Intrebare:
In luna decembrie 2004 s-au reevaluat cladirile societatii de catre un expert evaluator, in vederea evitarii impozitului pe cladiri calculat cu o cota de 10%. Care sunt operatiunile contabile legate de aceasta reevaluare (trecerea la rezerve si modificarea amortizarii?) pe care ar fi atribuit sa le inregistram la 31.12.2004? Mentionam ca tot in luna decembrie am efectuat inventarul anual al patrimoniului: in acest sens trebuie cuprinsa valoarea reevaluata a cladirilior in procesul verbal al rezultatelor inventarierii?
Raspuns:
Operatiunea de reevaluare a activelor imobilizate se reflecta in contabilitate prin intermediul contului 105”Rezerve din reevaluare”. Inregistrarea in contabbilitate a reevaluarii imobilizarilor corporale, daca valoarea imobilizarilor creste, este de genul:
21”Imobilizari corporale”    =105" Rezerve din reevaluare”
105”Rezerve din reevaluare”=281”Amortizari privind imobilizarile corporale”
iar daca valoarea lor scade, notele contabile reflecta aceasta reducere de valoare
105”Rezerve din reevaluare”=21 “Imobilizari corporale”
cu valoarea bruta a reevaluarii
281”Amortizari privind         =105”Rezerve din reevaluare”
       imobilizarile corporale"
cu amortizarea aferenta reevaluarii.

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Valoarea bruta a reevaluarii este generata de valoarea reala la zi a activului, considerand ca este nou, din care se scade valoarea de intrare a activului (la care a fost inregistrat in patrimoniu). Amortizarea reevaluata se determina aplicand metoda de calcul a amoartizarii contabile folosite pentru activul imobilizat asupra valorii reale a activului, considerand ca acesta este nou, si din valoarea rezultata se scade amortizarea deja inregistrata in contabilitate.
Exemplu: o cladire a intrat in patrimoniu la valoarea de 100.000 lei noi, si a fost amortizata liniar timp de 10 ani, durata normala de functionare 50 de ani;amortizarea contabila inregistrata este in suma de 20.000 lei noi. Procentul de reevaluare stabilit de expertul evaluator este de 10%.
Avem urmatoarele valori:
-
valoarea reala la zi a cladirii: 100.000 lei noi*110%=110.000 lei noi
-
valoarea bruta a reevaluarii:110.000 lei noi-100.000 lei noi=10.000 lei noi
-
amortizarea aferenta reevaluarii 110.000*10/50-10.000=1.000 lei noi.
Reevaluarea care se putea face in luna decembrie 2004, desi are scop fiscal (evitarea impozitarii cu o cota mai mare de impozit), are numai efecte contabile. Plusul de valoare rezultat in urma operatiunii nu trebuie amortizat fiscal, in sensul ca amortizarea calculata in 2005 la valoarea reevaluata a cladirii va servi doar evidentei contabile; pentru determinarea profitului impozabil se va utiliza amortizarea cladirii nereevaluate. Ca urmare in contabilitate veti avea o cheltuiala cu amortizarea (considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit) si, separat, in registrul fiscal, veti evidentia o cheltuiala deductibila cu amortizarea fiscala a cladirii( calculata potrivit prevederilor art. 24 din Codul Fiscal).
La inventariere se urmareste valoarea la zi a activelor. Ca urmare activul imobilizat reevaluat va fi evidentiat la valoarea lui actualizata.