Potrivit unor declaratii facute de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, dobanzile Bancii Nationale a Romaniei ar putea creste pe parcursul acestui an in incercarea de a combate efectele unor posibile majorari de pret din sectorul energetic.
Acesta este de parare ca BNR ar trebuie sa duca o politica monetara mult mai dura chiar daca inflatia ar trebui sa scada odata cu finalizarea efectului majorarii TVA de la 19% la 24% în iulie 2010: "Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflatia din iulie par sa fie foarte bune, asa ca presiunea s-a redus putin. Am recomanda cu toate acestea bancii centrale sa ramana inclinata catre o politica restrictiva, sa fie pregătita sa mearga in sus, si nu in jos, insa cheia este ceea ce se va intampla in iulie si august".
In luna iunie inflatia a scazut deja la 7,9% de la un nivel maxim inregistrat in ultimii trei ani si care fusese atins in luna mai a acestui an, cand inflatia a ajuns la 8,4%. BNR estimeaza in continuare o crestere importanta a inflatiei pana la sub 5% in luna septembrie, ca urmare a unui an agricol bun si a reducerii preturilor la alimente.
In acelasi timp, inflatia estimata de FMI pentru anul in curs este de 5,5%. O majorare a dobanzilor BNR ar putea fi efectuata pentru a confrunta efectele cresterilor de pret la energie. Chiar daca in continuare populatia si producatorii de energie termica vor plati acelasi pret pana la 1 iulie 2012, consumatorii industriali achita deja cu 10% mai mult de la 1 iulie 2011. In acest sens, FMI a cerut guvernului sa prezinte, pana la inceputul acestei toamne, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In perioada urmatoare, Romania trebuie sa incurajeze investitiile, iar Jeffrey Franks recomanda guvernului sa vanda actiunile detinute de stat la Transelectrica si Transgaz intr-un moment oportun pentru a nu suporta efectele unei piete in care miscarile sunt inca afectate de criza datoriilor de stat din zona euro.