email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri obtinute din arendarea bunurilor agricole. Cum stabilim venitul?

Taxe si Impozitearendarea bunurilor agricolearendaOUG 125/2011formular 205


Vom analiza mai jos cazul in care in anul 2010 a fost incheiat un contract de arendare de teren agricol pe o perioada de 5 ani intre 2 persoane fizice si a fost inregistrat la Consiliul Local de care apartine proprietarul terenului.

Vom vedea cum se procedeaza din punct de vedere al platii impozitului pe venit si ce obligatii declarative au cele doua persoane fizice semnatare ale contractului de arenda. De asemenea, in conditiile in care plata este prevazuta in produse agricole, vom vedea cum se stabileste venitul in aceasta situatie.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 61 din "Codul fiscal , in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor se cuprind veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. In acest sens, astfel cum se precizeaza si la pct. 133 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 61 din "Codul fiscal, in aceasta categorie de venit se cuprind si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.

In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Evaluarea in lei, in cazul in care arenda se exprima in natura, se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.

Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.

Veniturile din arendare realizate in anul 2011 trebuiau declarate in declaratia privind venitul realizat care trebuia depusa la organul fiscal competent pana la data de 25 mai a anului 2012, plata impozitului efectuandu-se pe baza deciziei de impunere anuala.

In cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizeaza venituri din arenda trebuiau sa isi exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional, inainte de data efectuarii primei plati, care trebuia inregistrat la organul fiscal competent in termen de 15 zile de la incheierea acestuia.

- Incepand cu anul 2012, conform modificarilor aduse de OUG 125/2011, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Ca urmare a modificarilor legislative produse incepand cu anul 2012, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor sub forma de arenda, a caror impunere este finala potrivit prevederilor art. 62 alin. (2 indice 1) din "Codul fiscal.

Nu trebuie ignorata nici obligatia platitorului de venit cu regim de retinere la sursa a impozitului de a depune, conform art. 93 din "Codul fiscal, formularul 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

- Contribuabilii care realizeaza venituri din arenda au de asemenea posibilitatea de a opta pentru determinarea venitului net din arenda in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla fiind obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia sau in actul aditional in cazul contractelor de arendare aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012. Nu se datoreaza plati anticipate in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, plata impozitului anual efectuandu-se potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat. In acest caz obligatiile privind plata impozitului pe venit revine persoanei care realizeaza veniturile din arenda.

Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului/raportului juridic respectiv.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitearendarea bunurilor agricolearendaOUG 125/2011formular 205

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 21 Iunie 2013


Votati articolul "Venituri obtinute din arendarea bunurilor agricole. Cum stabilim venitul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 21 Iunie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X