Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale

Data actualizarii: 08 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
venituri medicideclaratia unicadeclaratia anuala de venitimpozit medici

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat o Brosura dedicata medicilor, in contextul derularii unui nou program de conformare, la nivel national, care vizeaza persoanele fizice inregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizeaza venituri din prestarea activitatii de asistenta medicala sau stomatologica. 

Materialul informativ cuprinde informatii cu privire la obligatiile fiscale, din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, precizari privind depunerea Declaratiei Unice (D212), depunerea Declaratiei anuale de venit (D204), precum si informatii utile privind stabilirea venitului net anual impozabil pentru contribuabilii care au realizat venituri din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica.

Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2024 - Impozit pe venit

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2024 - Impozit pe venit

Persoanele fizice care au realizat in anul 2024 astfel de venituri au obligatia declararii venitului net anual si a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea in mod corespunzator a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (D212) - Capitolul I - Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024.
Termenul de depunere a acestei declaratii este data de 26 mai 2025 inclusiv.

Pentru veniturile realizate in anul 2024, asocierile fara personalitate juridica constituite de persoanele fizice care desfasoara profesii liberale potrivit legii, pe baza datelor din contabilitate, au obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (D204).
Declaratia se depune de catre asociatul desemnat prin contract sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice si cuprinde distributia venitului net/pierderii aferent asociatilor. Venitul/Pierderea anual/anuala realizat(a) in cadrul asocierii se distribuie asociatilor proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere.

Termenul de depunere a acestei declaratii a fost data de 28.02.2025, inclusiv.

Fiecare asociat are obligatia de a depune, pana la data de 26 mai 2025 inclusiv, Declaratia unica (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024 in care va inscrie venitul net/pierderea care ii revine din activitatea asociatiei, pe baza datelor inscrise in D204 transmisa de catre asociatul desemnat.

La determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilii stabilesc:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa de venit, prin deducerea din venitul net anual, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit prevederilor Codului fiscal.

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor cuprinde o sinteza a ultimelor modificari legislative cu impact in 2025, cat si informatii obligatoriu de cunoscut de catre orice contabil despre fiecare tip de venit.Informatiile sunt grupate in capitole usor de identificat si accesat, astfel incat sa puteti ajunge imediat exact la ceea ce va intereseaza. Practic, ori de cate ori aveti o nelamurire legata de un anumit venit, beneficiati pe loc de raspunsul corect! Puteti uita de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Click aici >>

Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2024 - Contributii sociale

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2024 - Contributii sociale

Contributia de asigurari sociale (CAS)

Contribuabilii, persoane fizice, care au realizat in anul 2024 venituri din activitati independente, respectiv din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica, din una sau mai multe surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita astfel:

- Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale
Pentru veniturile realizate in anul 2024, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime
brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

- Cota de contributie de asigurari sociale
Contributia de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei anuale de calcul.

- Salariul minim brut pe tara utilizat


Pentru anul fiscal 2024 la stabilirea plafonului minim anual se utilizeaza nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 3.300 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata, potrivit prevederilor art. 135^1 alin (3) din Codul fiscal

- Mentiuni privind contributia de asigurari sociale

Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente.

- Prevederi speciale privind calculul si declararea contributiei de asigurari sociale

a) In situatia in care contribuabilul a estimat pentru anul 2024 un venit net anual cumulat, din una sau mai multe surse, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat pentru anul 2024 este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acesta datoreaza contributia de asigurari sociale si are obligatia depunerii Declaratiei unice (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate, pana la data de 26 mai 2025 inclusiv in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale. In declaratie se completeaza venitul ales de contribuabil, care nu poate sa fie mai mic decat nivelul a 12, respectiv 24 salarii minime brute pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

b) In situatia in care contribuabilul a estimat pentru anul 2024 un venit net anual, din una sau mai multe surse, cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat pentru anul 2024 este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, acesta nu datoreaza contributia de asigurari sociale, cu exceptia situatiei in care a optat pentru plata contributiei. In acest caz contributia platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei, potrivit legii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Contribuabilii care au realizat in anul 2024 venituri din activitati independente, respectiv din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica, din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza anuala de calcul reprezentand venitul net anual realizat, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.

La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.
- Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.

- Prevederi speciale privind calculul si declararea contributiei de asigurari sociale de sanatate

In situatia in care baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate cumulata din una sau mai multe surse de venit corespunzatoare veniturilor nete anuale estimate, este egala cu cea corespunzatoare veniturilor nete anuale realizate si este cuprinsa intre nivelul de 6 salarii minime brute pe tara si cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, contribuabilii nu au obligatia depunerii in anul 2025 a Declaratiei unice (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate in anul 2024.

In situatia in care baza de calcul cumulata din una sau mai multe surse de venit, corespunzatoare veniturilor estimate/realizate, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, contribuabilii datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate in anul 2024 pana la data de 26 mai 2025 inclusiv. Diferenta de contributie nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel
putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2025

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligatii fiscale pentru venituri obtinute in 2025

In situatia in care contribuabilii realizeaza in anul 2025 venituri din activitati independente, respectiv din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica, acestia au obligatia declararii venitului net anual si a stabilirii impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii prin completarea in mod corespunzator a Declaratiei unice (D212), pana la data de 25 mai 2026, inclusiv.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in anul 2025, din una sau mai multe surse, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza CAS.

Totul despre declaratia unica: Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in anul 2025, din una sau mai multe surse, datoreaza CASS la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.

Pentru veniturile realizate in anul 2025, asocierile fara personalitate juridica constituite de persoanele fizice au obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.
Declaratia se depune de catre asociatul desemnat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Pentru anul 2025, fiecare asociat are obligatia de a depune, pana la data de 25 mai 2026 inclusiv, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in care va inscrie venitul net/pierderea care ii revine din activitatea asociatiei, pe baza datelor inscrise in D204 transmisa de catre asociatul desemnat.

Modalitati de efectuare a platilor

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Modalitati de efectuare a platilor

Plata obligatiilor fiscale se poate realiza prin urmatoarele modalitati:
• cu cardul bancar sau numerar la casieriile Trezoreriei Statului pe raza carora contribuabilii/platitorii isi au domiciliul fiscal;
• prin virament bancar;
• prin intermediul serviciului SPV;
• cu mandat postal, prin intermediul oficiilor postale.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X