email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati fiscale 2012 aplicabile veniturilor din agricultura

Contributiinoutati fiscaleANAF1 iulie 2012declaratie venit estimatOUG 125/2011

Impozitul pe venit si contributii sociale

Descopera aici explicatiile complete privind impozitarea veniturilor din contracte de arenda >>

Veniturile din activitati agricole sunt venituri din urmatoarele activitati - prevazute la art 71 din Codul fiscal, astfel:

a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Incepand cu anul 2012, prin OUG 125/2011 s-a introdus obligativitatea completarii Registrului Jurnal de incasari si plati - numai la rubrica Incasari, in cazul persoanelor care determina venitul net anual din activitati agricole pe baza de norme de venit dar si pentru contribuabilii care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate.


Impozitarea veniturilor obtinute din contracte de arenda nu mai are niciun secret! Click aici >>

Totodata, incepand tot cu 1 ianuarie 2012, conform art 72 alin 6 contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care impozitul se calculeaza potrivit prevederilor art. 74 alin. (4) si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Contribuabilii respectivi au obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

Cota de impunere

Cota de impozit pe venit este tot de 16%, cu exceptia veniturilor obtinute din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare,  pentru care impozitul pe venit este de 2%, impozit care se retine la sursa de catre platitorul de venit si care este impozit final.

Detalii complete privind impozitarea veniturilor din arenda intr-un ghid unic. Vezi detalii AICI!

Referitor la termenele de declarare si plata a impozitului pe venitul din activitati agricole, contribuabilii, care determina impozitul pe venit in baza normelor de venit au obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs. in cazul unei activitati pe care contribuabilul incepe sa o desfasoare dupa data de 25 mai, declaratia se depune in termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul incepe sa desfasoare activitatea.

In cazul unui contribuabil care determina venitul net din activitati agricole pe baza normelor de venit sau in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, acesta este obligat sa efectueze plati anticipate, aferente acestor venituri, la bugetul de stat, in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 septembrie inclusiv si 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv.

Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati agricole, determinate in sistem real, au obligatia de a depune o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, respectiv Declaratia 200.
Nu au asadar obligativitatea depunerii Declaratiei 200 contribuabilii care obtin venituri din agricultura si care au optat pentru determinarea venitului net in baza normelor de venit, precum si cei pentru care impunerea este finala, respectiv cei care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare,  pentru care impozitul pe venit este de 2%.

Contributii de asigurari sociale. Afla AICI totul despre impozitarea veniturilor obtinute din contractele de arenda!

In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale si de sanatate, acestea au trecut in administrarea ANAF si  sunt reglementate incepand cu 1 iulie 2012 in Codul Fiscal, la Titlul IX^2 Capitolul 2, art 296^21, lit. g si h, astfel ca, au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate si:
 - persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a) - c), respectiv din:
a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
 - persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d), respectiv cei care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare,  pentru care impozitul pe venit este de 2%.
In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale (pensii), conform art 296^23 alin 1 din Codul fiscal, persoanele care obtin venituri din agricultura NU datoreaza contributii de asigurari sociale, aceste persoane fiind exceptate de la plata, insa fiind asigurate sub efectul legii.
In ceea ce priveste contributia de asigurari de sanatate:

I.  Persoanele care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; din  cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, datoreaza contributia de asigurari de sanatate, in procent de 5,5%. Mai mult decat atat, conform art 296^23 alin 3 din Codul fiscal, daca persoana care obtine venituri din actvitati agricole de natura celor prevazute si discutate mai sus, obtine si alte venituri de natura salariala, sau /si din pensii, sau /si din somaj, sau /si din activitati independente, sau /si din conventii, contracte civile, va avea obligativitatea declararii si platii contributiei de asigurari de sanatate asupra tuturor acestor venituri.

Declararea si plata contributiei de asigurari de sanatate
In cazul - persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a) - c), respectiv din:

a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se face anticipat, de catre contribuabili,

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat (Declaratia 220)/declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200), potrivit regulilor prevazute la art. 82 din Codul fiscal, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevazute la art. 83 din Codul fiscal.

ATENTIE! Iti oferim un ghid complet privind impozitarea veniturilor din agricultura! Click aici >>

In decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza semestrial, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin Decizia de impunere anuala se efectueaza in cel mult 60 de zile de la comunicarea Deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie conform Codului  de procedura fiscala.
Pentru cei care sunt impozitati la norma de venit, contribuabilii depun Declaratia privind veniturile din activitati agricole  realizate pe norme de venit - Declaratia 221, in baza caruia organul fiscal emite Decizia de impunere prin care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si termenele de plata.  Plata se efectueaza semestrial, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, si reprezinta plata finala.

II. Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit ( prevazute la art. 71 lit. d), respectiv cei care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare,  pentru care impozitul pe venit este de 2%, platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Platitorul de venit are obligatia sa vireaze contributia de asigurari sociale de sanatate  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit,.
Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Declararea impozitului pe venit de 2% si a contributiei de asigurari sociale de sanatate de 5,5%  se face prin intermediul Declaratiei 112.
In cazul persoanelor careau optat pentru contabilitate in sistem real si pentru care organul fiscal emite Decizie de impunere pe baza declaratiei de venit, platitorul de venit va solicita prezentarea Deciziei de impunere D260, fara a mai retine contributia de asigurari de sanatate si nici impozitul pe venit de 2%.

In cazul persoanelor care realizeaza venituri din agricultura sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familii beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara, respectiv 233 lei (700 lei/3).

Veniturile din arenda. Afla totul despre sistemul de impozitare AICI >>

Impozitarea veniturilor din arenda are reglementari noi incepand cu 1 ianuarie 2012, nu se mai taxeaza ca restul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, astfel de reglementari fiind incluse prin  introducerea a 6 alineate noi la art 62 - alin 21 - 26

Pentru veniturile din arenda a bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.  in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.

Calcul impozit si plata impozit in situatia in care contribuabilii nu opteaza pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, declarandu-se in Declaratia 100.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Contributii sociale
Incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut sub administrarea ANAF, fiind reglementate de Codul fiscal, Titlul IX^2 capitolul 3.

Pentru contribuabilii care obtin venituri din arenda este obligatorie precizarea in scris, in contractul/raportul juridic incheiat intre parti, a modalitatii de impunere aleasa de catre contribuabil, respectiv: impunere in sistem real in baza contabilitatii in partida simpla sau impunere prin retinere la sursa de catre platitorul de venit.

Contributie de asigurari sociale (pensii)  nu se datoreaza, insa se datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% numai daca venitul din arenda este singurul venit obtinut de contribuabil (numai daca nu obtine si alte venituri din alte surse).
Baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este data de:
-    venit brut minus cota forfetara de cheltuieli de 25% , in cazul retinerii la sursa  a impozitului pe venit de catre platitorul de venit;
-    venit brut minus cheltuieli deductibile, in cazul determinarii venitului net in sistem real, in baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Contributia de asigurari de sanatate se declara si plateste de catre beneficiarul de venit in ambele cazuri, in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiinoutati fiscaleANAF1 iulie 2012declaratie venit estimatOUG 125/2011


Data aparitiei: 29 August 2012

Votati articolul "Noutati fiscale 2012 aplicabile veniturilor din agricultura":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X