email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marcel Ciolacu: Guvernul nu va majora taxele in 2025, dar o reforma fiscala este in plan

Marcel Ciolacu: Guvernul nu va majora taxele in 2025, dar o reforma fiscala este in plan
reforma fiscalataxe si impozitecheltuieli bugetareevaziune fiscala

Cu prilejul unei conferinte de presa de la Bruxelles, Marcel Ciolacu a declarat ca la inceputul saptamanii viitoare va avea loc o intalnire cu reprezentantii patronatelor pentru a discuta masurile fiscale planificate pentru anul 2025. Premierul a evidentiat existenta unor datorii in valoare de 175 de miliarde de lei si a subliniat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa adopte masuri pentru recuperarea acestor sume. De asemenea, Ciolacu a afirmat ca Guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxele in anul urmator.

"Eu nu cred ca vom veni cu masuri de cresteri de taxe, cum n-am venit nici in 2024, nici in 2025. (…) Este corect ca un prim-ministru sa inceapa lucrul lunea, la Guvern, impreuna cu domnul ministru al Finantelor. Ne-am uitat un pic pe arierate. Suntem la 175 de miliarde arierate de colectat. Eu inteleg si aceasta rezistenta si la digitalizare, inteleg mai ales oamenii de afaceri si companiile corecte sa fie nemultumite pana cand se inchid toate imperfectiunile sistemului. De aceea, mereu am cerut un dialog mult mai apropiat de oamenii de afaceri, de patronate si eu voi avea luni o intalnire cu patronatele si, iarasi, vom discuta si tehnic, dar si perspectiva in anul 2025 a eventualelor masuri fiscale. Eu cred ca prin organizare si prin mai multa onestitate si prin digitalizare si inchiderea portitelor, cateodata legale, de optimizare fiscala putem depasi acest moment fara sa facem mari modificari", a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: “Daca unui american ii este frica de ceva, ii este frica de Fisc“

In plus, Ciolacu a subliniat ca exista o problema serioasa legata de faptul ca unii antreprenori profita de anumite "portite" in legislatie pentru a evita plata taxelor, ceea ce a dus la arierate de 175 de miliarde de lei. Cu toate acestea, premierul a precizat ca Ministerul Finantelor ar trebui sa se concentreze pe recuperarea acestor datorii fara sa puna oamenii sub acuzare. Potivit acestuia, nu este corect ca unii contribuabili sa isi plateasca taxele si impozitele, in timp ce altii sa gaseasca mereu metode de a ocoli legea si de a evita sa plateasca ceea ce datoreaza statului.

"Repet, si nu o spun cu niciun repros si as vrea sa fiu foarte bine inteles, sper sa ma si exprim in aceasta directie – ministrul Finantelor, daca ai ajuns la arierate de 175 de miliarde, trebuie sa ia anumite masuri, dar nu masuri de urmarire sau sa bage oameni in puscarie. Nu se poate sa avem oameni corecti, care isi platesc taxele si impozitele, si oameni care intotdeauna gasesc portite de a nu plati taxe si impozite si de a face evaziune fiscala. Nu poti de fiecare data… Vreau sa va spun, in Statele Unite ale Americii, Fiscul este cel mai puternic. Daca unui american ii este frica de ceva, ii este frica de Fisc. Nu putem sa mai traim asa. Nu putem ca unii sa plateasca si altii sa nu plateasca. Eu nu pot sa cer sa vin cu taxe noi cat timp am arierate de aproape 8% din PIB de colectat. Eu nu pot sa cer sa vin cu taxe noi atat timp cat am 10% din PIB evaziune fiscala. Eu nu pot sa cer sa vin cu taxe noi cand am cel mai mare gap de TVA", a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Taxele nu vor creste in 2025, dar ne asteapta o reforma fiscala

Romania are nevoie de o reforma fiscala bine planificata, care sa ofere o perspectiva pe termen mediu. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat ca acest obiectiv este inclus in Cererea de plata numarul 4, mai exact in jalonul 207, unde este prevazuta o dezbatere publica pe acest subiect. Masurile rezultate din aceasta dezbatere vor fi implementate in prima jumatate a anului si vor incepe sa produca efecte in 2026. Ciolacu isi doreste un dialog cu reprezentantii mediului de afaceri, motiv pentru care a planificat o intalnire cu patronatele la inceputul saptamanii viitoare, pentru a discuta punctual fiecare masura propusa.

"Cu adevarat, ne trebuie o reforma fiscala cu o perspectiva pe termen mediu. Acest lucru este trecut in Cererea de plata numarul 4, in jalonul 207, daca nu ma insel, si acolo va fi o dezbatere publica. Acele masuri se vor lua, se va discuta in primele sase luni, se vor lua ca sa aiba efect in anul 2026. Tocmai de aceea, in afara de domnul ministru, vreau sa am o discutie directa cu mediul de afaceri. Si, de aceea, v-am si specificat faptul ca luni voi avea o intalnire cu patronatele, pentru ca domnul ministru a terminat negocierile cu patronatele. Si atunci si eu le voi lua punct cu punct", a mai precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a subliniat si importanta unei gestionari mai riguroase a cheltuielilor bugetare

Impreuna cu ministrul Finantelor va propune masuri de reducere a cheltuielilor bugetare in cadrul coalitiei. 

"Nu mai putem sa cheltuim bani de dragul de a-i cheltui. Nu mai putem sa cheltuim bani, pentru ca inca ii avem in cont, pe orice ne trece noua prin cap. Si acolo, impreuna cu domnul ministru, vom merge, in cadrul coalitiei, si vom lua hotarare cu ce masuri se vine de reducere a cheltuielilor din zona bugetara. Pentru prima oara n-a mai crescut numarul de angajati la bugetul statului - acea reorganizare modesta: vreo 20.000 de sefi si ordonatori de credite nu mai sunt in sistemul bugetar. (...) Am creat o baza a unei viitoare abordari de reforma in sistemul bugetar, am pornit de undeva. Am stopat, fiindca primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa stopezi si pe urma, intr-un cadru corect, sa reasezi. Nu poti sa vii cu o masura: domnule, taiem 20% de la toata lumea - pentru ca o treime dintre bugetari sunt profesori, restul pana la jumatate dintre bugetari sunt medicii, asistentele si sistemul sanitar. Deci trebuie o gandire foarte clara. Din acest moment, va spun, din punctul meu de vedere si al specialistilor cu care lucrez, avem o perspectiva", a mentionat Marcel Ciolacu.

In concluzie, este nevoie de o abordare bine gandita, iar in acest moment, Ciolacu si echipa sa de specialisti considera ca au o perspectiva clara asupra modului in care trebuie actionat.

Foto: www.facebook.com/MarcelCiolacu


de Alina Ilie


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reforma fiscalataxe si impozitecheltuieli bugetareevaziune fiscala


Data aparitiei: 23 August 2024
Ultima actualizare: 26 August 2024

Votati articolul "Marcel Ciolacu: Guvernul nu va majora taxele in 2025, dar o reforma fiscala este in plan":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Examen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvate

    • Examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal este esential pentru validarea competentelor profesionale, cresterea credibilitatii si asigurarea conformitatii cu legislatia in vigoare. Va garantam ca nu veti avea niciun fel de emotii la examenul pentru obtinerea calitatii de consultant fiscal, organizat anul acesta! Il veti promova fara probleme!   Atuul dvs. il constituie lucrarea ...» citeste mai departe aici

  • Ministerul de Finante a actualizat criteriile de marime ale entitatilor raportoare

    • Update 26 august 2024: Prin Ordinul 4164/2024, criteriile de marime ale firmelor pentru intocmirea situatiilor financiare anuale au fost modificate. Important de precizat este ca prevederile ordinului MF se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2024. Acest ordin, care vizeaza actualizarea criteriilor de marime ale entitatilor raportoare, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr....» citeste mai departe aici

  • Achizitii intracomunitare de marfuri. Cand se genereaza codul UIT

    • O intrebare frecvent intalnita in practica este legata de momentul exact in care intervine obligatia declararii transportului de bunuri in Sistemul RO e-Transport: codul UIT trebuie obtinut in momentul in care transportul marfurilor porneste din tara respectiva sau atunci cand marfurile intra efectiv pe teritoriul Romaniei? In continuare, vom analiza cadrul legal si implicatiile acestuia pentru a clarifica aceste aspecte. ...» citeste mai departe aici

  • Combaterea evaziunii fiscale: ce noutati a adus Legea nr. 126/2024

    • ANAF a realizat o Brosura despre noutatile aduse de Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Astfel, in anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si compl...» citeste mai departe aici

  • Radiere punct de lucru si depunerea Declaratiei 060: care este procedura de urmat?

    • Acest studiu de caz analizeaza procedura de inchidere a unui punct de lucru cu 5 salariati si momentul depunerii Declaratiei 060. Radiere punct de lucru. Depunere D060 - studiu de caz Intrebare: "Inchiderea punctului de lucru cu 5 salariati: cu ce data se radiaza punctul de lucru in urmatoarea situatie? Decizia asociatului unic din data de 18.07.2024 este inscrisa in Registrul Comertului la 20.08.2024, in baza incheierii d...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X