email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzari catre persoane fizice: este legala emiterea unui bon fiscal cu o valoare mai mare de 5.000 lei?

Vanzari catre persoane fizice: este legala emiterea unui bon fiscal cu o valoare mai mare de 5.000 lei?
bon fiscalvanzari persoane fiziceplafon maxim 5000 leiincasari in numerar

Studiul de caz dezbatut in continuare va explica cum sa aplicati corect si sigur legislatia in vigoare privind vanzarile pe baza de bon fiscal catre persoane fizice.

Asadar, in cadrul unei firme de productie este amenajat un spatiu de desfacere unde se pot achizitiona direct bunuri de catre clienti persoane fizice si juridice. Vanzarea se face si pe bon fiscal, valorile nefiind de obicei mai mari de 500 lei. Se intampla sa vina si clienti, persoane fizice, ale caror achizitii sa depaseasca suma de 5.000 lei.

In aceasta situatie este legala emiterea unui bon fiscal pentru o vanzare catre o persoana fizica, care sa aiba valoarea mai mare de 5.000 lei?

Vanzari pe baza de bon fiscal catre persoane fizice - raspunsul specialistului

Referilor la relatia cu persoanele fizice, potrivit prevederilor legale expuse de dumneavoastra, legiuitorul a stabilit doua plafoane privind incasarilor cu numerar, prin utilizarea cardurilor sau prin substitute de numerar:

1. plafonul de 5.000 lei pentru incasarile in numerar de la  o persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala, liber profesionist, persoana fizica care desfasoara activitati in mod independent. Aceste entitati sunt inregistrate fiscal (detin certificate de inregistrare fiscala). Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.  In categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii.

Incasarile in numerar efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la aceste persoane se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana (art 3 alin 1 lit b din Legea 70/2015).
 
2. plafonul de 10.000 lei privind incasarile in numerar de la o persoana fizica (populatie) care nu face parte din categoriile mentionate la pct 1.

In concluzie, plafoanele de mai sus reprezinta sumele maxime privind incasarile in numerar, prin carduri sau substitute de numerar, de la o persoana fizica.

Este legala emiterea unui bon fiscal pentru o vanzare catre o persoana fizica, care sa aiba valoarea mai mare de 5.000 lei, cu conditia sa nu fie organizata sub forma de PFA, II sau IF, iar valoarea sa nu depaseasca suma de 10.000 lei.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bon fiscalvanzari persoane fiziceplafon maxim 5000 leiincasari in numerar


Data aparitiei: 18 Iulie 2023
Ultima actualizare: 15 August 2023

Votati articolul "Vanzari catre persoane fizice: este legala emiterea unui bon fiscal cu o valoare mai mare de 5.000 lei?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X