email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6.2. Baza de impozitare pentru operatiuni din import

Cuvinte cheie:

  • valoarea in vama
  • cheltuieli accesorii importului
  • sume neincluse in baza de impozitare la import

Pentru operatiunile din import, baza de impozitare este constituita din:

  • valoarea in vama a bunurilor la care se adauga taxele vamale, comisionul vamal, accizele si alte taxe, exclusiv T.V.A.;
  • cheltuielile accesorii importului, in masura in care nu au fost cuprinse in pretul marfii: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare;

IMPORTANT:

Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia stipulata in documentul de transport sau orice alt document insotitor al bunurilor, cand acestea intra in Romania .

Baza de impozitare pentru importul de bunuri nu cuprinde:

  • rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor;
  • sumele reprezentand daune-interese stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;
  • dobanzile percepute pentru:

-plati cu intarziere;

-livrari cu plata in rate;

-operatiuni de leasing;

  • valoarea ambalajelor care circula intre furnizorii de marfa si clienti, prin schimb, fara facturare;
  • sumele achitate de furnizor sau prestator in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia.

Prevederi aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2007

-Legea nr.343/2006-

BAZA DE IMPOZITARE A T.V.A.

Baza de impozitare reprezinta contravaloarea unei operatii economice de natura:

-livrarii de bunuri sau prestarii de servicii impozabile efectuate in interiorul tarii;

-achizitiei intracomunitare impozabile;

-importului impozabil.

1. Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii

Baza de impozitare este reprezentata de:

  • contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni, in cazul:

– livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii;

  • compensatia primita de:

– persoanele impozabile pentru bunurile din patrimoniul acestora care au fost trecute in domeniul public, in schimbul unei despagubiri;

  • pretul de cumparare sau pretul de cost, stabilit la data livrarii, in cazul:

– operatiunilor asimilate;

– livrarilor de bunuri efectuate cu plata efectuate in interiorul tarii;

– livrarilor intracomunitare cu plata;

– achizitiilor intracomunitare cu plata;

– distribuirii de bunuri din activele unei firme catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a firmei respective;

  • suma cheltuielilor efectuate, in cazul:

– operatiuni asimilate prestarii de servicii;

  • valoarea normala, in cazul:

– schimbului de bunuri sau servicii cand:

 a) plata se face partial ori integral in natura;

b) cand valoarea platii pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii nu a fost stabilita de parti sau nu poate fi usor stabilita.

Valoare normala  a unui bun sau serviciu este valoarea pe care un cumparator trebuie sa o plateasca unui furnizor sau prestator independent in interiorul tarii, in momentul in care se realizeaza operatiunea, in conditii de concurenta, pentru a obtine acelasi bun sau serviciu.

Baza de impozitare cuprinde urmatoarele elemente de calcul:

-impozitele si taxele, cu exceptia T.V.A.;

-cheltuielile accesorii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii: comisioane, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare.

Cheltuielile accesorii -livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii fac obiectul unui contract separat si reprezinta sumele facturate de catre furnizor sau prestator cumparatorului sau beneficiarului.

Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele elemente de calcul:

  • rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei;
  • sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
  • penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile sau tarifele negociate;
  • dobanzile pentru plati cu intarziere percepute dupa data livrarii sau prestarii;
  • valoarea ambalajelor care circula prin schimb, intre furnizorii de marfa si clienti, fara facturare;
  • sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului si care apoi se deconteaza acestuia;
  • sumele incasate in numele si in contul unei alte persoane.

Din baza de impozitare nu se exclud sumele care reprezinta in fapt contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.

Ajustarea bazei de impozitare

Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

  • daca se emite o factura si inainte de livrarea bunurilor sau de prestarea serviciilor, operatiunea este anulata total sau partial;
  • exista refuzuri totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, in urmatoarele conditii:

a) anularea contractului de livrare de bunuri sau prestare de servicii, total sau partial in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau urmare unui arbitraj;

b) exista un acord scris intre parti;

  • rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si celelalte reduceri de pret sunt acordate direct clientilor, dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
  • contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii de insolventa, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
  • cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

2. Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare

Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, baza de impozitare se stabileste pe baza acelorasi elemente de calcul utilizate pentru determinarea bazei de impozitare in cazul livrarii acelorasi bunuri in interiorul tarii.

Baza de impozitare pentru bunurile achizitionate de firme din Romania din state membre cuprinde si suma accizelor platite sau datorate de cumparatorul roman in acele state membre. Daca accizele sunt rambursate firmei care efectueaza achizitia intracomunitara, valoarea achizitiei intracomunitare efectuate in Romania se reduce corespunzator.

3. Baza de impozitare pentru import

Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor la care se adauga taxele, impozitele, comisioanele si alte taxe datorate atat in afara, cat si in interiorul Romaniei.

Valoarea in vama cuprinde:

-contravaloarea bunurilor livrate;

-urmatoarele cheltuieli pe parcurs extern care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, daca nu au fost cuprinse in pretul de livrare al furnizorului:

  1. – cheltuieli de transport;
  2. – cheltuielile de incarcare, de descarcare si de manipulare, conexe transportului;
  3. – costul asigurarii.

Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document insotitor al bunurilor, cand acestea intra in Romania, sau, in absenta unor astfel de documente, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania.

Nu se includ in valoarea in vama a marfurilor importate dobanzile stabilite prin acordurile de finantare incheiate de cumparator cu furnizorul sau alte firme daca:

-furnizorul evidentiaza sumele respective separat de pretul efectiv platit sau de platit;

-acordurile de finantare sunt incheiate in scris;

-cumparatorul poate demonstra ca:

  1. – marfurile sunt vandute efectiv la pretul declarat ca pret efectiv platit sau de platit facturat de furnizor;
  2. – rata dobanzii nu depaseste nivelul uzual pentru astfel de tranzactii in tara si la momentul in care s-a acordat finantarea.

Pentru marfurile primite de persoanele juridice, dar care nu fac obiectul unor tranzactii comerciale, valoarea in vama este valoarea inscrisa in documentele primite de la expeditorul extern.

Pentru marfurile ale caror preturi definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere si pentru marfurile a caror valoare definitiva se determina pe baza rezultatelor determinarilor cantitative si calitative efectuate potrivit conditiilor mentionate in contractele comerciale, valoarea in vama se determina pe baza facturii pro forma emise de furnizor, cu preturile cunoscute la data intocmirii acesteia. In termen de 150 de zile de la data declaratiei vamale se depune factura definitiva pe baza careia se fac regularizarile privind obligatiile de plata in vama.

Cursul de schimb valutar pentru determinarea bazei de impozitare

Baza de impozitare pentru sumele exprimate in valuta se determina utilizand urmatoarele cursuri valutare

a) pentru importul de bunuri: cursul de schimb valutar stabilit conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama;

b) pentru alte operatiuni decat importul de bunuri: ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

Pentru importul de bunuri, transformarea in lei a valorii in vama exprimata in valuta se face la cursul inregistrat in penultima zi de miercuri a lunii si publicat in acea zi. Acest curs se foloseste pe durata lunii calendaristice urmatoare, dar poate fi inlocuit daca cursul de schimb inregistrat in ultima zi de miercuri a unei luni si publicat in acea zi difera cu 5% sau mai mult fata de cursul stabilit in penultima zi de miercuri a lunii. Daca se constata depasirea, cursul este inlocuit incepand din prima zi de miercuri a lunii respective si este in vigoare in perioada ramasa din luna curenta.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "6.2. Baza de impozitare pentru operatiuni din import":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X