Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

SAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVA

Data actualizarii: 07 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVA
saf-td406saf-t contribuabili mici

Incepand cu anul 2025, obligatia depunerii fisierului standard de control operativ (SAF-T) apare si in cazul contribuabililor mici. 

Fisierul standard de control fiscal reprezinta un standard international utilizat pentru transferul electronic de date din evidenta contabila si fiscala, de la contribuabili/platitori catre autoritatile fiscale si auditori.

SAF-T permite organelor fiscale accesul la datele din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor/platitorilor, stocate si prelucrate in mediu electronic, intr-un format usor de citit, pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului.

Este un fisier in format electronic, de tip XML, care contine date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/platitorilor, exportate si stocate intr-un format standardizat.

SAF-T pentru contribuabili mici: Cadrul legal

 Cadrul legal este reprezentat de Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal:

1.Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
-ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
-la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";
-la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".
3.Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
5.
(1)Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:


-6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
-3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2)Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

SAF-T- Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA este data de 30 aprile 2025 (ultima zi a lunii urmatoare trimestrului calendaristic). Acesti contribuabili pot beneficia si de o perioada de gratie de 3 luni.

Perioada de gratie se caLculeaza pornind de la data de 31 martie 2025 (ultima zi a perioadei de raportare), astfel ca primul termen de depunere, fara sanctiuni contraventionale (perioada de gratie), poate fi 30 iunie 2025.

Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? 

Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp. Click aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X