Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Inca de la inceput, precizam ca se poate beneficia de deducerea TVA in anumite conditii, astfel bonul fiscal trebuie sa indeplineasca conditiile specifice unei facturi simplificate si sa contina codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Deducerea TVA nu se aplica daca aceste cerinte nu sunt indeplinite.
Incepand cu data de 1 iulie 2024, bonurile fiscale avand CUI-ul beneficiarului inscris pe ele avand rol de facturi simplificate, nu fac obiectul transmiterii prin sistemul RO e-Factura, deci nici nu se transmit in RO-e Factura, daca valoarea lor nu depaseste 100 euro.
Initial, prin Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, articolul LIX, alineatul (4) s-a reglementat o singura exceptie de la aplicarea prevederilor alin. (1) - (3) al art. LIX:
"(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) - (3) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
De asemenea, prin acelasi act normativ, s-au modificat prevederile alineatelor (1) - (3) si (6) al articolului 10, alineatele (1) - (3) si (6).
Ulterior, prin O.U.G. nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pct. 13 (care modifica articolul LIX, alineatul 4) si pct.14 (care modifica art articolul LXV punctul 4, alineatul (1) al articolului 10), au fost extinse exceptiile si asupra unor operatiuni, printre care si livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate.
Ce informatii cuprind facturile emise in sistem simplificat
Prin reglementarile articolului 319 alin. (21) se precizeaza care sunt informatiile care trebuie sa fie cuprinse pe facturile emise in sistem simplificat :
" (21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica."
De asemenea, dpdv al dreptului de deducere a TVA, aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 69 din normele de aplicare ale art. 299 din Codul Fiscal-Conditii de exercitare a dreptului de deducere si anume:
" 69. (1) Persoana impozabila poate deduce taxa aferenta achizitiilor daca sunt indeplinite conditiile de fond prevazute la pct. 67 alin. (1), precum si formalitatile prevazute la art. 299 din Codul fiscal.
(2) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevazute la art. 299 alin. (1) din Codul fiscal. In cazul facturilor, acestea trebuie sa contina cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal si dovada platii, in cazul achizitiilor prevazute la art. 297 alin. (3) din Codul fiscal efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii prevazute la art. 297 alin. (2) din Codul fiscal de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare."
Consider ca pentru toate achizitiile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 pentru facturile simplificate reglementate prin art. 319 alin. (13), cu o valoare cuprinsa intre 100 si 400 euro inclusiv TVA (care nu se incadreaza la exceptia de la art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021), trebuie sa solicitati furnizorului emiterea facturii electronice si transmiterea acesteia in sistemul national RO e-Factura conform prevederilor art. 4 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021.
La exceptii se incadreaza doar facturile simplificate cu o valoare egala sau mai mica de 100 euro conform prevederilor art. 319 alin. (12) " (1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare." caz in care nu este obligatorie transmiterea lor prin SPV.
In concluzie, veti avea drept de deducere pentru suma TVA deductibila aferenta achizitiei efectuate:
- Pentru achizitii efectuate cu o valoare cuprinsa intre 100 euro si 400 euro, doar prin primirea unei facturii electronice prin sistemul national RO e-Factura, deoarece conform prevederilor art. 4 alin. (6) din O.U.G. nr. 120/2021 original al facturii electronice se considera fisierul XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
- pentru achizitii efectuate cu o valoare cuprinsa sub 100 euro inclusiv TVA, doar prin prezentarea unui bon fiscal emis in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (21) si respectiv alin. (12), dar pentru care nu exista obligatia transmiterii sau primirii prin sistemul RO e-factura.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
NOU: Ghidul practic al contabilitatii in 2025. Legislatie explicata - Exemple detaliate
Articole similare
Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitateBon combustibil cu valoare peste 100 euro: Doua aspecte importante privind inregistrarea in contabilitateDeducerea TVA pe baza bonurilor fiscale: In ce conditii este permisa?Bonul fiscal nu mai este obligatoriu la plata cu cardulUltimele articole
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un BON FISCAL pentru a avea calitatea de document justificativComert online: ce aspecte contabile, fiscale si legale trebuie sa aveti in vedereCe trebuie sa faci daca ai emis un BON FISCAL eronatBON FISCAL sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!Ce impact are emiterea unui BON FISCAL eronat asupra Decontului precompletat RO e-TVAArticole similare
Prestari servicii: Atentie la plafonul de incasari in numerar de la o persoana fizica!PFA la norma de venit: Obligatii fiscale legate de CASA DE MARCAT in 2025Dublare TVA in cazul facturilor catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri: Atentie la corelarea dintre e-Factura si D394!Comert online: ce aspecte contabile, fiscale si legale trebuie sa aveti in vedereIncasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze CASA DE MARCAT?Ultimele articole
Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronatCase de marcat: doua aspecte de retinut privind generarea Raportului ZRadiere SRL/PFA: procedura explicata pas cu pasIncasari in numerar peste 50.000 lei: atentie la obligatia dotarii cu POS!Prestari de servicii catre persoane juridice. Obligatii privind CASA DE MARCATArticole similare
Majorare TVA de la 1 august: Ce cota se aplica pentru serviciile prestate in iulie, FACTURAte in august?Diferente e-TVA si solutii la notificarile ANAF: Cum eviti amenzile de pana la 10.000 leiVanzare cladiri si terenuri: 42 de dificultati intalnite in practica si modul corect de solutionare!Legea Austeritatii explicata de Adrian Benta [WEBINAR 7 august]: Cum se aplica concret modificarile fiscaleOUG 37/2025: Modificari importante privind Antifrauda si RO e-FACTURAUltimele articole
Perspective inchiriere in regim hotelier in contextul majorarii TVA la 19%Numarul de inregistrare RO e-FACTURA: Atentie, NU este un element obligatoriu al facturii conform Codului fiscal si OUG 120/2021!e-TVA: Model de Notificare de conformare, sanctiuni de la 1 iulie si ce obligatii avetiDeclaratia 101: Cum se completeaza, ce venituri se impoziteaza si ce venituri se excludPlafon de incasari in numerar: Limite aplicabile in 2025Articole similare
e-Transport: Cum functioneaza Registrul electronic al sanctiunilorProfitati de oferta verii: Lucrari pentru contabili cu 70% reducereModificare cota de TVA de la 1 august: Atentie la ajustarea valorii stocului de marfuri!e-Transport: Tot ce trebuie sa stii despre confiscarea graduala a BUNURIlor nedeclarateVanzare cladiri si terenuri: 42 de dificultati intalnite in practica si modul corect de solutionare!Ultimele articole
NIR sau Nota de receptie si constatare diferente: Utilizare, completare si modelDeclaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025Scoatere din gestiune marfa deteriorata: 4 intrebari la care trebuie sa cunosti raspunsulSAF-T contribuabili mici: Ghid esential pentru o raportare fara eroriCota de TVA pentru serviciile de restaurant si catering: Aspecte fiscale