O societate doreste sa inregistreze in contabilitate un export temporar in Republica Moldova. Scopul exportului temporar a fost participarea la o expozitie in Moldova cu echipamente. Documente insotitoare exportului si reexportului: contract de comodat, o solicitare de export, CMR-uri, Declaratie primara de reexport. Vom stabili astfel care este procedura corecta de inregistrare a exportului temporar.
Raspuns:
Se considera export temporar bunurile comunitare expediate in afara Comunitatii (Romaniei), in situatia in care urmeaza a fi reintroduse pe teritoriul vamal al Romaniei fara sa fi suferit modificari cu exceptia uzurii lor normale.
Pentru preluarea bunurilor in vederea expunerii in cadrul targurilor si expozitiilor internationale, indiferent de faptul ca acestea sunt situate pe teritoriul comunitar sau in afara acestui teritoriu, firma dvs. trebuie sa intocmeasca un aviz de insotire. Pe fiecare aviz emis trebuie sa inscrieti o mentiune de genul "Nu se factureaza. Exponate pentru targul Republica Moldova" .
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Avizul de insotire a marfurilor este un document financiar-contabil reglementat prin doua acte normative in vigoare, ambele emise in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata:
- OMEF 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata.
- OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Avizul de expeditie este utilizat si pentru insotirea pe timpul transportului a diverselor categorii de bunuri expediate in diverse situatii. Avizul de insotire a marfurilor este un document financiar-contabil de inregistrare a operatiunii doar in evidenta contabila, fara a fi utilizat pentru efectuarea inregistrarilor in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari).
Din intrebarea dvs. nu rezulta cu cine ati incheiat contractul de comodat, comodatul este un contract prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta temporara unei alte persoane, numita comodatar, un lucru cu obliatia de a-l restitui in natura, in individualitatea sa.
Bunurile expediate pe baza de aviz nu se inregistreaza in evidenta fiscala si nu se raporteaza prin decontul de TVA. Este recomandabila doar inregistrarea valorii bunurilor transportate pentru expozitie intr-un cont analitic distinct. Considerand ca echipamentele expuse, pentru dvs. sunt marfuri, va propun sa intregistrati prin formula contabila 371"Exponate" = 371"Marfuri".
Taxele de tranzit le puteti inregistra in contul de cheltuieli prin articolul contabil:
635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 446 “Alte impozite si taxe”, avand in vedere ca nu sunt legate de importul marfurilor pentru a fi inregistrate in valoarea marfii, sau in valoarea marfurilor expuse.