salariati se face pe baza declaratiei pe propria raspundere.

Intreprinderi mici si mijlocii

In cazul intreprinderilor nou-infiintate se ia in calcul perioada cuprinsa intre data infiintarii si data intocmirii declaratiei pe proprie raspundere. Declaratia se depune si in cazul in care intreprinderea nu are salariati.

ATENTIE!

Este important sa nu confundati microintreprinderile care au un numar mediu anual de 9 salariati cu microintreprinderile platitoare de impozit pe venit, potrivit Titlului IV din Codul fiscal, care au intre 1 si 9 salariati, inclusiv.

  • realizeaza o cifra de afaceri anuala echivalenta cu pana la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane euro;

Dovada pentru nivelul cifrei de afaceri se elibereaza de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pe baza situatiilor financiare anuale, anterioare anului de referinta. Dovada trebuie eliberata in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii de catre societate.

In cazul societatilor comerciale infiintate in cursul anului, care nu au un an anterior si care nu aveau nici obligatia de a depune situatii financiare, plafonul cifrei de afaceri se ia din declaratia pe propria raspundere a acestora.

  • respecta criteriul de independenta.

Se considera ca o intreprindere mica si mijlocie este independenta daca peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot ale asociatilor nu sunt detinute de catre o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii.

Fac exceptie intreprinderile care:

a) sunt detinute de societati publice de investitii, de societati cu capital de risc, investitori institutionali, universitati sau centre de cercetare nonprofit, cu conditia ca acestia sa nu exercite, in mod individual sau impreuna, controlul asupra intreprinderii;

b) capitalul este divizat de asa natura incat detinatorii nu pot fi identificati. In acest caz, intreprinderea declara cu buna-credinta pe propria raspundere, ca este in masura sa presupuna ca nu este detinuta in proportie de 25% sau mai mult de o alta intreprindere ori de mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X