email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF a marit bugetul statului cu 74,2 miliarde lei in prima jumatate a anului

ANAFbugetul statuluiaccizevenituriasigurari pentru somaj


Agentia Nationala de Administrare Fiscala a reusit sa imbogateasca bugetul statului cu nu mai putin de 74,2 miliarde de lei, suma care a inregistrat o crestere de 13% fata de primul semestru al anului trecut. Sorin Blejnar, seful ANAF, a mentionat ca  totalul veniturilor bugetare colectate a fost de 79,08 miliarde de lei, cu aproximativ 7% mai mari decat totalul veniturilor realizate, si anume, de 74,2 miliarde de lei.

Asa cum a mai declarat acesta, "sumele reprezentand TVA si accize efectiv restituite au insumat 3,9 miliarde lei, iar contributiile la fondurile de pensii administrate privat virate de catre CNPAS prin diminuarea conturilor de venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat au reprezentat 926,44 milioane de lei".

 ANAF a reusit sa realizeze 99,18% din obiectivul stabilit, iar programul la bugetul de stat cumulat pe semestrul I 2011 a fost indeplinit in proportie de 99,51% (program 49,98 miliarde de lei, realizate 49,73 miliarde lei), in crestere cu 18,34% fata de aceeasi perioada a anului 2010.

In ceea ce priveste incasarile din TVA, se mentioneaza ca acestea le depasesc pe cele de anul trecut pentru operatiunile interne cu 34,25% (6,3 miliarde lei) si cu 41,37% (967,6 milioane lei) la importul de bunuri. In plus, restituirile din taxa pe valoarea adaugata au fost cu 36,28% mai mari decat cele operate in anul 2010, respectiv 6,6 miliarde lei fata de 4,84 miliarde lei.

Din totalul de 6,6 miliarde lei taxa pe valoarea adaugata restituita in anul 2011, a ajuns la contribuabili suma de 3,92 miliarde lei (60%), diferenta de 2,67 miliarde lei (40%) fiind compensata cu alte obligatii bugetare ale contribuabililor care au beneficiat de rambursari TVA. Aceste proceduri de rambursare a taxei pe valoarea adaugata vor avea drept consecinta, potrivit ANAF, un sprijin al mediului de afaceri si o reducere a arieratelor, aceste aspecte fiind elemente esentiale in cresterea investitiilor in economia reala.

Accizele au adus incasari mai mari cu 4,74%, iar incasarile din accize la tutun au inregistrat o crestere de 40% fata de 2011. Comunicatul oficial transmis de ANAF precizeaza si ca, in urma cu doi ani, "cota de evaziune fiscala la tigari era estimata la 36,2%, in timp ce estimarea din mai 2011 este de 11,8%. In aceste conditii, incasarile in primul semestru 2011 din accize la produsele din tutun au fost de 3,6 miliarde de lei, fata de 2,3 miliarde de lei, in perioada similara a anului 2010".

Cu privire la bugetele de asigurari sociale, comunicatul de presa precizeaza ca veniturile incasate la bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate au inregistrat in perioada supusa analizei o crestere cu 290,79 milioane lei, respectiv cu 4,36% fata de semestrul I 2010. Prevederile bugetare la acest buget au fost realizate in proportie de 96,09%.

Mai mult decat atat,  veniturile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut cu 632,29 milioane lei, respectiv cu 3,89% fata de aceeasi perioada a anului 2010, in conditiile in care, datorita cresterii cotei de contributie cu 0,5% suma virata la fondul privat de pensii a fost cu 159,34 mil. lei mai mare fata de cea virata in anul 2010.

In ceea ce priveste bugetul asigurarilor pentru somaj, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 92,34%. Fata de 2010 s-a inregistrat o scadere cu 59,29 mil. lei, respectiv cu 8,54%. In luna ianuarie 2010, a fost incasata suma de 60 milioane lei reprezentand venituri din dobanzi.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFbugetul statuluiaccizevenituriasigurari pentru somaj


Data aparitiei: 21 Iulie 2011

Votati articolul "ANAF a marit bugetul statului cu 74,2 miliarde lei in prima jumatate a anului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X