email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8.6. Noutati privind obligatiile platitorilor de TVA

REGIMUL SPECIAL DE SCUTIRE

In cazul persoanelor ale caror operatiuni au fost scutite fara drept de deducere prin lege si ulterior devin taxabile si/sau scutite cu drept de deducere in acelasi an fiscal, la calculul plafonului de scutire vor fi luate numai operatiunile efectuate de la data la care prin lege operatiunile sunt taxabile si/sau scutite cu drept de deducere. In acest sens, operatiunile scutite fara drept de deducere sunt cele prevazute de lege, exclusiv cele realizate in regimul special de scutire.

ATENTIE!

Pentru depasirea plafonului se ia in calcul numai suma, fara T.V.A., a livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii taxabile, inclusiv operatiunile scutite cu drept de deducere. La determinarea plafonului de scutire nu se iau in calcul sumele reprezentand avansuri incasate pentru operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere.

FACTURI FISCALE

1. Executarea silita:

Obligatia intocmirii facturii fiscale de executare silita revine organelor de executare silita care efectueaza aceasta procedura prin valorificarea bunurilor ce apartin debitorului. Organele de executare silita inregistreaza T.V.A. din facturile fiscale emise de executare silita emise in alte conturi contabile decat cele specifice T.V.A. si nu evidentiaza operatiunile respective in decontul de T.V.A.

Originalul facturii fiscale de executare silita se transmite cumparatorului, respectiv adjudecatarului, iar exemplarul al doilea se transmite debitorului executat silit.

IMPORTANT:

Pe baza originalului facturii fiscale, cumparatorii/adjudecatarii isi exercita dreptul de deducere a T.V.A. Daca prin contract se prevede plata in rate a bunurilor, T.V.A. aferenta se deduce la data stabilita pentru plata ratelor.

Pe baza exemplarului al doilea, debitorul are obligatia sa inregistreze in evidenta contabila proprie operatiunea de livrare de bunuri inclusiv T.V.A. In situatia in care se prevede plata in rate a bunurilor, T.V.A. colectata devine exigibila la data stabilita prin contract pentru plata ratelor.

Daca organul de executare silita incaseaza de la cumparator sau de la adjudecatar contravaloarea bunurilor valorificate inclusiv T.V.A., are obligatia sa vireze la bugetul de stat suma T.V.A. incasata in termen de 5 zile lucratoare de la data la care adjudecarea a devenit executorie.

Daca prin contract se prevede ca plata bunurilor se face in rate, T.V.A. aferenta bunurilor supuse executarii silite trebuie virata la bugetul de stat in termen de 5 zile lucratoare de la data stabilita prin contract pentru plata ratelor, fie de catre organul de executare silita, fie de catre cumparator/adjudecatar.

O copie a ordinului de plata prin care se confirma plata T.V.A. trebuie transmis debitorului executat silit care evidentiaza suma achitata in decontul de T.V.A. cu semnul minus, la randul de regularizari din rubrica T.V.A. colectata.

Daca bunurile supuse executarii silite se incadreaza intr-una din urmatoarele categorii, nu se plateste T.V.A. la bugetul statului deoarece transferul dreptului de proprietate este supus masurilor de simplificare:

  • deseuri si resturi de metale feroase si neferoase, precum si materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora definite de O.U.G. nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile.;
  • terenuri de orice fel;
  • cladiri de orice fel sau parti de cladire;
  • material lemnos;
  • animale vii.

2. Persoane impozabile neinregistrate ca platitori de T.V.A.:

Persoanele impozabile care nu sunt inregistrate ca platitori de T.V.A. nu au dreptul sa emita facturi fiscale si nici sa inscrie T.V.A. pentru livrarile de bunuri si/sau prestari de servicii in documentele emise.

T.V.A. inscrisa eronat de furnizorul neplatitor de T.V.A. in documentele emise si incasata ulterior de la cumparator, are obligatia sa vireze integral aceasta suma la bugetul de stat.

Cumparatorul nu are drept de deducere a T.V.A. achitate furnizorului, dar poate solicita restituirea acesteia de la bugetul de stat daca justifica cu documente ca T.V.A. a fost platita la bugetul de stat de catre furnizor/prestator.

IMPORTANT:

De aceasta prevedere nu pot beneficia firmele declarate inactive ale caror certificate de inregistrare fiscala au fost suspendate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

3. Prestari de servicii:

Prestatorii de servicii au obligatia sa emita facturile fiscale cel mai tarziu pana la finele lunii in care prestarea a fost efectuata. Pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatii de lucrari conform contractelor incheiatate intre prestatori si beneficiari (lucrari de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertize etc.), data efectuarii prestarii de servicii se consi-dera a fi data la care sunt intocmite situatiile de lucrari si, dupa caz, data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari.

IMPORTANT:

Nu se incadreaza in aceasta prevedere urmatoarele categorii de servicii:

  • prestarile de servicii efectuate de prestatori stabiliti in strainatate pentru care beneficiarii au obligatia platii T.V.A. prin autofacturare daca sunt inregistrati ca platitori de
  • T.V.A. sau prin plata efectiva a T.V.A. daca nu sunt inregistrati ca platitori de T.V.A.;
  • prestarile de servicii care se efectueaza continuu: energia electrica, energia termica, gazele naturale, apa, serviciile telefonice si altele de asemenea natura;
  • operatiuni de leasing intern, operatiuni de inchiriere, concesionare sau arendare de bunuri; factura fiscala trebuie sa fie emisa la fiecare din datele specificate in contract, pentru plata ratelor, chiriei, redeventei sau arendei, dupa caz. In cazul incasarii de avansuri, fata de data prevazuta in contract se emite factura fiscala la data incasarii avansului.

4. Livrare de bunuri imobile:

Pentru bunurile imobile, factura fiscala trebuie emisa la data la care sunt indeplinite toate formalitatile impuse de lege pentru a se face transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator. Daca factura este emisa inaintea indeplinirii acestor formalitati, operatiunea se considera facturare de avansuri si se regularizeaza prin stornare la data emiterii facturii fiscale pentru contravaloarea integrala bunului imobil livrat.

PERSONALIZAREA FORMULARELOR TIPIZATE CU REGIM SPECIAL

In baza O.M.F.P. nr. 147 din 15 februarie 2005 s-a modificat si completat O.M.F.P. nr. 1.849/2003 privind personalizarea formularelor tipizate cu regim special, comune pe economie.

Modificarile si completarile aduse sunt urmatoarele:

  • nu se mai tipareste in antetul facturii fiscale contul bancar si capitalul social cu precizarea ca elementele de identificare Codul IBAN si Capital social pot fi pre-tiparite prin imprimarea acestora pe fiecare exemplar original sau prin inscriere manuala ori prin utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor;
  • daca pe parcursul desfasurarii activitatii au loc modificari ale unor elemente de identificare (denumire sau sediu social), acestea pot fi operate in antetul formularelor prin inscriere manuala sau prin aplicarea unei stampile care sa cuprinda datele de identificare actualizate;
  • pentru sediile secundare ale persoanelor juridice, formularele cu regim special se personalizeaza cu datele de identificare a persoanei juridice, iar elementele de identificare a sediului secundar se pot pretipari pe fiecare exemplar original sau se pot inscrie manual in momentul completarii formularului.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "8.6. Noutati privind obligatiile platitorilor de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X