email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile obligatii fiscale pentru PFA-urile care obtin venituri din activitati independente

Noile obligatii fiscale pentru PFA-urile care obtin venituri din activitati independente
venituri din activitati independenteactivitati independente PFAContributii activitati independentedeclaratia unica

Incepand cu anul 2024, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente datoreaza contributia de sanatate la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice estimative.

Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale. In categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii.

Referitor la contributia la sistemul public de pensii, daca persoana fizica care obtine venituri din activitati independente (prevazute la art 137 alin 1 lit b din Codul fiscal) are calitatea de  pensionar sau este asigurata in sisteme proprii de asigurari sociale (cum este cazul avocatilor), beneficiaza de exceptia de la plata CAS, de la art 150 alin 1 din Codul fiscal:,,Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)’’.

Astfel, in timp ce exceptiile la plata contributiei la sistemul de pensii sunt mentinute si in acest an, in ceea ce priveste contributia la sanatate (CASS), incepand cu veniturile lunii ianuarie 2024, pentru veniturile din activitati independente, C.A.S.S se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% la venitul net realizat; plafonul minim este de 6 salarii minime brute pe economie (19.800 lei), iar plafonul maxim este de 60 salarii minime brute pe economie (198.000 lei), CASS minima este de 1.980 lei, in timp ce contributia maxima va fi de 19.800 lei.

Tot in sfera contributiei de sanatate, pentru veniturile din activitati independente se datoreaza contributia minima (CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe economie, adica suma de 1.980 lei), chiar daca persoana fizica a obtinut in 2024 venituri nete sub plafon, dar nu a obtinut in anul precedent (2023) venituri din salarii sau extrasalariale (dividende, dobanzi, chirii, alte surse) la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara sau nu s-a incadrat in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei de sanatate.

De asemenea, ca si noutate pentru anul 2024, contributia la asigurarile de sanatate (CASS) se va deduce (alaturi de CAS) din venitul net, in vederea determinarii venitului net impozabil (pentru calcul impozitului pe venit de 10%). 


In concluzie, pentru anul 2024, povara fiscala pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente devine tot mai apasatoare, prin majorarea contributiei de sanatate (raportarea la venitul net). Exista, insa si vesti bune, in sensul ca se mentin exceptiile de la plata contributiei privind sistemul public de pensii, iar impozitul pe venit se va diminua prin deducerea din venitul net a contributiei de sanatate.

Foto: pixabay.com

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din activitati independenteactivitati independente PFAContributii activitati independentedeclaratia unica


Data aparitiei: 15 Februarie 2024

Votati articolul "Noile obligatii fiscale pentru PFA-urile care obtin venituri din activitati independente":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X