Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Auditor financiar

Data actualizarii: 07 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Este permis ca un angajat al unei societati comerciale sa desfasoare activitate de auditor financiar pentru diverse societati?

Este legal ca un expert contabil angajat al unei firme cu o activitate oarecare sa efectueze activitate specifica de expert contabil?

Raspuns: (dat in )

1. Activitatea de audit financiar este reglementata in Romania prin HG 983/25.06.2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, publicata in Monitorul Oficial nr. 634/13.07.2004.

Potrivit art. 77 al acestui act normativ auditorul financiar isi poate desfasura activitatea numai daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:

  • are calitatea de auditor financiar;
  • este membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din Romania;
  • indeplineste conditiile stabilite de Regulamentul Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Acest regulamentul prevede ca auditorii trebuie sa dea dovada de integritate si obiectivitate in toate relatiile profesionale, de independenta in exercitarea profesiei (sa nu aiba raporturi juridice de munca sau civile cu clientii, sau alte interese materiale directe sau indirecte cu acestia, cu exceptia onorariului pentru munca de auditor financiar). Pentru respectarea principiilor fundamentale de desfasurare a activitatii de audit, auditorii financiari trebuie sa aiba in vedere urmatoarele reguli generale:

  • sa nu incheie contractul daca in ultimii 2 ani anteriori acceptarii acestuia au fost administratori sau angajati ai clientului ori ai unei entitati economice din cadrul aceluiasi grup;
  • sa nu incheie contractul daca in conducerea sau actionariatul semnificativ al clientului ori al unei entitati economice din acelasi grup de intreprinderi se regasesc rude sau afini pana la gradul al VI-lea ai auditorului financiar;
  • sa nu se implice direct sa indirect in desfasurarea activitatii clientului, neavand dreptul sa beneficieze de avantaje din partea clientului, cu exceptia onorariilor;
  • pe parcusrul desfasurarii auditului financiar sa nu efectueze operatiuni contabile pentru clientul respectiv, putand face recomandari in acest sens;
  • daca desfasoara alte activitati profesionale la acelasi client sa nu incheie contract si pentru activitatea de audit financiar;
  • contractul de audit financiar trebuie sa cuprinda clauza de confidentialitate si conditiile speciale adaptate de la caz la caz;
  • sa respecte limitarile Camerei Auditorilor Financiari referitoare la numarul contractelor de audit incheiate in timp cu acelasi client;
  • sa isi organizeze propriile mecanisme de control pentru a asigura acceptarea sau continuarea in mod corespunzator a fiecarui angajament.

Deci in conditiile in care nu genereaza astfel de incompatibilitati un angajat al unei firme poate desfasura si activitate de auditor financiar.

2. In cazul activitatii specifice unui expert contabil, potrivit prevederilor din Sectiunea 11 - Activitati incompatibile cu exercitarea profesiei de liber-profesionist contabil, partea B – Aplicabila liber profesionistilor contabili din Codul etic national al profesionistilor contabili, elaborat si aprobat de CECCAR prin Hotararea nr. 1 din 23.10.1995, cu modificarile si completarile ulterioare, „Realizarea de acte de comert sau indeplinirea de activitati salarizate sunt incompatibile cu exercitarea concomitenta ca liber-profesionist a oricarei activitati specializate ce formeaza profesia contabila”.

In concluzie persoana salariata poate desfasura activitati independente de audit financiar, in anumite conditii de independenta, integritate si obiectivitate, dar nu poate desfasura activitati ca liber-profesionist contabil (activitati legate de profesia expert contabil sau contabil autorizat).

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X