Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca potrivit art. 62 alin. 2^6 OUG 125/2011 persoanele fizice care dau in arenda pamantul si care au prevazut in contractul de arendare ca au obligatia declararii si plata impozitului de 16% din venitul net, au obligatia sa se faca PFA pentru a tine evidenta in partida simpla.
Totodata, vom stabili daca au obligatia de a declara aceste vebituri prin Declaratia 200 pentru anii anteriori.
Solutia consultantului:
1. Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, conform modificarilor aduse de OUG 125/2011, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Ca urmare a modificarilor legislative produse, incepand cu anul 2012, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor sub forma de arenda realizate incepand cu aceasta data, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 62 alin. (2 indice 1) din Codul fiscal
(art. 83 alin. (3) lit. b1) din Codul fiscal)
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Contribuabili care realizeaza venituri din arenda au posibilitatea de a opta pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla fiind obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia.
Astfel in cazul optiunii catre sistemul real, obligatia de a conduce evidenta contabila in partida simpla decurge din necesitatea evidentierii veniturilor incasate si a cheltuielilor efective in vederea determinarii venitului net anual supus impozitului pe venit, persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor neavand obligatia de a se autoriza ca persoane fizice autorizate pentru desfasurarea de activitati economice.
Nu se datoreaza plati anticipate nici in acest caz, plata impozitului anual efectuandu-se potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.
Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
2. In conformitate cu art. 83 din Codul fiscal si pct. 1.2. "Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal", din instructiunile de completare a fomularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania, aprobate prin OPANAF 24/2013, in cazul veniturilor din arenda, persoanele fizice care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real au obligatia completarii si depunerii acestei declaratii.
Formularul 200 astfel cum a fost modificat prin OPANAF 24/2013 se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2012.
3. Anterior modificarilor aduse de OUG 125/2011 tratamentului fiscal aplicat veniturilor din arenda nu presupunea retinerea la sursa a impozitului de catre platitorul de venit. Astfel, impozitul anual datorat se stabilea de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabil (arendator), prin aplicarea cotei de 16% asupra venitul net anual impozabil determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile stabilite prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Prin exceptie de la aceste prevederi, arendatorul putea opta si anterior modificarilor aduse de OUG 125/2011 pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Intrucat OUG 125/2011 a introdus modificari in ceea ce priveste tratamentul fiscal al veniturilor din arenda, s-a impus precizarea modului de declarare al veniturilor realizate in anul 2011. Astfel, potrivit dispozitiilor tranzitorii cuprinse in cadrul art. 94 din Codul fiscal, veniturile din arendare realizate in anul 2011 trebuiau declarate in declaratia privind venitul realizat care trebuia depusa la organul fiscal competent pana la data de 25 mai a anului 2012, plata impozitului efectuandu-se pe baza deciziei de impunere anuala.