email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect MFP. Partea 2. Formularul 070

formularul 070codul fiscal

Proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr.262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Instructiuni de completare a Formularului 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere"

Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, denumita in continuare declaratie, se completeaza si se depune de catre persoanele fizice romane sau straine care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in conformitate cu prevederile legale.

Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.



Declaratia se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.

Organul fiscal competent este:

- pentru contribuabilii care se inregistreaza direct sau prin imputernicit, organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul;

- pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal, organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal.

Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.


A. FELUL DECLARATIEI

Se marcheaza cu "X" pct. 1 sau 2, dupa caz.

Atentie! In cazul declaratiei de mentiuni se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

B. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI

Randul 1. Cod numeric personal

Se completeaza de catre contribuabilii care au inscris codul numeric personal in actul de identitate. In cazul in care declaratia este completata de catre imputernicit/reprezentant fiscal, se va inscrie codul numeric personal al contribuabilului pe care il reprezinta.

Randul 2. Numar de identificare fiscala

Se completeaza ce catre contribuabilii care detin numar de identificare fiscala. In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit/reprezentant fiscal, se va inscrie numarul de identificare al contribuabilului pe care il reprezinta.

Randul 3. Cod unic de inregistrare

Se completeaza de catre contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent si se inregistreaza la oficiul registrului comertului.

In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit, se va inscrie codul unic de inregistrare al contribuabilului pe care il reprezinta.

In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de reprezentantul fiscal, se va inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile staine.

Randul 4. Cod de inregistrare fiscala

Nu se completeaza la inregistrarea initiala.

In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de catre imputernicit, se va inscrie codul de inregistrare fiscala al contribuabilului pe care il reprezinta.

In cazul in care declaratia de mentiuni este completata de reprezentantul fiscal, se va inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile straine.

Randul 5. Nume, initiala tatalui, prenume

Se inscriu datele de identificare ale persoanei fizice, dupa caz.

Randul 6. Denumire

Se completeaza cu denumirea contribuabilului care solicita inregistrarea fiscala sau care a fost inregistrat fiscal, in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Randul 7. Date privind domiciliul persoanei fizice

Se inscrie adresa de domiciliu a contribuabilului.

Randul 8. Date privind sediul activitatii sau locul de desfasurare efectiva a activitatii principale

Se completeaza, dupa caz, cu adresa sediului sau a locului de desfasurare efectiva a activitatii principale.

Randul 9. Se marcheaza cu "X", in functie de situatia contribuabilului care se inregistreaza.


C. ALTE DATE PRIVIND CONTRIBUABILUL

Randul 1. Cod CAEN al obiectului principal de activitate

Se inscrie codul CAEN al obiectului principal de activitate, astfel cum a fost declarat cu ocazia infiintarii sau a autorizarii.

Randul 2. Felul activitatii

Randul 2.1. Activitati economice desfasurate in mod independent

Se completeaza numai in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A si se inscriu numarul, data si organul emitent al autorizatiei de functionare.

Randul 2.2. Profesii libere

Se marcheaza cu "X", in functie de tipul profesiei libere pe care contribuabilul o desfasoara si se inscriu numarul, data si organul emitent al documentului de autorizare.


D. REPREZENTARE PRIN

Se marcheaza cu "X" in cazul in care in relatiile cu organul fiscal contribuabilul este reprezentat prin imputernicit/reprezentant fiscal si se inscriu numarul si data inregistrarii la organul fiscal, de catre imputernicit, a actului de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, sau numarul si data inregistrarii deciziei de aprobare a calitatii de reprezentant fiscal, dupa caz.

Date de identificare :

Se completeaza cu datele de identificare ale imputernicitului/reprezentantului fiscal.


E. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL

Randul 1. Taxa pe valoarea adaugata

Se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care solicita inregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA.

Inainte de realizarea unor operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere

Randul 1.1. Se estimeaza cifra de afaceri pe care contribuabilul preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic, din operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, din operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art.145 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din operatiuni scutite cu drept de deducere si scutite fara drept de deducere, prevazute la art.141 alin.(2) lit.a), b), e) si f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate de persoana impozabila;

b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randul 1.2 se marcheaza cu „X” in cazul contribuabililor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, estimand o cifra de afaceri egala sau mai mare cu plafonul de scutire prevazut la art.152 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie.

Randul 1.3 se marcheaza cu „X” in cazul contribuabililor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi estimeaza o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art.152 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituita din operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, din operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art.145 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din operatiuni scutite cu drept de deducere si scutite fara drept de deducere, prevazute la art.141 alin.(2) lit.a), b), e) si f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, efectuate de persoana impozabila;

b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Randul 1.4 se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile care realizeaza in exclusivitate operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA-ului.

Randul 1.5 se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care efectueaza operatiuni in afara Romaniei care dau drept de deducere a TVA-ului, conform art. 145 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randul 1.6 se marcheaza cu "X" in cazul contribuabililor care opteaza pentru taxarea operatiunilor scutite, conform art. 141 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ulterior desfasurarii de operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere

Randurile 1.7-1.10 se completeaza numai in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit.A.

Se marcheaza cu "X", in functie de tipul inregistrarii ca persoana impozabila in scopuri de TVA: inregistrare prin depasirea plafonului de scutire sau prin optiune.

Randul 1.11 se marcheaza cu "X" de catre persoanele impozabile care au obligatia sa solicite organelor fiscale competente inregistrarea in scopuri de TVA, daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta, fara a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art.152 din Codul fiscal, in anul calendaristic respectiv.

In aceasta situatie, persoanele impozabile trebuie sa continue aplicarea regimului fiscal privind TVA pe care l-au avut inainte de a interveni starea inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului.

Randul 1.12 se completeaza in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit.A, daca urmare a calcularii cifrei de afaceri realizate in anul precedent, se modifica perioada fiscala.

Cifra de afaceri din anul precedent obtinuta sau, dupa caz, recalculata de catre contribuabil, potrivit prevederilor art. 152 alin. (2) sau (5), dupa caz, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se calculeaza in lei, pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in cursul anului calendaristic precedent celui in care se depune declaratia de mentiuni.

Randul 1.13. Perioada fiscala

Se marcheaza cu "X" perioada fiscala valabila la data solicitarii inregistrarii sau ulterior inregistrarii in scopuri de TVA.

Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul prevazut la art. 156 alin. (2) din Codul fiscal, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.

Persoanele fizice care au aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici si care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului declara cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri realizata, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. Daca aceasta cifra depaseste plafonul prevazut la art. 156 1 alin. (2) din Codul fiscal, in anul respectiv, perioada fiscala va fi luna calendaristica. Daca aceasta cifra de afaceri recalculata nu depaseste plafonul prevazut la art. 156 1 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala.

In cazul in care contribuabilul foloseste ca perioada fiscala semestrul sau anul calendaristic, se va inscrie numarul actului prin care organul fiscal a aprobat utilizarea acestei perioade fiscale.

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA si scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA

Randurile 1.14 si 1.15 se completeaza numai in cazul in care s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Se marcheaza cu "X", in functie de tipul scoaterii din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Randul 1.16 Data scoaterii din evidenta se stabileste conform prevederilor titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a normelor de aplicare.

Randul 2. Accize

Se marcheaza cu "X" de catre contribuabilii care, la inregistrarea initiala, conform legilor in vigoare, devin platitori de accize.

Randurile 2.1 si 2.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Randul 3. Impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si contributii sociale

Perioada fiscala:

Randul 3.1.1 se marcheaza cu "X" de contribuabilii care indeplinesc conditiile de la art.58 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si care opteaza pentru declararea lunara a impozitului pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor si a contributiilor sociale, potrivit legii.

Atentie! ! Randul 3.1.1 “Perioada fiscala lunara prin optiune” se poate marca numai dupa data de 01.01.2012.

Randul 3.1.2 se marcheaza cu "X" de contribuabilii prevazuti la art. 296 ^19 alin.(1^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

Randul 3.2. Impozit pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia sa declare acest impozit.

Randurile 3.2.1. si 3.2.2. se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.3 Contributia pentru asigurari sociale de sanatate

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.3.1 si 3.3.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.4 Contributia de asigurari pentru somaj

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.4.1 si 3.4.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.5. Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.5.1 si 3.5.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.6 Contributia de asigurari sociale

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.6.1 si 3.6.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau a scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.7. Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale

Se marcheaza cu "X" numai de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.7.1 si 3.7.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.

Randul 3.8 Contributia pentru concedii si indemnizatii

Se marcheaza cu "X" de contribuabilii care au obligatia sa declare aceasta contributie, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randurile 3.8.1 si 3.8.2 se marcheaza cu "X", dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta, ulterior inregistrarii fiscale, daca s-a bifat casuta 2 de la lit. A.

Data luarii in evidenta sau scoaterii din evidenta se stabileste conform reglementarilor legale in materie.


F. DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI

Randul 1. Inactivitate temporara

Se completeaza in cazul in care se declara incetarea temporara a activitatii autorizate si se inscrie data la care activitatea contribuabilului a fost suspendata, respectiv reluata, dupa caz.

Randul 2. Incetarea activitatii

Se inscrie data la care contribuabilul isi inceteaza activitatea.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 070codul fiscal


Data aparitiei: 27 Septembrie 2011

Votati articolul "Proiect MFP. Partea 2. Formularul 070":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X