Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite

UNNPR: Liberalizarea onorariilor notariale nu inseamna ca tarife mai mici

Data actualizarii: 22 Februarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
notari publicitarife notariacte notarialeonorarii notari



Purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Laura Badiu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca liberalizarea onorariilor percepute de notari nu inseamna ca tarifele vor scadea, iar interesul notarilor nu este acela de a creste tarifele pentru serviciile prestate si a transforma serviciile notariale intr-un serviciu prohibitiv pentru cetatean.

"Nu este interesul nostru sa fim scumpi, inaccesibili. Tariful stabilit pana acum de Ministerul Justitiei vine si pentru protectia cetateanului. Este important de vazut daca o astfel de masura va duce la scaderea tarifelor. Proiectul-pilot de liberalizare a tarifelor trebuie privit si pe fondul crizei economice si al unei piete atipice. in Olanda, de exemplu, scoaterea reglementarii a dus la scumpirea serviciilor notariale", a spus Laura Badiu.

Aceasta a precizat totusi ca notarii nu sunt impotriva proiectului-pilot si ca vor colabora cu Ministerul Justitiei pentru un proiect care sa vina in interesul cetateanului.

"Noi prestam un serviciu public si trebuie sa primeze protectia cetateanului. Onorariile noastre sunt sunt mai mici decat la nivel european. De exemplu, o procura costa 30 de lei, echivalentul a 8 euro, nu cred ca undeva in Europa se mai practica acest tarif", a sustinut purtatorul de cuvant al notarilor publici.

O alta tema abordata in conferinta s-a referit la influenta asupra pretului imobilelor prin aplicarea noului "Ghid al valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare destinat birourilor notariale".

"Daca in anul trecut criticile vizau faptul ca valorile orientative ar fi mai mici decat pretul real si, prin aceasta, ar bloca piata imobiliara, in acest an criticile privesc faptul ca valorile orientative ar fi mai mari decat pretul de tranzactionare, si in acest caz ducand la blocarea pietei imobiliare!", se arata intr-un comunicat al notarilor.

Acesta precizeaza ca "Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare destinat birourilor notariale" este intocmit de experti evaluatori, in baza Standardelor Internationale de Evaluare, adoptate de ANEVAR drept standarde nationale de evaluare, iar acest Ghid nu reprezinta pentru notari decat un instrument de lucru, numai pentru stabilirea taxelor aferente instrainarilor imobiliare atunci cand pretul declarat de parti nu depaseste valorile orientative, precum si pentru alte proceduri notariale.

"Notarii publici nu pot influenta concluziile acestor lucrari de evaluare, iar autorii Ghidului subliniaza ca acesta nu se poate folosi ca referinta in rapoartele de evaluare sau ca justificare a pretului unor tranzactii imobiliare", se precizeaza in comunicat.

Guvernul a aprobat marti un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor percepute de notari, care se va desfasura pe parcursul unui an si vizeaza elaborarea unui proiect de lege.

"Astazi (n.r. - marti), la propunerea Ministerului Justitiei, Guvernul a aprobat un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor notariale cu scopul de a scadea aceste onorarii si de a provoca o competitie mai puternica intre cabinetele notariale. Proiectul-pilot consta in identificarea unor categorii de lucrari si acte notariale care sa nu mai fie supuse onorariului minim fix stabilit de ministrul Justitiei la propunea Uniunii Notarilor", a afirmat ministrul de resort, Catalin Predoiu, la finalul sedintei de guvern.

El a aratat ca acest proiect-pilot se va desfasura pe parcursul unui an si consta in elaborarea unui proiect de lege care sa vizeze liberalizarea onorariilor percepute de notari.

"Proiectul-pilot se desfasoara pe parcursul unui an si consta in elaborarea unui proiect de lege pe baza imputului pe care il primim din partea cabinetelor notariale, a ONG-ului si a cetatenilor in legatura cu aceasta masura a selectarii unor acte si lucrari notariale care sa nu mai fie cotate dupa un onorariu fix impus pietei fara concurenti. Daca semnalele pe care le vom primi vor fi pozitive si cele pe care le anticipam, se va trece treptat la o generalizare sau o extindere a acestei metode si pentru acte si lucrari notariale care nu au fost incluse in proiectul-pilot initial", a precizat ministrul Justitiei.

El a aratat ca pana pe 6 martie vor fi identificate actele si lucrarile notariale care vor face parte din acest proiect-pilot, mentionand ca posibile exemple contractele de vanzare-cumparare, de donatie sau de schimb, iar din aprilie se va trece la redactarea unui proiect de lege.

"Acest proiect de lege va fi actualizat pe masura ce vom primi in urmatoarele 6-12 luni informatii si reactii pe baza unor chestionare standard ce urmeaza sa fie distribuite notarilor si cetatenilor cu privire la masura pe care intentionam sa o testam in acest fel", a explicat Predoiu.

Ministrul Justitiei a afirmat ca proiectul-pilot realizat impreuna cu Consiliul Concurentei si Uniunea Notarilor si aprobat de Guvern sub forma unui memorandum vizeaza modernizarea si flexibilizarea profesiei notarilor, dar fara a perturba activitatea acestora.

"Anticipam ca eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativa ar putea conduce la o concurenta intre cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetatenilor la preturi mai mici", a subliniat Predoiu.


Sursa: AGERPRES






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X