email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente

Criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente
venituri din activitati independentevenituri din profesii liberalenorma de venitsistem real

Exercitarea unei activitati independente presupune desfasurarea acesteia in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt: libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii, riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul, activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti, activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.

Asadar, in situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV – „Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Economiseste timp, bani si energie! Metoda sigura si eficienta pentru simplificarea evidentei fiscal-contabile si respectarea legii este contabilitatea in partida simpla! Orientata in special pe rezolvarea unor situatii practice frecvent intalnite in activitatea celor care folosesc contabilitatea in partida simpla, lucrarea contine exemple si instructiuni practice pentru utilizarea contabilitatii in partida simpla in activitatea PFA/II/IF.

Criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente

Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:

● persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
● riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
● activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
● activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
● persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane, in conditiile legii.

Important! Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistra si autoriza, in conditiile O.U.G. nr. 44/2008, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

25 mai, termen pentru plata impozitului anual datorat
 

Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat, considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Atentie! Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Citeste si:  Contabilitate PFA. Poti sa tii singur contabilitatea pentru PFA-ul tau sau ai nevoie de contabil?

Ce trebuie sa stiti despre veniturile din profesii liberale

Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.

In sensul art. 67 alin. (2) din Codul fiscal, in categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii si a indeplinirii a cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal.

Pentru persoanele fizice asociate, impunerea se face la nivelul fiecarei persoane asociate din cadrul asocierii fara personalitate juridica, potrivit contractului de asociere, inclusiv al societatii civile profesionale, asupra venitului net distribuit.
 

Foto: pexels.com
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din activitati independentevenituri din profesii liberalenorma de venitsistem real


Data aparitiei: 18 Octombrie 2023

Votati articolul "Criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X