Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat o Brosura dedicata medicilor, in contextul derularii unui nou program de conformare, la nivel national, care vizeaza persoanele fizice inregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizeaza venituri din prestarea activitatii de asistenta medicala sau stomatologica.
Materialul informativ cuprinde informatii cu privire la obligatiile fiscale, din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, precizari privind depunerea Declaratiei Unice (D212), depunerea Declaratiei anuale de venit (D204), precum si informatii utile privind stabilirea venitului net anual impozabil pentru contribuabilii care au realizat venituri din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica.
Persoanele fizice care au realizat in anul 2024 astfel de venituri au obligatia declararii venitului net anual si a stabilirii impozitului anual datorat prin completarea in mod corespunzator a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (D212) - Capitolul I - Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024.
Termenul de depunere a acestei declaratii este data de 26 mai 2025 inclusiv.
Pentru veniturile realizate in anul 2024, asocierile fara personalitate juridica constituite de persoanele fizice care desfasoara profesii liberale potrivit legii, pe baza datelor din contabilitate, au obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (D204).
Declaratia se depune de catre asociatul desemnat prin contract sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice si cuprinde distributia venitului net/pierderii aferent asociatilor. Venitul/Pierderea anual/anuala realizat(a) in cadrul asocierii se distribuie asociatilor proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere.
Termenul de depunere a acestei declaratii a fost data de 28.02.2025, inclusiv.
Fiecare asociat are obligatia de a depune, pana la data de 26 mai 2025 inclusiv, Declaratia unica (D212) - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024 in care va inscrie venitul net/pierderea care ii revine din activitatea asociatiei, pe baza datelor inscrise in D204 transmisa de catre asociatul desemnat.
La determinarea venitului net anual impozabil, contribuabilii stabilesc:
a) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa de venit, prin deducerea din venitul net anual, a pierderilor fiscale reportate;
b) venitul net anual impozabil care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculate, prevazute la lit. a), din care se deduc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate potrivit prevederilor Codului fiscal.
Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor cuprinde o sinteza a ultimelor modificari legislative cu impact in 2025, cat si informatii obligatoriu de cunoscut de catre orice contabil despre fiecare tip de venit.Informatiile sunt grupate in capitole usor de identificat si accesat, astfel incat sa puteti ajunge imediat exact la ceea ce va intereseaza. Practic, ori de cate ori aveti o nelamurire legata de un anumit venit, beneficiati pe loc de raspunsul corect! Puteti uita de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Click aici >>
In situatia in care contribuabilii realizeaza in anul 2025 venituri din activitati independente, respectiv din prestarea activitatilor de asistenta medicala/stomatologica, acestia au obligatia declararii venitului net anual si a stabilirii impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii prin completarea in mod corespunzator a Declaratiei unice (D212), pana la data de 25 mai 2026, inclusiv.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in anul 2025, din una sau mai multe surse, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza CAS.
Totul despre declaratia unica: Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in anul 2025, din una sau mai multe surse, datoreaza CASS la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.
Pentru veniturile realizate in anul 2025, asocierile fara personalitate juridica constituite de persoanele fizice au obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale.
Declaratia se depune de catre asociatul desemnat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Pentru anul 2025, fiecare asociat are obligatia de a depune, pana la data de 25 mai 2026 inclusiv, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in care va inscrie venitul net/pierderea care ii revine din activitatea asociatiei, pe baza datelor inscrise in D204 transmisa de catre asociatul desemnat.
Plata obligatiilor fiscale se poate realiza prin urmatoarele modalitati:
• cu cardul bancar sau numerar la casieriile Trezoreriei Statului pe raza carora contribuabilii/platitorii isi au domiciliul fiscal;
• prin virament bancar;
• prin intermediul serviciului SPV;
• cu mandat postal, prin intermediul oficiilor postale.
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile socialePFA in transport si angajat full-time: Ce contributii plateste in 2025 si cum completeaza DECLARATIA UNICACalendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna mai 2025Fara erori si fara stres: Ghidurile de care orice PFA are nevoie in 2025TOP 3 Obiective pentru contabili in luna Mai: Ce NU trebuie sa rateziUltimele articole
DECLARATIA UNICA 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAFPFA la norma de venit: Obligatii fiscale legate de casa de marcat in 2025Impozitul pe venit in 2025: CE s-a schimbat si CUM te afecteaza?DECLARATIA UNICA - Ghid complet ANAF: Ce cuprinde, termen de depunere si cum poate fi corectata D212Contracte de inchiriere cu persoane fizice: Totul despre obligatiile fiscale in 2025Articole similare
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile socialeRegistrul unic de control. Ce este, cine trebuie sa il obtina si ce trebuie sa faci daca l-ai pierdutContabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA: explicatii clare si modele de calculGhid PFA 2023: calculul obligatiilor fiscale, conducerea contabilitatii si aspecte juridiceRegistrul de evidenta fiscala in 2021. Evidentierea cheltuielilor deductibile anualUltimele articole
Noua Declaratie 204 este in Monitor: vezi care sunt instructiunile de completare!Descarca noul ghid ANAF - Intocmirea si utilizarea principalelor documente financiar-contabile si raportarilor anuale17 februarie – data limita pentru depunerea declaratiei 204. Cine are obligatia depunerii si care sunt exceptiileGhid ANAF - impozitul pe venit. Ce OBLIGATII ai in functie de activitateAtentie! Se apropie termenul de depunere a declaratiei 204!