email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La ce impozite ne supun contractele de administrare

contributii socialeOUG 125/2011Legea 263/2010contracte administrare



Taxele si impozitele nu sunt subiectul preferat al nimanui, insa reprezinta un domeniu pe care trebuie sa il abordam, fie ca ne face placere sau nu. Incercam astfel sa deslusim itele unei legislatii care ne poate face uneori sa platim amenzi usturatoare daca nu depunem declaratiile in mod corect sau daca nu ne platim taxele la timp.

Sa vedem, asadar, ce se intampla in cazul unor administratori ai unei societati comerciale care au incheiat contracte de administrare cu societatea, in ceea ce priveste taxele si impozitele care ar trebui platite incepand cu data de 1 ianuarie 2012, pentru indemnizatia primita.


Raspuns:

Din punct de vedere al contributiilor sociale, conform art. 296 indice 4 lit e din Codul fiscal , remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
 
Remuneratia acestora este exceptata in mod expres de la plata urmatoarelor contributii sociale:
- contributiilor de asigurari sociale pentru somaj (salariat si angajator) datorate bugetului asigurarilor pentru somaj ( art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal ) ;
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat ( art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal ) ;
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal ).
 
Anterior modificarilor aduse Codului fiscal de OUG 125/2011, indemnizatia administratorului era exceptata de la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat datorate potrivit Codului fiscal , in baza 296 indice 16 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal . Insa, acestia datorau contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat in baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si aveau obligatia sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare potrivit art. 11 din acest act normativ.
 
In prezent, Codul fiscal nu mai excepteaza remuneratia adminsitartorului de la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat. Pe cale de consecinta, indiferent daca acestia realizeaza sau nu si alte venituri (pensii) si indiferent de nivelul remuneratiei, pentru remuneratia acestuia se datoreaza:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate(salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
 
Contributiile individuale retinute si contributiile angajatorului se vireaza si se declara de societatea comerciala impreuna cu impozitul datorat, in formularul 112.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributii socialeOUG 125/2011Legea 263/2010contracte administrare


Data aparitiei: 23 Februarie 2012

Votati articolul "La ce impozite ne supun contractele de administrare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X