Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Baza de calcul a contributiilor pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala

Data actualizarii: 19 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
baza calculcontributie asigurari socialeOUG 125/2011codul fiscaldrepturi de autor


In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, art. 296 indice 21 alin. (5) prevede o limita pentru baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. "

In OUG 125/2011 se precizeaza urmatoarele:

" (4) Pentru persoanele prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz.
(5) Pentru persoanele prevazute la art. 29621 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe bara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. "

Vom vedea astfel care este baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din drepturi de autor si daca exista un anumit plafon de care se va tine cont.

Solutia consultantului:

Baza de calcul a contributiilor pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala reeglementata de art. 296 indice 22 alin. (4) din Codul fiscal . "Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) si h), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 sau venitul din asociere, dupa caz."

Acesta este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal, respectiv 20% din venitul brut in cazul veniturilor din drepturi de autor.

Plafonarea in raport cu determinarea cuantumului contributiilor datorate vizeaza baza lunara de calcul al acestora, astfel:

1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Temeiul il reprezinta art. 296 indice 22 alin. (5) din Codul fiscal : "Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia."

2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Temeiul il reprezinta art. 296 indice 22 alin. (7) din Codul fiscal :

"Pentru persoanele prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a)-c), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat."

Asadar exista un plafon atat pentru contributia de asigurari sociale de sanatate cat si pentru contributia de asigurari sociale. In primul caz este vorba de un plafon minim la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate, iar in al doilea rand este vorba de un plafon maxim la nivelul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cu referire la raspunsul anterior, paragraful mentionat se referea la limitarile introduse pentru ambele contributii, insa in procesul de editare a fost eliminata din greseala partea centrala, astfel ca prima fraza se refera la contributia la asigurarile sociale de sanatate, iar ultima la limitarea in cazul contributiei de asigurari sociale, cele doua fraze neavand legatura intre ele si producand astfel confuzie.

Astfel, paragraful trebuie corectat in modul urmator: "In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, art. 296 indice 22 alin. (5) prevede o limita pentru baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate. Aceasta nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. In cazul contributiei de asigurari sociale, art. 296 indice 22 alin. (7) prevede un plafon maxim pentru baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale.

Aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor asociale de stat."








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X