Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Cum poate o persoana fizica sa imprumute o firma: Ce spune legea?

Data actualizarii: 31 Ianuarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum poate o persoana fizica sa imprumute o firma: Ce spune legea?
imprumut firmacontract de imprumutdobanda contract de imprumut

In cadrul relatiilor financiare dintre persoane fizice si firme, imprumuturile reprezinta o solutie frecventa pentru sprijinirea activitatilor economice ale societatilor comerciale. Totusi, atunci cand persoana fizica nu este asociat sau administrator al unei SRL, pot aparea intrebari legate de procedura unui astfel de imprumut. In acest articol, veti descoperi conditiile si reglementarile legale care permit unei persoane fizice sa imprumute o SRL, precum si informatii utile despre incheierea unui astfel de contract.

Persoana fizica poate imprumuta o societate (SRL) in conditii stabilite prin contract de imprumut scris, respectand limitele dobanzii si obligatiile fiscale. Imprumutul trebuie efectuat prin transfer bancar, iar dobanda platita este supusa retinerii si declararii impozitului aferent.
 
Art. 2.158. -
(1) Imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
(2) Atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
 
Art. 2.159. -
(1) In lipsa unei stipulatii contrare, imprumutul se prezuma a fi cu titlu gratuit.
 
(2) Pana la proba contrara, imprumutul care are ca obiect o suma de bani se prezuma a fi cu titlu oneros.


 
Art. 2.160. -
Prin incheierea valabila a contractului, imprumutatul devine proprietarul bunului si suporta riscul pieirii acestuia.
 
Art. 2.161. -
Termenul de restituire se prezuma a fi stipulat in favoarea ambelor parti, iar daca imprumutul este cu titlu gratuit, numai in favoarea imprumutatului.
 
Art. 2.167. -
Dispozitiile referitoare la imprumutul cu dobanda sunt aplicabile, in mod corespunzator, ori de cate ori, in temeiul unui contract, se naste si o obligatie de plata, cu termen, a unei sume de bani ori a altor bunuri de gen, in masura in care nu exista reguli particulare privind validitatea si executarea acelei obligatii.
 
Art. 2.168. -
Dobanda se poate stabili in bani ori in alte prestatii sub orice titlu sau denumire la care imprumutatul se obliga ca echivalent al folosintei capitalului.
 
Art. 2.169. -
Suma de bani imprumutata este purtatoare de dobanda din ziua in care a fost remisa imprumutatului.
 
Art. 2.170. -
Plata anticipata a dobanzii nu se poate efectua decat pe cel mult 6 luni. Daca rata dobanzii este determinabila, eventualele surplusuri sau deficite sunt supuse compensarii de la o rata la alta, pe toata durata imprumutului, cu exceptia ultimei rate care ramane intotdeauna castigata in intregime de imprumutator.
 
Asadar, pentru imprumutul acordat de catre un asociat se intocmeste un contract de imprumut, contract ce prevede clar suma imprumutata, modul de restituire a imprumutului, dobanda acordata si eventualele penalitati pentru nerespectarea termenelor de restituire.
 
Daca sumele sunt acordate de asociat cu dobanda remuneratorie, atunci prin contract se vor stabili sumele platite in plus la rambursarea imprumutului si penalizarile in cazul intarzierii la plata. Aceste sume trebuiesc mentionate in scris in contract, altfel nu sunt valabile.
 
Conform art. 4 alin. (4) din Legea 70/2015, imprumuturile acordate unei persoane juridice se pot efectua numai prin instrumente de plata fara numerar.
 
Puteti stabili prin contract o alta dobanda decat cea de referinta a BNR conform prevederilor OG 13/2011:
 
Articolul 1
(1) Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.
 
(2) Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.
 
(3) Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.
 
(4) Daca nu se precizeaza altfel, termenul dobanda din prezenta ordonanta priveste atat dobanda remuneratorie, cat si dobanda penalizatoare.
 
(5) Prin dobanda se intelege nu numai sumele socotite in bani cu acest titlu, ci si alte prestatii, sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului.
 
Articolul 2
In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.
 
Articolul 3
(1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
 
(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
 
(2 1) In raporturile dintre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante, dobanda legala penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale*).
 
Articolul 5
(1) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.
 
(2) Orice clauza prin care se incalca dispozitiile alin. (1) este nula de drept. In acest caz, creditorul este decazut din dreptul de a pretinde dobanda legala.
(3) Valabilitatea nivelului dobanzii conventionale se determina prin raportare la dobanda legala in vigoare la data stipularii.
 
Articolul 6
Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.
 
Articolul 7
Plata anticipata a dobanzii remuneratorii se poate efectua pe cel mult 6 luni. Dobanda astfel incasata nu este supusa restituirii, indiferent de variatiile ulterioare.
 
Conform art. 97 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii.
 
Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
 
Impozitul pentru sumele platite se declara lunar prin formularul D100 pana la termenul de plata al impozitului, conform art. 132 alin. (1) din Codul fiscal, dar si cu titlu informativ, anual, prin intermediul formularului D205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 alin. (2) din Codul fiscal)

In ce conditii o persoana fizica poate imprumuta o firma: Concluzie

In concluzie, o persoana fizica ce nu este asociat sau administrator poate imprumuta o SRL, in conditiile stabilite de Codul civil si legislatia specifica, prin incheierea unui contract de imprumut de consumatie. Contractul trebuie sa fie incheiat in forma scrisa si sa contina toate elementele esentiale: suma imprumutata, termenul de restituire, dobanda (daca este cazul), modalitatea de restituire si eventualele penalitati. Nivelul dobanzii trebuie stipulat in contract; in lipsa stipularii, se aplica dobanda legala conform OG 13/2011.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X